Η Πολωνία το πάει πλέον πολύ μακριά με τη Ρωσία

Η de facto ιδεολογία «απορωσοποίησης» της Πολωνίας που σκοπεύει να επιβάλει σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της συντηρητικής-εθνικιστικής συμμάχου Ουγγαρίας, παρά την αντίσταση της Βουδαπέστης, πηγαίνει πολύ μακριά μετά την απέλαση 45 διπλωματών από τον επίδοξο ηγέτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) με την υποψία για κατασκοπεία, πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ρωσικής Πρεσβείας και στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι αυτό έγινε επειδή η Ρωσία υποτίθεται πως είναι ένα «τρομοκρατικό κράτος» που θα μπορούσε σύντομα να χαρακτηριστεί επίσημα ως τέτοιο. 

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι ήδη ένα αρκετά δραματικό βήμα να απαιτήσουμε την άμεση «αποσύνδεση» των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ και ένα εντελώς διαφορετικό να ξεκινήσουμε μαζικά την απέλαση διπλωματών χωρίς να διευκρινίζεται επακριβώς το γιατί, παραβιάζοντας τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, παραβιάζοντας την υποχρέωσή της να δημιουργήσει κανονικές και ευνοϊκές συνθήκες για τις δραστηριότητες των διπλωματικών αποστολών, και απειλώντας ακόμη και με απέλαση του ίδιου του Ρώσου Πρέσβη στο προσεχές μέλλον. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγραφεί αυτό από τον πολιτικό ριζοσπαστισμό.

Όλες αυτές οι κινήσεις έγιναν ακριβώς πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δώσει το "παρών" στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη πριν από την τελευταία διμερή του στη Βαρσοβία με τον Πολωνό ομόλογό του. Είναι επομένως προφανές ότι η Πολωνία χρονομέτρησε αυτές τις κινήσεις για να τοποθετηθεί ως η πιο αξιόπιστη αντιρωσική εμπροσθοφυλακή των ΗΠΑ, ξεπερνώντας ό,τι θα περίμενε κανείς, ειδικά όταν δικαιολογεί το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της Ρωσικής Πρεσβείας σε ένα εντελώς αβάσιμο «αντι -τρομοκρατικό» πρόσχημα. Αυτό που στοχεύει να κάνει η Βαρσοβία είναι να θέσει την τάση να ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι, ελπίζοντας πως η Ουάσιγκτον θα εκτιμήσει την υπερριζοσπαστική ιδεολογία της «απορωσοποίησης» και στη συνέχεια θα πιέσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους υποτελείς της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Οι χώρες διώχνουν η μία τους διπλωμάτες της άλλης με φερόμενη υποψία για κατασκοπεία εδώ και δεκαετίες, είτε υπήρχε κάποια βάση πίσω από τέτοιους ισχυρισμούς είτε απλώς εκτοξεύτηκαν για χάρη του κοινού ενώ προωθούσαν μια απώτερη ατζέντα, αλλά φέρνοντας στο μείγμα ένα «αντιτρομοκρατικό» πρόσχημα. Είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη λόγω όλων όσων συνεπάγεται. Όπως αποδεικνύεται από την τελευταία οικονομική επίθεση της Πολωνίας κατά της Ρωσίας, το πάγωμα των διπλωματικών λογαριασμών αυτού του στοχευόμενου κράτους είναι πιθανό να καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της πρεσβείας της Μόσχας. Με άλλα λόγια, είναι ένα μέσο για την πλήρη ρήξη των σχέσεων χωρίς να είναι ο πρώτος που το πράττει για όποιον και αν είναι ο λόγος της Πολωνίας αυτή τη στιγμή, κάτι που θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει λαμβάνοντας υπόψη πόσο δυναμικά έχουν αποδειχθεί όλα πρόσφατα και μπορεί έτσι ακόμη και να δούμε τη Βαρσοβία να απελαύνει μονομερώς τον Ρώσο Πρεσβευτή όπως μόλις απείλησε. Αυτός ο επίδοξος ηγέτης της ΚΑΕ ελπίζει ότι άλλα κράτη όπως τα κράτη της Βαλτικής θα ακολουθήσουν τα βήματά του πριν από την υπόλοιπη ΕΕ.

Η Πολωνία είναι επίσης πιθανό να προβλέψει ότι η Ρωσία θα ανταποκριθεί αμοιβαία, τουλάχιστον στις διπλωματικές απελάσεις, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να τροφοδοτηθούν στη μηχανή των Mainstream Media (MSM) της δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να παρουσιάσει εσφαλμένα τα πάντα σαν η Μόσχα να είναι αυτή που πραγματοποιεί τη λεγόμενη «απρόκλητη πρόκληση χωρίς βάση» ενώ η Βαρσοβία είναι υποτίθεται το αθώο αρνί που σφάζεται από την αρκούδα για χάρη της αγριότητας. Η στρεβλή χειραγώγηση των αντιλήψεων του δυτικού κοινού δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έχει γίνει κυριολεκτικά άνευ προηγουμένου από την έναρξη της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία που έκτοτε εκμεταλλεύεται η Πολωνία ως πρόσχημα για την επέκταση της περιφερειακής της «σφαίρας επιρροής» πάνω από την «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» (3SI) που δηλώνει ότι σχεδιάζει να ηγηθεί στο προσεχές μέλλον. Η σκληρότητα με την οποία η Πολωνία επιδιώκει αυτόν τον μεγάλο στρατηγικό στόχο έχει αιφνιδιάσει ακόμη και τους επικριτές της, αφού κανείς δεν περίμενε πως θα συμπεριφερόταν τόσο σκληρά και με τόσο κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως η Σύμβαση της Βιέννης. Η ελίτ της φαίνεται όντως να είναι ακριβώς το ίδιο τρελή όπως έγραψε πρόσφατα ο πρώην Ρώσος Πρόεδρος Μεντεβέντεφ.

Από τη ρωσική σκοπιά, η Μόσχα δεν μπορεί να κάνει πολλά από το να δει πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Βαρσοβία. Ωστόσο, το Κρεμλίνο θα πρέπει να περιμένει τα χειρότερα, καθώς δεν υπάρχει λόγος για επιφυλακτική αισιοδοξία. Η Πολωνία πιθανότατα θα διακόψει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αν όχι επίσημα, τότε ανεπίσημα, εμποδίζοντας τη Μόσχα να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις διπλωματικές της επιχειρήσεις στη χώρα. 

Άλλες χώρες της ΕΕ, όπως αυτές της Βαλτικής, ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, αν και παραμένει ασαφές εάν εκείνες πέρα ​​από την αυξανόμενη «σφαίρα επιρροής» της Πολωνίας στην ΚΑΕ θα το κάνουν επίσης, για να μην αναφέρουμε την Ουγγαρία όσο ο Όρμπαν παραμένει στην εξουσία. Ενώ κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να πιστέψουν ότι η Πολωνία τα κάνει όλα αυτά από θέση ισχύος, Στην πραγματικότητα ξεκινά από θέση αδυναμίας, καθώς δεν έχει την αυτοπεποίθηση να προωθήσει τα συμφέροντά της σύμφωνα με τους ίδιους διεθνείς διπλωματικούς και νομικούς κανόνες που ανειλικρινά ισχυρίζεται πως υποστηρίζει. Οι χώρες τους παραβιάζουν μόνο όταν δεν μπορούν να επιτύχουν δίκαια, κάτι που λέει πολλά για την Πολωνία αυτήν την στιγμή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail