Ευρωβουλευτές ζητούν τιμωρία της Σερβίας για τη Ρωσία - Επική απάντηση του Βελιγραδίου

Djordjeuuu / pixabay
Freepen.gr - Εννέα ευρωβουλευτές της φιλελεύθερης ομάδας «Let's Renew Europe» έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της ΕΚ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον υπουργό Εξωτερικών της Ευρώπης Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας τους να παγώσουν προσωρινά τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία και να αναστείλουν την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας μέχρι να εναρμονιστεί όσον αφορά την πολιτική της έναντι της Ρωσίας.

«Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων που σχετίζονται με την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ανησυχούμε βαθιά για την κατάσταση που αναπτύσσεται στα Δυτικά Βαλκάνια, και ιδιαίτερα για την προφανή περιφρόνηση των υποχρεώσεων της Σερβίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. 

Η Σερβία εισήλθε στο δέκατο έτος των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ένωση με διάφορους βαθμούς προόδου και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων μόλις πριν από λίγους μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, έχουμε επανειλημμένα τονίσει την υποχρέωσή της να εναρμονίσει σταδιακά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και να αποδείξει με συγκεκριμένες ενέργειες ότι συμμερίζεται τις βασικές μας αξίες» - αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην παρούσα επιστολή. 

«Είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι πως η Σερβία δείχνει μια επικίνδυνη στροφή προς τον αυταρχισμό, που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την παράλληλη φιλοδοξία της για ένταξη στην ΕΕ, και αυτή η ασάφεια κορυφώθηκε με την άρνηση επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία» έγραψαν οι υπογράφοντες την επιστολή. 

Αναφέρουν επίσης ότι «η Σερβία, δυστυχώς, έχει υποχωρήσει σημαντικά σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ελευθερία της έκφρασης».

Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κινήματος και υπουργός Εσωτερικών, Aleksandar Vulin, απάντησε αμέσως στην ομάδα των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντάς τους «να στραφούν στη Σερβία όταν δεχτούν ελεύθερες χώρες και λαούς στην ΕΕ».

«Όταν οι Σέρβοι έλαβαν αίτημα από τις δυνάμεις του Άξονα τον Μάρτιο του 1941, στο οποίο τους ζητήθηκε να ενταχθούν άνευ όρων και να γίνουν επιμελητές για την επίθεση στην ΕΣΣΔ, βγήκαν στους δρόμους και στάθηκαν στην καλύτερη πλευρά του κόσμου. Οι περισσότερες χώρες από τις οποίες προέρχονται οι υπογράφοντες το τελεσίγραφο των Φιλελευθέρων δεν μπορούν να καυχηθούν για την αντίσταση των παππούδων τους στους Ναζί» τόνισε ο Βουλίν στη δήλωση.  

Πιθανώς γι' αυτό οι φιλελεύθεροι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζήτησαν από τη Σερβία να βλάψει τους αιωνόβιους δεσμούς της με τη Ρωσία και να αρχίσουν να σκέφτονται με το κεφάλι κάποιου άλλου, όπως πρόσθεσε ο Βουλίν, δε γνώριζαν για το τελεσίγραφο του Μαρτίου του 1941:  - Αν ήξεραν, θα γνώριζαν ότι οι Σέρβοι είναι άνθρωποι της ελευθερίας και ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οδηγεί την πολιτική της Σερβίας σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού του και όχι με εκβιασμό. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τη Σερβία μόνο με την προϋπόθεση ότι θα αφήσει τον εαυτό της και τους φίλους της, τότε η Σερβία δεν έχει θέση εκεί, ανέφερε ο Βουλίν.

Οι Φιλελεύθεροι τονίζουν ότι «η Σερβία έχει κάθε δικαίωμα να ακολουθήσει το μοντέλο του Πούτιν, αν το θέλει», αλλά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρη στις προθέσεις της και να σταματήσει να ισχυρίζεται ότι έχει σοβαρές φιλοδοξίες για ένταξη στην ΕΕ: 

«Η Σερβία είναι ελεύθερη να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί, αλλά και πάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής εμπιστοσύνης και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί προενταξιακή οικονομική βοήθεια».

* πληροφορίες novosti.rs

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail