Έρχεται νέος χιονιάς - Η Αττική ξανά στο επίκεντρο προβλέπει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Ο γνωστός μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης που είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για τον προηγούμενο χιονιά, επανέρχεται ενημερώνοντας για τον "Ωμέγα" Εμποδιστή που φέρνει ουκρανικό χιονιά.

Ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει πως ο κύριος όγκος των χιονοπτώσεων θα αφορά περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας και ότι στο επίκεντρο των χιονοπτώσεων θα βρεθεί και πάλι ο νομός Αττικής και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες ενδέχεται να χρειαστούν και πάλι!

Αναλυτικά η πρόγνωση του κ. Μαρουσάκη:

Ο "ΩΜΕΓΑ" ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΧΙΟΝΙΑ

Με τον χειμώνα να δείχνει για άλλη μια φορά το σκληρό του πρόσωπο για φέτος, αναμένεται να κυλήσει η νέα εβδομάδα και κυρίως από Τρίτη και μετά. 

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη το ατμοσφαιρικό βουνό σε σχήμα "ΩΜΕΓΑ" (Ωμέγα εμποδιστής) που αναμένεται να αναπτυχθεί προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ωθώντας πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Ρωσίας που μέσω της Ουκρανίας θα φτάσουν και στη χώρα μας. 

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται στον πρώτο μας χάρτη όπου με την μπλε καμπύλη παρατηρούμε αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό και με τα πορτοκαλί βέλη την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσουν οι αέριες μάζες.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή)

Στον δεύτερο χάρτη μας με το βαθύ μπλε χρώμα απεικονίζονται οι πολικές αέριες μάζες που θα ξεχυθούν από τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου και θα καλύψουν πολλές περιοχές προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΘΥΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ΕΛΠΙΔΑ"

Αν και στην ατμόσφαιρα ισχύει το ότι της αρέσει να επαναλαμβάνεται όχι όμως πάντα με τον ίδιο τρόπο, δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι αυτός ο χιονιάς ενδέχεται να μας θυμίσει την τελευταία χιονοκαιρία που ζήσαμε και που έφερε αρκετά προβλήματα. Αυτό γιατί εμφανίζει αρκετά κοινά σημεία ως προς την έντασή της, τη διάρκειά της αλλά και τον τρόπο που αναμένεται να εξελιχθεί.
Μερικά από αυτά τα κοινά σημεία αναπτύσσονται παρακάτω.

1. Και σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε μια βίαιη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών, που σημαίνει ότι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να παρατηρηθεί χιονόστρωση μεγάλου πάχους.

2. Χωρίς ακόμη να έχουν σταθεροποιηθεί τα στοιχεία φαίνεται ότι και αυτή η χιονοκαιρία θα έχει μεγάλη διάρκεια, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για πολλά και εκτεταμένα προβλήματα.

3. Θα παρατηρηθούν ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες όπου στη βόρεια Ελλάδα ίσως δούμε τον υδράργυρο να "φλερτάρει" με τους -15° με -18° με τον ολικό παγετό να αυξάνει γεωμετρικά τις πιθανότητες εμφάνισής του. Σκεφτείτε ότι είμαστε σε μία εποχή όπου αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες. Και βέβαια ο παγετός αν και όχι ολικός θα απασχολήσει αρκετές περιοχές της χώρας μας ακόμη και νησιά. 

4. Ο κύριος όγκος των χιονοπτώσεων θα αφορά περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας. Πολύ πιθανό να δούμε και πάλι πολλά νησιά του Αιγαίου να ξαναντύνονται στα λευκά.
Στον τελευταίο χάρτη μας μπορείτε να έχετε μια πρώτη εικόνα από το προγνωστικό μας μοντέλο σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις που αναμένουμε από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την Παρασκευή "ξεμπερδεύουμε" με την κακοκαιρία. 

Στο επίκεντρο των χιονοπτώσεων θα βρεθεί και πάλι ο νομός Αττικής και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες ενδέχεται να χρειαστούν και πάλι!

Στα θετικά της όλης εξέλιξης είναι ότι η διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό προφανώς θα βοηθήσει να λιώσουν πιο εύκολα τα χιόνια τουλάχιστον σε καθαρά πεδινές περιοχές, ή και θαλάσσιες παραθαλάσσιες εφόσον βέβαια παρατηρηθεί χιονόστρωση. 

Στα πολύ αρνητικά της όλης εξέλιξης, ο πόλεμος στην Ουκρανία και που ένα λάθος θα μπορούσε να επηρεάσει κατά πολύ την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ. 

Δεν συνηθίζεται στην ίδια χρονιά να ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύο βίαιες ψυχρές εισβολές και ελπίζουμε η στατιστική που είναι με το μέρος μας να μετριάσει την ένταση αυτού του πολικού κύματος. Παρόλα αυτά με δεδομένα τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα στη διάθεσή μας, οφείλουμε να ενημερώσουμε και να λάβουμε όλοι μας τα απαραίτητα μέτρα!

Καλή Σαρακοστή σε όλες και σε όλους!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail