Θα ήταν προδοσία των πολυπολικών αρχών της Βενεζουέλας η πώληση πετρελαίου στις ΗΠΑ;

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν αναφορές ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο άρσης των μονομερών κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας προκειμένου να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητές της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και ως εκ τούτου να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους υποτελείς τους στην προσπάθειά τους να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο έως το 2027. Για το σκοπό αυτό, απέστειλε αντιπροσωπεία στη Δημοκρατία της Μπολιβαρίας για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μαδούρο, τον οποίο οι ΗΠΑ επίσημα δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμο. 

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας είπε πως συμφώνησε σε μια ατζέντα για μελλοντικές συνομιλίες, η οποία ο Υπουργός Εξωτερικών του πρότεινε ότι θα μπορούσε σύντομα να αποφέρει καρπούς μετά την παρατήρηση πως δε θα ήταν παράξενο για αυτούς τους δύο να ξαναρχίσουν την παραδοσιακή ενεργειακή τους σχέση. Ο δεύτερος αναφερόμενος επιβεβαίωσε επίσης την πίστη της χώρας του στον Ρώσο στρατηγικό εταίρο της, καθησυχάζοντας το Κρεμλίνο ότι το Καράκας δε θα στραφεί ποτέ εναντίον του.

Ακόμα κι έτσι, αυτές οι ταχέως εξελισσόμενες εξελίξεις έχουν κάνει κάποιους να αναρωτιούνται εάν θα ήταν προδοσία των πολυπολικών αρχών της Βενεζουέλας να πουλάει πετρέλαιο στους εχθρούς της στις ΗΠΑ που εργάστηκαν για χρόνια για να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη και νόμιμη κυβέρνησή της μέσω πολλαπλών μεθόδων Υβριδικού Πολέμου. Επιφανειακά, είναι ανεξήγητο γιατί το Καράκας θα μπορούσε να το υποστηρίξει, αν και όταν σκάβουμε βαθύτερα στην στρατηγική δυναμική, όλα αρχίζουν να έχουν πολύ πιο νόημα. 

Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία είναι ένα υπερήφανα κυρίαρχο έθνος που ασπάζεται τις σοσιαλιστικές αρχές της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της δίκαιης ανάπτυξης, αλλά το φιλόδοξο όραμά της έχει εμποδιστεί εδώ και χρόνια από τον Υβριδικό Πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της που βύθισε πολλούς από τους ανθρώπους της στη φτώχεια, μεταξύ αμέτρητων άλλων στρατηγικών συνεπειών.

Δεν ήταν η Βενεζουέλα που πραγματοποίησε απρόκλητες επιθετικές ενέργειες κατά των ΗΠΑ, αλλά οι ΗΠΑ που το έκαναν κατά της Βενεζουέλας. Ως εκ τούτου, προκύπτει φυσικά ότι η χώρα θα ήταν δεκτική στις de facto εκκλήσεις του εχθρού της για μια «κατάπαυση του πυρός» που θα ήταν αμοιβαία επωφελής και για τους δύο: οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους υποτελείς τους να αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο ενώ η Βενεζουέλα θα λάβει τα τόσο αναγκαία δημοσιονομικά έσοδα ενώ θα μπορούσε στη συνέχεια να επανεπενδύσει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων της.

Δεν υπάρχει τίποτα ιδεολογικά αντιφατικό σε αυτό, παρόλο που το έμμεσο αποτέλεσμα που επιδιώκεται από τις ΗΠΑ θα ήταν αναμφισβήτητα μειονέκτημα για τα ρωσικά συμφέροντα. Ωστόσο, δε θα αποτελούσε απαραίτητα μια ανυπέρβλητη πρόκληση, καθώς η Κίνα , η Ινδία , το Πακιστάν και οι άλλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου είναι πολλά υποσχόμενες αγορές για την αντικατάσταση της ΕΕ.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το σενάριο της επανεκκίνησης των εξαγωγών πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς τις ΗΠΑ, τότε το Καράκας πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ουάσιγκτον τηρεί πραγματικά την de facto «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ τους, σταματώντας όλες τις επιχειρήσεις ανάμιξής της και άλλες μορφές πίεσης κατά της χώρας. Θα πρέπει επίσης να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να αποκηρύξουν την προηγούμενη υποστήριξή τους για τον Χουάν Γκουαϊδό ως αυτοαποκαλούμενο ηγέτη της Βενεζουέλας και να επιστρέψουν στην αναγνώριση του προέδρου Μαδούρο ως του μοναδικού νόμιμου.

Η αποτυχία επίτευξης μιας τέτοιας κατανόησης θα σήμαινε πως η Βενεζουέλα είναι τόσο απελπισμένη να λάβει τα τόσο αναγκαία δημοσιονομικά έσοδα που θα ήταν πρόθυμη να πουλήσει πετρέλαιο στην ίδια χώρα που σε αυτή την περίπτωση δε θα αναγνώριζε ακόμη καν τη νομιμότητα της κυβέρνησής της. Σε αυτό το σενάριο, η Βενεζουέλα μπορεί να καταλήξει να φλερτάρει με μια προδοσία των αρχών της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail