Η ΕΕ εξετάζει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

facebook.com/Lukoil
Η πλήρης απαγόρευση θα είναι μέρος ενός διευρυμένου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας

Freepen.gr -
Οι υπουργοί της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου ως μέρος του πέμπτου πακέτου κυρώσεων, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τη Μόσχα να εγκαταλείψει την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, ανέφερε τη Δευτέρα το Reuters.

«Είναι αναπόφευκτο να αρχίσουμε να μιλάμε για τον ενεργειακό τομέα και μπορούμε σίγουρα να μιλήσουμε για το πετρέλαιο γιατί είναι το μεγαλύτερο εισόδημα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis, σύμφωνα με το Reuters. Οι νέες κυρώσεις φέρεται επίσης να προσθέσουν περισσότερα ονόματα Ρώσων ατόμων στις μαύρες λίστες της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα τη Δευτέρα, πριν από την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για συνομιλίες με τους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την Ομάδα των Επτά (G7) συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ απαγόρευσε στις εταιρείες των κρατών μελών της να επενδύουν στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, αλλά δεν απαγόρευσε τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη χώρα. Η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και περισσότερες από τις μισές εξαγωγές πετρελαίου της χώρας προορίζονται για την Ευρώπη.

Το Reuters αναφέρει πως οι χώρες της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, πιέζουν για εμπάργκο πετρελαίου ως το επόμενο λογικό βήμα για να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα, ενώ η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού από την ΕΕ, συνιστά προσοχή επειδή οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη ήδη εκτοξεύονται στα ύψη.

Ένα άλλο κράτος της ΕΕ, η Βουλγαρία, έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να επιδιώξει να εξαιρεθεί, σύμφωνα με το Reuters, καθώς το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας ανήκει στη ρωσική LUKOIL και παρέχει πάνω από το 60% των καυσίμων της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει για «σοβαρές» συνέπειες που θα έχει στην Ευρώπη ένα εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου. Μιλώντας σε ΜΜΕ τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι μια τέτοια απαγόρευση θα «έχει σοβαρό και αρνητικό αντίκτυπο στο ενεργειακό ισοζύγιο στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Οι ΗΠΑ δε θα επηρεαστούν τόσο πολύ όσο η ΕΕ, πρόσθεσε, αλλά για τους πολίτες στην Ευρώπη «θα είναι πολύ δύσκολο. Μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει όλους», είπε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι μπορεί να πουλήσει τα ενεργειακά της προϊόντα αλλού εάν οι δυτικοί αγοραστές της αποχωρήσουν. Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, αγόρασε αρκετά εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού την περασμένη εβδομάδα, για να παραδοθούν τον Μάιο. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για ένα επερχόμενο σοκ στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου εάν ορισμένοι αγοραστές αποφύγουν το ρωσικό αργό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail