"Αερομαχία" ΗΠΑ-Πολωνίας για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

photo: twitter.com/franakviacorka/status/1501279865797963776/photo/1
Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μέχρι στιγμής είναι αμυντικός οπλισμός. Η αποστολή πολεμικών αεροσκαφών, ωστόσο, από αεροπορική βάση των ΗΠΑ οδηγεί τη συμμετοχή σε υψηλότερο επίπεδο, κινδυνεύοντας να κλιμακωθεί.

Finian Cunningham - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι πολωνικές αηδίες για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία κέρδισαν μια έντονη επίπληξη από το Πεντάγωνο. Και στη συνέχεια, σαν να ήθελε να υπογραμμίσει τις άβολες συνέπειες της σύγκρουσης, η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις μεταφέρθηκε γρήγορα στη Βαρσοβία για μια αποστολή περιορισμού ζημιών για να διορθώσει την ενότητα του ΝΑΤΟ.

Φαίνεται πως τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Πολωνοί άρχισαν να αντιμετωπίζουν ένα τέχνασμα να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία για να αμφισβητήσουν τον εναέριο χώρο με τις ρωσικές δυνάμεις. Με τη ρωσική διοίκηση να ισχυρίζεται ότι έχει χτυπήσει το 90 τοις εκατό των ουκρανικών στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, οποιαδήποτε τέτοια προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών από μέλη του ΝΑΤΟ θα ισοδυναμούσε με αποστολή καμικάζι.

Επιπλέον, η κίνηση θα σηματοδοτούσε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία, φέρνοντας ενδεχομένως και τις δύο πλευρές σε άμεση σύγκρουση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα, αυτόν τον κίνδυνο εμπλοκής σε έναν ευρύτερο πόλεμο επεσήμανε ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda την 1η Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, κάτι άλλαξε σε αυτόν τον επιφυλακτικό λογισμό. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ και η Πολωνία φέρεται να είχαν βαθιές συζητήσεις σχετικά με ένα σχέδιο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 από τον κατάλογο του πολωνικού Συμφώνου της Βαρσοβίας για ανάπτυξη στην Ουκρανία. Τα MiG της σοβιετικής εποχής είναι αυτά που εκπαιδεύονται να πετούν οι Ουκρανοί πιλότοι. Η Ουάσιγκτον ήταν πρόθυμη για την ιδέα επειδή παρουσιάστηκε ως «κυρίαρχη απόφαση» από την Πολωνία να βοηθήσει την Ουκρανία σε διμερές επίπεδο. Αυτό σήμαινε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα αποστασιοποιούνταν από την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών.

Ένα δεύτερο κίνητρο για την Ουάσιγκτον ήταν πως ο πολωνικός στόλος MiG θα «αναπληρωνόταν» από τα αμερικανικά F-16. Από μια κυνική σκοπιά, η συμφωνία φαινόταν επικερδής όσο και τακτική. Τα πολωνικά MiG που πετούν οι Ουκρανοί μπορεί να προκαλέσουν κάποια μαχητικά προβλήματα στη Ρωσία βραχυπρόθεσμα, αλλά ακόμη και αν καταστρέφονταν από τις ρωσικές δυνάμεις, η αντικατάσταση του πολωνικού στόλου με νέα F-16 θα ήταν ευλογία για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα.

Κάπως όμως οι Πολωνοί κρύωσαν ξαφνικά, ίσως συνειδητοποιώντας ότι η εμπλοκή τους σε «κυρίαρχη διμερή βάση» θα μπορούσε να τους αφήσει δυνητικά ευάλωτους στη ρωσική αντεπίθεση χωρίς το ασφαλιστικό συμβόλαιο της συλλογικής άμυνας του Άρθρου V του ΝΑΤΟ. Η αξιοπιστία δεν είναι ακριβώς το δυνατό σημείο του θείου Σαμ.

Μετά ήρθε ο ντροπιαστικός διακόπτης που έπιασε την Ουάσιγκτον στον ύπνο. Χωρίς να συμβουλευτούν τους Αμερικανούς, οι Πολωνοί προσφέρθηκαν να στείλουν τα MiG-29 πρώτα στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein της Γερμανίας και από εκεί και πέρα ​​στην Ουκρανία.

Το χαστούκι του Πενταγώνου στη Βαρσοβία ήταν γρήγορο και εμφατικό. Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin είπε στον Πολωνό ομόλογό του πως μια τέτοια ιδέα είναι «αβάσιμη» και «τόνισε ότι δεν υποστηρίζουμε τη μεταφορά πρόσθετων μαχητικών αεροσκαφών στην ουκρανική αεροπορία αυτήν την στιγμή και επομένως δεν επιθυμούμε να τα δούμε είτε υπό την κηδεμονία μας».

Προφανώς, η Ουάσιγκτον διψούσε σχετικά με την προοπτική αποστολής πολεμικών αεροσκαφών από μια από τις βάσεις της σε μια ζώνη μάχης με τη Ρωσία. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ μεταφέρουν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο καθεστώς του Κιέβου, τα οποία με τη σειρά τους είχαν αναπτυχθεί εναντίον Ρώσων αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στη νοτιοανατολική περιοχή Donbass της Ουκρανίας (τώρα ανεξάρτητες δημοκρατίες που αναγνωρίζονται από τη Μόσχα από τις 21 Φεβρουαρίου). Ωστόσο, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η στρατιωτική βοήθεια μέχρι στιγμής είναι αμυντικός οπλισμός. Η αποστολή πολεμικών αεροσκαφών, ωστόσο, από αεροπορική βάση των ΗΠΑ οδηγεί τη συμμετοχή σε υψηλότερο επίπεδο, κινδυνεύοντας να κλιμακωθεί.

Επιπλέον, αυτό που φαίνεται να έχει εκνευρίσει τους Αμερικανούς όμως είναι το πώς οι Πολωνοί έκαναν ελιγμούς για να τους την στήσουν. Προφανώς, οι Πολωνοί δεν εμπιστεύονταν αυτό που τους ανέθεσε η Ουάσιγκτον να κάνουν, και στη συνέχεια οι Αμερικανοί δέχτηκαν χακάρισμα όταν οι Πολωνοί κατέληξαν σε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ΗΠΑ.

Μετά την επίπληξη του Πενταγώνου, ο πρεσβευτής της Πολωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Μάρεκ Μαγιερόφσκι αναφέρθηκε στις αηδίες σε συνέντευξή του στο CNN στις 9 Μαρτίου. Είπε πως η Πολωνία «είχε πλήρη επίγνωση» των συνεπειών - που σημαίνει πιθανή ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αναλυτικά, ο Πολωνός απεσταλμένος αποκάλυψε: «Ήμασταν υπό τεράστια πίεση από την πλευρά των συμμάχων μας, αλλά και από την κοινή γνώμη εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και είχαμε πλήρη επίγνωση όλων των τεχνικών, νομικών και διπλωματικών συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης, η οποία φυσικά ήταν επικίνδυνη. Γι' αυτό καταλήξαμε σε μια λογική, ευσυνείδητη λύση [να περάσουμε από την αμερικανική βάση στη Γερμανία]. Οι Αμερικανοί εταίροι μας απέρριψαν αυτήν την πρόταση επειδή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν πολύ κλιμακωτή [sic]. Λοιπόν, το καταλαβαίνουμε και πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις κοινές προσπάθειές μας με τους Αμερικανούς εταίρους μας και με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

Αυτό σημαίνει πως οι Πολωνοί δεν εμπιστεύονταν τους Αμερικανούς για την ιδέα της «κυρίαρχης διμερούς» εμπλοκής, όπως αρχικά συνιστούσε η Ουάσιγκτον σχετικά με την προμήθεια MiG στην Ουκρανία. Και όταν οι Πολωνοί προσπάθησαν να βρουν αμερικανική κάλυψη εμπλέκοντας τις ΗΠΑ ως τον αγωγό των πολεμικών αεροπλάνων, η κυβέρνηση Μπάιντεν απέκρουσε την πρόταση και με μεγάλη περιφρόνηση για τη Βαρσοβία καθώς προσπαθούσε να κάνει έξυπνο τον θείο Σαμ.

Η Καμάλα Χάρις, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έχει σταλεί εσπευσμένα στη Βαρσοβία για να διορθώσει οποιαδήποτε κακή αίσθηση. Τέτοια είναι η απελπισία της κυβέρνησης Μπάιντεν να προβάλει την ενότητα του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία. Δεδομένης της ανικανότητάς της, θα ήταν ασύνετο να υπολογίζουμε ότι η Χάρις θα καταφέρει να εξομαλύνει τα πράγματα.

Μπορεί επίσης να υποτεθεί εύλογα πως το Βερολίνο δεν ήταν ικανοποιημένο ούτε από το τέχνασμα ΗΠΑ-Πολωνίας να στείλουν πολεμικά αεροσκάφη εναντίον της Ρωσίας από το έδαφός του. Οι Γερμανοί μπορεί να αισθάνονται θλιμμένοι που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έβαζαν έναν στόχο στην πλάτη τους.

Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος. Οι Αμερικανοί και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ φέρεται να επιστρέφουν στον πίνακα κλήσεων για να βρουν πιο εφευρετικούς τρόπους αποστολής πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία για μάχη εναντίον της Ρωσίας χωρίς εμφανή συμμετοχή του ΝΑΤΟ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αποστολή εξαρτημάτων αεροπλάνων που συναρμολογούνται στην Ουκρανία ή Ουκρανούς πιλότους που πετούν μαχητικά αεροσκάφη από χώρες του ΝΑΤΟ. Οι Βρετανοί επίσης στέλνουν αυτή την εβδομάδα νέους καταλόγους αντιαεροπορικών όπλων. Το ΝΑΤΟ ολισθαίνει προς την ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail