Οι ΗΠΑ σιωπούν με την Τουρκία και...φοβερίζουν την Κίνα λόγω της ισορροπημένης θέσης της στην Ουκρανία

Henrix_photos / pixabay
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε στις 21 Μαρτίου την επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας σε ομάδα Κινέζων αξιωματούχων που κατηγορούνται για συμμετοχή ή ευθύνη για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι θα χρησιμοποιήσει διπλωματικά και οικονομικά μέσα για να «προωθήσει τη λογοδοσία» για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως υποτιθέμενες προσπάθειες Κινέζων αξιωματούχων να «παρενοχλήσουν, να εκφοβίσουν, να παρακολουθήσουν και να απαγάγουν» μέλη μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ατόμων που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στις Η.Π.Α.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε μια μέρα αργότερα ότι το Πεκίνο θα ανταποδώσει μια απάντηση εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων. Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στις κυρώσεις που παραβιάζουν σοβαρά την κυριαρχία της Κίνας και τόνισε πως η Ουάσιγκτον πρέπει «να σταματήσει να συκοφαντεί την Κίνα χωρίς λόγο», επισημαίνοντας «πολιτικές προκαταλήψεις και ψέματα» σε πολλές από τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Κίνας.

Οι ΗΠΑ είναι ουσιαστικά εξοργισμένες με την Κίνα για τη σαφή και συνεπή στάση της σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, η οποία δεν έχει αλλάξει παρά τις συνεχείς πιέσεις. Στην πραγματικότητα, δείχνει περισσότερη απόγνωση από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ειδικά καθώς οι παραδοσιακοί σύμμαχοι όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σνομπάρουν τόσο τον Μπλίνκεν όσο και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Ο Μπάιντεν θέλει η Κίνα να εγκαταλείψει την ισορροπημένη πολιτική της απέναντι στο Κίεβο και τη Μόσχα, παρόλο που η Ουάσιγκτον δε διατηρεί τέτοια απαίτηση από την Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει κλείσει τον εναέριο χώρο του ή δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία καθώς επιλέγει να ισορροπήσει τις σχέσεις της. Αυτό που είναι πιο παράλογο είναι η πεποίθηση πως η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι το Πεκίνο θα εγκατέλειπε τη Μόσχα παρά τη διατήρηση της πίεσης στη χώρα μέσω των στρατιωτικών σχηματισμών AUKUS και QUAD.

Ουσιαστικά, λόγω της αποτυχίας του Μπάιντεν να ελέγξει ακόμη και τους παραδοσιακούς συμμάχους όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, θέλει με κάποιο τρόπο να σώσει τα προσχήματα προσπαθώντας να δείξει στη χώρα του ότι θα τιμωρήσει τους Κινέζους για την περιφρόνησή τους να μην στραφούν εναντίον της Μόσχας. Με αυτόν τον τρόπο, οι περιορισμοί στη βίζα είναι ουσιαστικά χωρίς νόημα για Κινέζους αξιωματούχους που δε σχεδίαζαν ποτέ να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ εξαρχής, και ως εκ τούτου φαίνονται ακόμα πιο γελοίοι.

Ακόμα κι αν δεν υπήρχε πολιτικό πρόσχημα για να κατηγορηθεί το Πεκίνο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε ένα άλλο πρόσχημα θα είχε αυξηθεί, καθώς οι τρέχουσες κυρώσεις δεν υποκινούν τίποτα περισσότερο από το να κάνουν τον Μπάιντεν να φαίνεται ότι τιμωρεί την Κίνα. Το Πεκίνο αναμφίβολα θα λάβει ανάλογα αντίμετρα, αλλά το ερώτημα είναι αν θα ανταποδωθούν εξίσου ή θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση.

Το σίγουρο όμως είναι ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ενεργεί με συνέπεια στο ζήτημα της Ουκρανίας παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ωθήσουν την Κίνα εναντίον της Ρωσίας ενώ ταυτόχρονα πιέζουν την ασιατική χώρα μέσω των δύο πολυμερών στρατιωτικών μπλοκ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε στις 21 Μαρτίου πως μια «λεκτική καταδίκη» της Ρωσίας από την Κίνα είναι «ζωτικής σημασίας».

«Η άποψή μας είναι ότι η λεκτική καταδίκη των πράξεων του Προέδρου Πούτιν και των ενεργειών [του] ρωσικού στρατού είναι σημαντική και ζωτικής σημασίας, και έχει να κάνει με την πλευρά της ιστορίας στην οποία θέλετε να σταθείτε σε αυτή τη χρονική στιγμή», είπε η Ψάκι προσθέτοντας: «πού [θέλεις] να είσαι όπως είναι γραμμένα τα βιβλία της ιστορίας».

Ωστόσο, όπως έγραψε ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ Alberto M. Fernandez στη στήλη του MEMRI, «Αντί για έκκληση στην ιστορία, ή ακόμα και στην ηθική, οι Αμερικανοί πολιτικοί θα εξυπηρετούνταν καλύτερα από μια έκκληση στα κινεζικά εθνικά συμφέροντα (το ίδιο ισχύει για την κατανόηση των εθνικών συμφερόντων της Σαουδικής Αραβίας ή της Ινδίας). Όπως υπογραμμίζει, η κινεζική ιστορία δε γράφει για τους Αμερικανούς ευνοϊκά εξ αρχής, γι' αυτό και μια τέτοια έκκληση στην ιστορία είναι αφελής.

Στην πραγματικότητα, μια μεγαλύτερη ανησυχία για την Κίνα που στη συνέχεια απευθύνεται στη συγγραφή ιστορίας από τις ΗΠΑ είναι οι ισχυρισμοί για εργαστήρια χημικών όπλων στην Ουκρανία, ειδικά αφού ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Πεκίνο ότι επαναλαμβάνει «αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας».


Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι απέκτησε στοιχεία ότι οι ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ παρουσίασε τα στοιχεία τους στον Κινέζο πρεσβευτή στη Ρωσία Zhang Hanhui κατά τη συνάντησή τους στις 21 Μαρτίου. Η Κίνα έχει επανειλημμένα ζητήσει από τις ΗΠΑ να είναι πλήρως διαφανείς σχετικά με τη λειτουργία βιολογικών εργαστηρίων στο εξωτερικό, ωστόσο οι Αμερικανοί συνεχίζουν να αρνούνται τις κατηγορίες.

Παρόλα αυτά, το ίδιο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μπορούν να στρέψουν την Κίνα εναντίον της Ρωσίας, διατηρώντας παράλληλα την πίεση μέσω του AUKUS και του QUAD, καταδεικνύει έναν Λευκό Οίκο που απέχει πολύ από τον πολιτικό ρεαλισμό. Παρά την περιφρόνηση από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που αψηφά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την Ινδία ανοιχτή σε πληρωμές σε ρούβλια για το πετρέλαιο, η Ουάσιγκτον είναι όλο και πιο απογοητευμένη που δεν μπορεί να απομονώσει πλήρως τη Μόσχα. Με αυτόν τον τρόπο, μια νέα χώρα όπως οι ΗΠΑ που απευθύνει έκκληση στον κινεζικό πολιτισμό πολλών χιλιετιών να εξετάσει την ιστορία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απελπισμένη, αν όχι μια αξιολύπητη προσπάθεια να προσελκύσει το Πεκίνο μακριά από τη Μόσχα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail