Η αντίδραση των κυρώσεων θα ωθήσει τη «Δύση» να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της Ρωσίας

Για χρόνια οι ΗΠΑ ακολούθησαν πολιτικές που έχουν αφήσει πολλές χώρες να γκρινιάζουν. Τώρα, καθώς οι ΗΠΑ χρειάζονται υποστήριξη για να μετριάσουν τις συνέπειες της «τιμωρίας» της Ρωσίας, αυτές οι πολιτικές επιστρέφουν. Το ίδιο θα είναι και οι δευτερεύουσες επιπτώσεις των κυρώσεων που έχει επιβάλει η «δύση» στη Ρωσία.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Σήμερα, μια αναφορά αποκαλεί τις ειδήσεις για ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ εργαστήρια βιο-όπλων στην Ουκρανία «απομυθοποιημένη συνωμοσία», ενώ άλλες ειδήσεις λένε πως η υφυπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland δηλώνει στους γερουσιαστές ότι ανησυχεί πολύ πως «ερευνητικό υλικό» από αυτά τα εργαστήρια μπορεί να πέσει στα χέρια της Ρωσίας. Εάν το «ερευνητικό υλικό» δεν είναι κατηγορίας όπλων, γιατί την ανησυχεί;

Αυτό δεν ταιριάζει καλά με τη συνεχιζόμενη αντιρωσική εκστρατεία προπαγάνδας.

Ούτε αυτοί οι χάρτες.

Ο πρώτος δείχνει τις χώρες που απαγόρευσαν τα ρωσικά αεροπλάνα από τον εναέριο χώρο τους. Η Ρωσία με τη σειρά της αρνήθηκε τον εναέριο χώρο της σε αερομεταφορείς από αυτές τις χώρες. Θα κοστίσει αρκετά για τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς οι ώρες πτήσεων και το κόστος τους από και προς την Ασία, που συνήθως πετούν μέσω του ρωσικού εναέριου χώρου, θα αυξηθούν πλέον. Οι αερομεταφορείς από χώρες της Ασίας θα ξεπεράσουν πλέον εύκολα τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε αυτά τα δρομολόγια.


Ο δεύτερος χάρτης δείχνει τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι δευτερεύουσες επιπτώσεις των κυρώσεων είναι πιθανό να πλήξουν αυτές τις χώρες όσο πλήγωσαν τη Ρωσία. Η απουσία χωρών της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής είναι αρκετά χαρακτηριστική.

Δε φαίνεται ότι «ο κόσμος» ή η «διεθνής κοινότητα» υποστηρίζει τη «δύση».


Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία για την αύξηση των τιμών που θα ακολουθήσει αναπόφευκτα. Δεν πιστεύω ότι οι ενδιάμεσοι ψηφοφόροι θα αποδεχτούν αυτό το σκεπτικό. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το βήμα καθώς οι οικονομίες τους εξαρτώνται από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία και θα συνεχίσουν να το κάνουν για τα επόμενα χρόνια.

Σε μια κίνηση που πρέπει να ήταν αρκετά ταπεινωτική για τον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ αρνήθηκαν να δεχτούν κλήσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Θέλουν οι ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν το κίνημα των Χούτι στην Υεμένη, το οποίο δεν κατάφεραν να καταστείλουν, μια τρομοκρατική ομάδα :

Κάποιος ελπίζει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα πέσει σε αυτά τα αποκρουστικά σχέδια δωροδοκίας, αλλά έχει οδηγήσει τον εαυτό του σε μια γωνία, κόβοντας το ρωσικό πετρέλαιο για να τιμωρήσει τον Πούτιν για μια ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, χωρίς άλλη εναλλακτική από το να κάνει ιππασία με αυταρχικούς για την τύχη των Υεμένης μισό κόσμο μακριά. Αν αυτό είναι γεωπολιτική, ο παράδεισος μας συγχωρεί.

Δε νομίζω ότι τα παραπάνω είναι το μόνο αίτημα που θα έχουν οι Σαουδάραβες και οι ηγέτες των ΗΑΕ. Τώρα βρίσκονται σε μια κατάσταση στην οποία μπορούν να απαιτούν όλο και περισσότερα.

Ομοίως ταπεινωτική είναι η έναρξη των συνομιλιών της κυβέρνησης με τη Βενεζουέλα, εναντίον της οποίας είχε επιβάλει κυρώσεις παντού στην προσπάθειά της να αλλάξει καθεστώς στη χώρα. Το Καράκας απελευθέρωσε δύο Αμερικανούς υπηκόους από τη φυλακή. Είναι πρόθυμο να μιλήσει. Ωστόσο, πριν παράσχει πετρέλαιο στην αγορά των ΗΠΑ, θα απαιτήσει την άρση όλων των κυρώσεων και την επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχέσει οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Μπάιντεν θα δυσκολευτεί να βρει πλειοψηφία στο Κογκρέσο για να υποστηρίξει τέτοια βήματα.

Η επιστροφή της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, η οποία θα επέτρεπε μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου, βρίσκεται σε ισορροπία καθώς η Ρωσία απαιτεί εξαιρέσεις από κυρώσεις για το εμπόριο της με το Ιράν.

Οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να πιέσουν την Πολωνία να παραδώσει τα παλιά μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 στην Ουκρανία. Στα μάτια της Ρωσίας αυτό θα ήταν μια άμεση πολωνική επίθεση εναντίον της. Η Βαρσοβία βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να το αποφύγει αυτό. Προσφέρθηκε να παραδώσει τα αεροσκάφη σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Γερμανία. Έτσι η πίσσα θα κολλούσε στις ίδιες τις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να το δεχτεί. Η μεταφορά με τζετ είναι πλέον πιθανότατα νεκρή.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μόλις αρχίζουν να αισθάνονται τις δευτερεύουσες συνέπειες του ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου που ξεκίνησαν βιαστικά εναντίον της Ρωσίας. Ο πόλεμος θα προκαλέσει ύφεση όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και σε όλη τη «δύση». Αυτό ενώ η Ρωσία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις αντικυρώσεις της. Υπάρχουν πολλά βήματα που θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία για να βλάψει τη «δύση» παρακρατώντας αυτόν ή τον άλλο πόρο. Είναι πιθανό να ξεκινήσει αργά για να αυξήσει στη συνέχεια την πίεση βήμα προς βήμα.

Φαίνεται ότι δεν είχε σκεφτεί καθόλου τις δευτερεύουσες επιπτώσεις που θα είχαν οι «δυτικές» κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό. Η Ρωσία δε βιάζεται καθώς ο Ζελένσκι κάνει θόρυβο για «συμβιβασμούς»:

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δε θα δεχτεί τις απαιτήσεις της Ρωσίας για άνευ όρων τερματισμό του πολέμου, αλλά είναι ανοιχτός στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μη επιδίωξη ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Μαζί με το «ψύχραιμο» στην ιδέα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι είπε στο ABC News ότι υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις για τα κατεχόμενα και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες.

Η Ρωσία απάντησε με τον ίδιο τρόπο:

Η Μόσχα δεν στοχεύει να ανατρέψει την τρέχουσα ηγεσία στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής εκστρατείας στο γειτονικό κράτος.

«Οι στόχοι της δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας, την καταστροφή του κράτους της ή την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης. Δεν στρέφεται εναντίον του άμαχου πληθυσμού», είπε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους σε τακτική συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε πως η Μόσχα θέλει να υπερασπιστεί τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες αποσχίστηκαν από την Ουκρανία λίγο μετά το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιδιώκει την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζοποίηση» της Ουκρανίας.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στον Ζελένσκι να προχωρήσει περαιτέρω σε αυτόν το δρόμο. Οι δευτερεύουσες επιπτώσεις που θα έχουν οι κυρώσεις για τη «δύση» είναι πιθανό να οδηγήσουν τελικά σε αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail