Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ολοκληρώσει τον καταστροφικό του κύκλο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πια πάρει τον δρόμο του. Αν προτού ξεκινήσει, η πολιτική μπορούσε εύκολα και ανώδυνα να τον αποτρέψει, τώρα της είναι αδύνατο να τον ελέγξει. Πρέπει να ολοκληρώσει τον καταστροφικό του κύκλο.

Κώστας Κουτσουρέλης fb

Παρότι τώρα αλλιώς ρητορεύουν δημόσια, τις δυτικές ηγεσίες τις έχει τραντάξει σύγκορμα το γεγονός. Το δείχνουν χίλια-δυο, η φρασεολογία, οι χειρονομίες, η αμηχανία τους, οι μορφασμοί. Το ερώτημα είναι θα διδαχθούν απ' αυτό, θα βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα;

Η Δύση κομπάζει ότι τον 20ό αιώνα συνέτριψε τους αυταρχικούς αντιπάλους της που την προκάλεσαν, εντός ή εκτός του πεδίου της μάχης. Στην πραγματικότητα, τίποτε τέτοιο δεν συνέβη. Τον μεν Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον έκρινε η συντριβή του Χίτλερ από τον Στάλιν. Στο Στάλινγκραντ ρίχτηκαν τα ζάρια, όχι στη Νορμανδία. Τον δε Ψυχρό Πόλεμο περισσότερο τον έχασαν οι ίδιοι οι Σοβιετικοί και οι αδέξιοι χειρισμοί του Γκορμπατσώφ, παρά η πίεση της Δύσης. Όσο για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκεί οι ιδεολογικές διαφορές του Γερμανικού Ράιχ από το Βρετανικό Ιμπέριουμ, λ.χ., ήταν άκρως δυσδιάκριτες, το σενάριο φιλελευθερισμός-αυταρχισμός δεν ερμηνεύει την πραγματικότητα της αναμεταξύ τους σύρραξης.

Η πρώτη πραγματική πρόκληση που το δυτικό στρατόπεδο αντιμετωπίζει είναι η τωρινή. Διότι μόνο τώρα έχει απέναντί του ένα δυνητικό δίδυμο ανταπαιτητών που, αφενός μεν, δεν υστερεί σε οικονομική και τεχνολογική ισχύ, αφετέρου δε, υπερτερεί πληθυσμιακά και γεωπολιτικά, αφού ελέγχει το μέγιστο μέρος της ευρασιατικής μάζας. Επιπλέον, η Δύση ξεκινά από θέση μειονεκτική, του προηττηθέντος. Διότι, το πρελούδιο της τωρινής σύγκρουσης, η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, η απόπειρα δηλαδή της άνευ πολέμου κατίσχυσης του δυτικού φιλελευθερισμού επί του λοιπού πλανήτη, κατέρρευσε με θόρυβο. Στην Ουκρανία συλλέγουμε τα ερείπιά της.

Θα κατορθώσει η Δύση να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή ιστορική πρόκληση; Θα μπορέσει να ανασυνταχθεί, να αποτινάξει τις παρακμιακές της παθογένειες, να θεραπεύσει τον εσωτερικό της διχασμό πρώτα πρώτα; Αμφίβολο πολύ, όμως ο χρόνος θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση, από τη δοκιμασία θα βγει ριζικά αλλαγμένη. Και είναι περίπου βέβαιο ότι αυτοί που σήμερα την επευφημούν ειλικρινά για τους όρκους της προς τις υποτιθέμενες αρχές της, θα είναι οι πρώτοι που θα σοκαριστούν με την μετάλλαξή της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail