Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος νικητής στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας

geralt / pixabay
Αν και φαινόταν ότι η Κίνα ήταν ο κύριος αντίπαλος των ΗΠΑ για τον 21ο αιώνα, η ένταξη του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο οδήγησε την Ουάσιγκτον σε μια τρελή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη Ρωσία ως προτεραιότητα. Αυτή είναι μια περίεργη απόφαση της Ουάσιγκτον, αν σκεφτεί κανείς πως η Ρωσία δεν έχει τους οικονομικούς πόρους για να ανταποκριθεί στη μαζική άνοδο της Κίνας για να αμφισβητήσει την αμερικανική παγκόσμια ηγεμονία. Μάλλον, αν και η Ρωσία στο ορατό μέλλον δε θα είναι ο ηγεμόνας του πλανήτη, έχει σίγουρα αρκετή δύναμη και επιρροή για να αποφασίσει εάν ο 21ος αιώνας θα κυριαρχείται από την Κίνα ή την Αμερική. Ωστόσο, φαίνεται πως η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αμφισβητήσει τη Ρωσία αντί να προσπαθήσει να πείσει τη χώρα να αντιταχθεί στην άνοδο της Κίνας.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, όπως το πάγωμα των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων και η απαγόρευση στις ρωσικές τράπεζες να χρησιμοποιούν δολάρια ΗΠΑ, απλώς ενισχύουν το κινεζικό γουάν και επιταχύνουν την αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Λόγω των κυρώσεων της Δύσης, η Ρωσία πρέπει να βρει τρόπους να διατηρήσει τη ρευστότητα όχι σε δολάρια, αλλά σε κάποιο άλλο νόμισμα. Αν και πολλές χώρες θα θέλουν να συναλλάσσονται σε τοπικά νομίσματα, είτε είναι η τουρκική λίρα, η ινδική ρουπία ή ακόμα και το ντονγκ του Βιετνάμ, αναμφίβολα το κινεζικό γουάν θα είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προτείνει εδώ και καιρό να γίνονται πληρωμές με εμπορικούς εταίρους σε εθνικά νομίσματα. Στην πραγματικότητα, όσο πιο γρήγορα μπορούν να συναφθούν συμφωνίες για το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα, τόσο πιο γρήγορα η ρωσική οικονομία μπορεί να αντέξει τις τρέχουσες κυρώσεις.

Άλλες χώρες σκέφτονται επίσης να πληρώσουν σε γιουάν. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε συνομιλίες με την Κίνα για την πώληση πετρελαίου σε γιουάν. Αυτή είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη δεδομένου ότι το φαινόμενο του «πετροδολαρίου» εξαρτάται από τη συνεργασία του Ριάντ με την Ουάσιγκτον. Μπορεί να υποδηλωθεί, ειδικά μετά την άρνησή τους να μιλήσουν με τον Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα, πως οι Σαουδάραβες δε θέλουν πλέον να εξαρτώνται από τις ιδιοτροπίες της Ουάσιγκτον μέσω του δολαρίου.

Παρόλα αυτά, μέσω της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) οι εμπορικές συμφωνίες σε γιουάν προωθούνται ταχύτερα. Αυτές οι χώρες, καθώς και ορισμένες άλλες ασιατικές χώρες, έχουν προβεί σε διμερείς συναλλαγές για την πληρωμή ποσών σε εθνικά νομίσματα (swaps), μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για δολάρια ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία. Με αυτόν τον τρόπο, οι ανταλλαγές τοπικών νομισμάτων εντός του «ASEAN Plus 3» (Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα) έφτασαν το ισοδύναμο των 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε ένα χρόνο.

Προς το παρόν, η Κίνα είναι η πιο ενεργή χώρα στην ενθάρρυνση της μετάβασης στο γιουάν και σε άλλα εθνικά νομίσματα ως μέθοδος παράκαμψης της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου ΗΠΑ. Εξαιτίας αυτού, η Κίνα, όπως και άλλες ασιατικές χώρες, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο φυγής κεφαλαίων μόλις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυστηροποιήσει την πολιτική της. Επιπλέον, μια τέτοια σύσφιξη μπορεί να μην είναι για οικονομικούς αλλά για πολιτικούς λόγους. Καθώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απαγορεύσουν σε οποιαδήποτε χώρα να χρησιμοποιεί δολάρια, είναι εύκολο να κατανοηθεί η ανησυχία οικονομολόγων και πολιτικών από χώρες που στοχεύει η Ουάσιγκτον, ειδικά καθώς κατάσχεσε τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι η χρεοκοπία του ρωσικού κράτους δεν είναι πλέον «απίθανο γεγονός» και πως «η Ρωσία έχει τα χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση». Ακολούθησε η αμερικανική χρηματοοικονομική εταιρεία Morgan Stanley που προέβλεψε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη από τις 15 Απριλίου, όταν λήγουν οι πληρωμές του δημόσιου χρέους 700 εκατομμυρίων δολαρίων - το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις αποδόσεις των ρωσικών κρατικών ομολόγων που λήγουν το 2023 και το 2043.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov πιστεύει πως όσο παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις, η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει ρούβλια για να αποπληρώσει το χρέος της —ακόμα και αν το χρέος οφείλεται σε ξένο νόμισμα. Ο λόγος του χρέους των 478,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς ένα ΑΕΠ 1,65 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν υπερβαίνει το 25%, γεγονός που υποδηλώνει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ρωσίας παρά τις τρέχουσες αναταράξεις.

Επιπλέον, υπάρχουν ειδικά εργαλεία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής του χρέους, όπως η χρήση του ειδικού δικαιώματος απόσυρσης (SDR) στο ΔΝΤ, που μένει ατιμώρητο. Εξίσου σημαντικό, το μεγαλύτερο μερίδιο του χρέους της Ρωσίας είναι πληρωτέο σε ρούβλια, με μόνο ένα μέρος του χρέους να χρειάζεται να αποπληρωθεί σε ξένα νομίσματα.

Η Ρωσία σίγουρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα αυτήν την στιγμή, αλλά δεν θα είναι τόσο καταστροφικό όσο προβλέπει η Δύση. Μάλλον, είναι μια περίοδος αναπροσαρμογής που μόλις ολοκληρωθεί θα αλλάξει ριζικά την παγκόσμια οικονομία. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, φαίνεται ότι η Κίνα θα είναι ο μεγαλύτερος νικητής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και όχι η Δύση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail