Οι Αλβανοί δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια - Ξεσηκώνονται στους δρόμους για τις τιμές των καυσίμων!

Freepen.gr -
Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 16 άτομα το βράδυ της Τετάρτης με την κατηγορία της «παράνομης συγκέντρωσης» μετά από διαδηλώσεις στους δρόμους στα Τίρανα και αλλού για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οι διαδηλώσεις, που κάλεσαν ακτιβιστές και οργανώσεις πολιτών και υποστηρίχθηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης, συνεχίστηκαν την Πέμπτη. Στους δρόμους βγήκαν πολίτες και στο Δυρράχιο, τη Σκόδρα και άλλες πόλεις, αναφέρει το πρακτορείο ΒΙRN.

Επίσης, απέκλεισαν έναν από τους κύριους αυτοκινητόδρομους, τον «Rruga e Kombit», που συνδέει το Κόσοβο με την Αλβανία. Οι πολίτες είχαν ανακοινώσει ότι θα το μπλοκάρουν για μία ώρα.

Οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου «παράλογη» και «αφόρητη». Στα Τίρανα, διαδηλωτές έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού κρατούσαν πανό που έγραφε: «Κάτω η κυβέρνηση των ολιγαρχικών».

Την Τετάρτη, η τιμή του πετρελαίου έφτασε σε νέο υψηλό στην Αλβανία, περίπου 2 ευρώ το λίτρο, που ήταν περίπου 30 τοις εκατό υψηλότερη από μια εβδομάδα πριν.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατηγόρησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και επιμένει ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τις διεθνείς τιμές.

Όμως οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιτρέπει την κερδοσκοπία από εταιρείες πετρελαίου, τις οποίες θεωρούν ολιγαρχικό μονοπώλιο.

Μεγαλύτερη διαμαρτυρία, στην οποία καλούνται πολίτες από άλλες πόλεις, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα θα συνεχίζονται καθημερινά.

Ένας από τους διοργανωτές, ο δικηγόρος και ακτιβιστής Adriatik Lapaj, έγραψε στο Facebook ότι η Αλβανία «ίσως είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι πολίτες πληρώνουν οκτώ φόρους και τέλη πέρα ​​από την τιμή του πετρελαίου».

«Για κάθε λίτρο πετρελαίου που τώρα κοστίζει περίπου 240 λεκ, η κυβέρνηση εισπράττει άμεσα 37 λεκ σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, 27 σε φόρο κύκλου εργασιών, 3 σε φόρο άνθρακα και 10 σε φόρο επανάδειας. Σε αυτούς τους τέσσερις φόρους που πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό καταβάλλονται άλλες τρεις αμοιβές σε ιδιώτες παραχωρησιούχους. Τελικά πληρώνονται όλοι από τους πολίτες», έγραψε. «Τελικά .. προστίθεται φόρος προστιθέμενης αξίας. Ο ΦΠΑ στο πετρέλαιο είναι 20 τοις εκατό της τελικής τιμής, ή περίπου 40 λεκ ανά λίτρο», πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές θέλουν μείωση της τιμής του πετρελαίου και κατάργηση του ΦΠΑ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail