Η Ρωσία διακόπτει προσωρινά τις εξαγωγές σιτηρών

pcjvdwiel / pixabay
Freepen.gr - Η Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές σιτηρών στις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) για να προστατεύσει την εγχώρια αγορά τροφίμων εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις κυρώσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπεγράφη αργά τη Δευτέρα από τον Ρώσο Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, η Ρωσία δε θα εξάγει σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και καλαμπόκι σε γειτονικά κράτη της ΕΟΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αυτά τα κράτη περιλαμβάνουν την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν και έχουν ελεύθερη τελωνειακή ζώνη με τη Ρωσία, με προμήθειες προς την Ένωση που δεν υπόκεινται στις ποσοστώσεις και στους φόρους εξαγωγής σιτηρών της Ρωσίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Viktoria Abramchenko, η εξαγωγή σιτηρών εντός της ποσόστωσης με μεμονωμένες άδειες δε θα απαγορευθεί.


Το διάταγμα απαγορεύει επίσης την εξαγωγή λευκής και ακατέργαστης ζάχαρης σε τρίτες χώρες έως τις 31 Αυγούστου.

Η απαγόρευση είναι ένα απαραίτητο μέτρο «για την προστασία της εγχώριας αγοράς τροφίμων ενόψει των εξωτερικών περιορισμών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, η Ρωσία, έχει δει τις πωλήσεις στο εξωτερικό να βυθίζονται σχεδόν κατά το ένα τρίτο από την αρχή του γεωργικού έτους 2021-2022 (1 Ιουλίου 2021) έως τις 10 Μαρτίου, λόγω κακής σοδειάς, ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας τη Δευτέρα. Οι συνολικές εξαγωγές σιτηρών της χώρας μειώθηκαν επίσης, με τις παραδόσεις κριθαριού να μειώνονται κατά 34,7% σε 2,9 εκατομμύρια τόνους και τις αποστολές καλαμποκιού κατά 21,7% σε 1,8 εκατομμύρια τόνους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail