Τουρκία: Κατέχει τη Βόρεια Κύπρο, πάει για την υπόλοιπη

Cevenstar / pixabay
Η επιθετικότητα του τουρκικού στρατού φαίνεται να αυξάνεται στην Κύπρο -- σε περιοχές που δεν κατέχει ακόμη. Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, στις 8 Φεβρουαρίου, Τούρκοι στρατιώτες πλησίασαν Ελληνοκύπριους αγρότες που εργάζονταν σε χωράφια κοντά στο χωριό Δένια στην ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών και απείλησαν να τους σκοτώσουν αν δεν έφευγαν.

Uzay Bulut - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Τούρκοι στρατιώτες απείλησαν τους Ελληνοκύπριους αγρότες περίπου δέκα ημέρες αφότου η Τουρκία «αντέκρουσε» τον ΟΗΕ για την παράταση της εντολής διατήρησης της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε εξάμηνη παράταση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) στις 27 Ιανουαρίου 2022, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν ήταν ευχαριστημένη. Καταδίκασαν την απόφαση του ΟΗΕ με το σκεπτικό ότι ο ΟΗΕ δεν είχε λάβει «τη συγκατάθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», μια παράνομη οντότητα που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

"Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία υποστήριξε την καταδίκη της ΤΔΒΚ για το ψήφισμα του ΟΗΕ για την παράταση, η δήλωση ανέφερε πως η Άγκυρα θα υποστηρίξει πλήρως τα βήματα που επιλέγει να κάνει η κυβέρνηση [της ΤΔΒΚ] σχετικά με αυτό", ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah .

Για να συνοδεύσει το ρεπορτάζ της, η Daily Sabah δημοσίευσε μια αεροφωτογραφία της «σημαίας» της ΤΔΒΚ δίπλα σε ένα απόσπασμα του ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ που λέει (στα τουρκικά): «Ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει «Είμαι ένας Τούρκος». Η «σημαία» είχε ζωγραφιστεί στην οροσειρά της Κερύνειας, βόρεια της Λευκωσίας, στην τουρκοκρατούμενη βόρεια Κύπρο.

Η τουρκική παρουσία στην Κύπρο χρονολογείται από το 1570: Οθωμανικά στρατεύματα εισέβαλαν και λεηλάτησαν το νησί. Χιλιάδες δολοφονήθηκαν, πολλές εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά και ορισμένοι μουσουλμάνοι από την Ανατολία μεταμοσχεύθηκαν στην Κύπρο. Το 1878, η Βρετανία ανέλαβε τη διοίκηση της Κύπρου. Το 1914, προσάρτησε την Κύπρο, η οποία έγινε ανεξάρτητη δημοκρατία το 1960. Η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία έγιναν εγγυητές του συντάγματος και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει της «Συνθήκης Συμμαχίας» του 1960. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ωστόσο, η Τουρκία θα παραβίαζε τη συνθήκη και θα διέπραττε εθνοκάθαρση εκεί.

Πώς, λοιπόν, κατέληξε εκείνη η «τουρκική σημαία» στην οροσειρά της Κερύνειας;

Γνωστή για το ιστορικό λιμάνι και το κάστρο της, η Κερύνεια είναι μια ελληνοκυπριακή πόλη που χτίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι ονομάστηκαν Αχαιοί. Ωστόσο, από την τουρκική εισβολή του 1974, η Κερύνεια βρίσκεται υπό παράνομη τουρκική κατοχή και ο πληθυσμός της πόλης αποτελείται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου από παράνομους εποίκους από την Τουρκία, στους οποίους παραχωρήθηκαν περιουσίες που είχαν κλαπεί από Ελληνοκύπριους. Η πόλη -- όπως και το υπόλοιπο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου -- ελέγχεται πλέον από την ΤΔΒΚ, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο.

Η μαζική στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 υποτίθεται ότι είχε σκοπό να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη μετά το ελληνικό πραξικόπημα, το οποίο διήρκεσε λιγότερο από μία εβδομάδα. Οι ενέργειες της Τουρκίας, από την άλλη, έδειχναν ότι ο στόχος της ήταν στην πραγματικότητα η εθνοκάθαρση και ο αποικισμός. Μέχρι την εισβολή του 1974, το βόρειο τμήμα της Κύπρου - όπως και το υπόλοιπο νησί - ήταν κατά πλειοψηφία ελληνικό. Η τουρκική εισβολή το άλλαξε με το ζόρι. Σήμερα, περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες σταθμεύουν παράνομα στην κατεχόμενη περιοχή. Στους αυτόχθονες Ελληνοκύπριους κατοίκους δεν επετράπη ποτέ να επιστρέψουν και να διεκδικήσουν εκ νέου τα σπίτια και τα εδάφη τους.

Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι δήμαρχοι Κερύνειας, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη μετά την εισβολή, έγραψαν :

«Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 καταστρέφει τα πάντα. Οι Έλληνες κάτοικοι της Κερύνειας, τρομοκρατημένοι από τα πυρά της τουρκικής αεροπορίας, σκορπίζονται και αναζητούν καταφύγιο σε υπόγεια. Τρεις μέρες μετά την εισβολή επιτυγχάνεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά οι Τούρκοι στρατιώτες την παραβιάζουν, εισβάλλουν και λεηλατούν την πόλη ενώ πολλοί πολίτες σφάζονται. Οι περισσότεροι από τους Κυρηνιώτες που επιλέγουν να μείνουν βρίσκονται παγιδευμένοι και μεταφέρονται στο ξενοδοχείο Dome από όπου οι Τούρκοι τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν σταδιακά την πόλη μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες της συνοικίας».

Η τουρκική εισβολή, που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, αναφέρθηκε από τους New York Times, οι οποίοι σημείωσαν πως οι τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου αδιακρίτως:

«Χτυπώντας τα ξημερώματα, τουρκικά στρατεύματα που φέρονται από πλοία μεταφοράς και σκάφη εφόδου εισέβαλαν στην ακτή στη βόρεια ακτή κοντά στην Κερύνεια και στη νότια ακτή κοντά στη Λεμεσό. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες αλεξιπτωτιστές έπεσαν στην πρωτεύουσα της Λευκωσίας.

"Τα τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και χτύπησαν διάφορους στόχους, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Λευκωσίας, ενός στρατοπέδου του Ελληνικού Στρατού και άλλων φρουρών. Τουρκικά πολεμικά πλοία, εν τω μεταξύ, σφυροκόπησαν ελληνοκυπριακές/χερσαίες εγκαταστάσεις και στις δύο ακτές...

«Μια συγκεντρωτική αποστολή ανέφερε ότι τουρκικά μαχητικά βομβαρδιστικά έπληξαν ψυχιατρείο στη Λευκωσία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα και τραυματίζοντας 60».

Την επόμενη μέρα, οι New York Times συνέχισαν:

«Η αεροπορική και θαλάσσια εισβολή χθες κατέστρεψε τη λωρίδα τουριστικών ξενοδοχείων στη βόρεια ακτή της Κύπρου. Ελληνοκύπριοι και ξένοι στριμώχνονταν κάτω από στρώματα στα κελάρια των ερειπωμένων κτιρίων.

«Τουρκικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν το βόρειο λιμάνι της Κερύνειας και μικρότερες κοινότητες στα δυτικά, καθώς αμερικανικής κατασκευής A4 Skyhawks της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν δρόμους, γέφυρες, ξενοδοχεία και άλλα κτίρια.

«Οι βομβαρδισμοί έμοιαζαν αδιάκριτοι, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιοχές αμάχων ή οι απώλειες».

Στις 28 Ιουλίου 1974, σύμφωνα με τους New York Times:

«Οι δημοσιογράφοι είπαν ότι για πολλούς ανθρώπους που κρατούνταν από τους Τούρκους στο ξενοδοχείο Kyrenia's Dome υπήρχε «σύγχυση, απόγνωση και τρόμος».

«Ένας ανταποκριτής αφηγήθηκε την ιστορία μιας τουρίστριας, της Μάργκαρετ Γαβριηλίδη, Βρετανίδας υπήκοου, η οποία με τον γιο της Ανδρέα κρατούνταν στο ξενοδοχείο Dome.

«Η οικογένεια Γαβριηλίδη... σύρθηκε κάτω από κρεβάτια, άκουσαν μια οβίδα πυροβολικού να εκρήγνυται στην πίσω αυλή και μετά φωνές.

«Ο κ. Γαβριηλίδης πήγε στην πόρτα. Ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε, σύμφωνα με τη γυναίκα του.

"Ο σύζυγός της μεταφέρθηκε σε ιατρικό σταθμό. Δεν έχει ακούσει από αυτόν ή για αυτόν, από εκείνη την ημέρα πριν από μια εβδομάδα. Οι Τούρκοι στρατιώτες χώρισαν τους άνδρες και απείλησαν να βιάσουν τις γυναίκες", είπε η κυρία Γαβριηλίδη.

«Αλλά πίσω στην Άγκυρα σήμερα, οι εφημερίδες ήταν γεμάτες φωτογραφίες με χαμογελαστά τουρκικά στρατεύματα συγκεντρωμένα μπροστά από τανκς ντυμένα με τη σημαία του αστεριού και της ημισέληνου, κρατώντας τα όπλα τους ψηλά και με Ελληνοκύπριους ομήρους που τους δίνουν νερό από Τούρκους στρατιώτες».

Η τουρκική στρατιωτική εκστρατεία συνοδεύτηκε από δολοφονίες, παράνομη κράτηση τόσο στρατιωτών όσο και πολιτών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, συστηματικές εκτελέσεις αμάχων, καθώς επίσης βασανιστήρια και κακομεταχείριση (συμπεριλαμβανομένων συστηματικών βιασμών) Ελληνοκυπρίων. Αυτά τα εγκλήματα τεκμηριώθηκαν από τους δύο τόμους μιας ιστορικής έκθεσης της τότε Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εγκρίθηκε το 1976, που αρχικά συγκαλύφθηκε, αλλά στη συνέχεια διέρρευσε στους βρετανικούς Sunday Times το 1977 και τελικά αποχαρακτηρίστηκε το 1979.

Στις 6 Αυγούστου 1974, οι New York Times ανέφεραν :

«Ελληνοκύπριοι από μικρά χωριά γύρω από την Κερύνεια διηγήθηκαν σήμερα ιστορίες δολοφονιών, βιασμών και λεηλασιών από τον Τουρκικό Στρατό μετά την εισβολή του στην Κύπρο. Οι χωρικοί είναι μεταξύ 20.000 αμάχων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τους Τούρκους κατά μήκος της βόρειας ακτής του νησιού.

Ένας άντρας είπε δακρυσμένα πώς η γυναίκα του και τα δύο μικρά παιδιά πυροβολήθηκαν μπροστά στα μάτια του από Τούρκους στρατιώτες που συγκέντρωσαν χωρικούς πριν τους πυροβολήσουν. Μια παντρεμένη γυναίκα της οποίας ο σύζυγος πυροβολήθηκε από τους Τούρκους και μια νεαρή κοπέλα που είδε τον αρραβωνιαστικό της να πυροβολείται, στη συνέχεια βιάστηκαν υπό την απειλή όπλου από Τούρκους στρατιώτες...

Η Ελένη Ανδρέα Ματεΐδου, 28 ετών, η οποία ήταν παντρεμένη με δύο παιδιά, μίλησε για έναν άλλο μαζικό πυροβολισμό ικανών ανδρών στο χωριό της, την Τριμιθή. Οι γυναίκες του χωριού βιάστηκαν υπό την απειλή όπλου από τους Τούρκους στρατιώτες, ισχυρίστηκε. «Βγήκαμε με τα χέρια ψηλά, αλλά οι Τούρκοι άρχισαν να μας χτυπούν», είπε. «Έβγαλαν τα πάνω ρούχα του συζύγου και του πεθερού μου και τους οδήγησαν στην κοίτη του ποταμού στο χωριό. Στη συνέχεια πυροβολήθηκαν. Οι γυναίκες του χωριού μεταφέρθηκαν στο σπίτι μιας Βρετανίδας που είχε εκκενωθεί. Ήταν εκεί βιασμένες υπό την απειλή όπλου».

Κάποια στιγμή ένας άλλος στρατιώτης βρήκε ένα μωρό στην αγκαλιά του. Ρώτησε ποια ήταν η μητέρα. Σκέφτηκα ότι αν έλεγα ότι ήταν δικό μου θα με σώσει. Ωστόσο, όταν είπα ότι ήμουν η μητέρα, το πέταξε στο έδαφος».

Παρά την κατάρρευση των πραξικοπημάτων στην Ελλάδα και την Κύπρο στις 23 Ιουλίου 1974, την αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου και τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η Τουρκία ξεκίνησε μια δεύτερη εισβολή στην Κύπρο τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 14 Αυγούστου 1974. Αυτή τη φορά, η Τουρκία δεν έδωσε κανένα πρόσχημα, αλλά η δεύτερη στρατιωτική της εκστρατεία ήταν ακόμη πιο βίαιη, τρομοκρατώντας περισσότερους Ελληνοκύπριους ιθαγενείς για να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα εδάφη τους. Οι δύο αυτές εισβολές είχαν ως αποτέλεσμα την τουρκική κατοχή του 36% του εδάφους της Κύπρου και του 57% της ακτογραμμής της.

Στις 15 Αυγούστου, οι New York Times ανέφεραν:

«Οι τουρκικές δυνάμεις, που ξεκίνησαν βαριά αεροπορική και χερσαία επίθεση νωρίς χθες, φάνηκαν σήμερα να κατευθύνονται προς την κατάληψη του ελέγχου μεγάλου μέρους της βόρειας Κύπρου... Μια ισχυρή αεροπορική σύγκρουση [sic] στη Λευκωσία οδήγησε χιλιάδες Ελληνοκύπριους να τραπούν σε φυγή προς τα νότια.

"Ένα ψυχιατρείο κοντά σε ελληνοκυπριακό στρατόπεδο χτυπήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Τρεις βόμβες έπληξαν βοηθητικά κτίρια, τραυματίζοντας 36 ασθενείς και 3 μέλη του προσωπικού. Στην προηγούμενη επίθεση, ένα άμεσο χτύπημα σε μια πτέρυγα σκότωσε 27 ασθενείς και τραυματίστηκαν σχεδόν 100».

Η Δέσπω Μαραγκού, μια 17χρονη από το χωριό Ashia της επαρχίας Αμμοχώστου, διέφυγε με το φορτηγό του πατέρα της αφού τουρκικά τανκς μπήκαν στην πόλη. «Πήραμε 20 άτομα στο φορτηγό, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων», είπε. «Τα τουρκικά στρατεύματα ήρθαν και πυροβόλησαν εναντίον μας και τραυμάτισαν τέσσερις ανθρώπους. Οι Τούρκοι μπήκαν στα σπίτια μας και έκλεψαν πράγματα».

Στις 17 Αυγούστου 1974, οι New York Times έγραψαν:

«Οι δυνάμεις εισβολής της Τουρκίας ολοκλήρωσαν χθες τη διαίρεση της Κύπρου σε δύο περιοχές και κήρυξαν κατάπαυση του πυρός... στη 14η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου από τη Βρετανία».

Μέχρι σήμερα, περίπου 170.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες εξακολουθούν να στερούνται από την Τουρκία το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Πάνω από 160.000 παράνομοι έποικοι ή άποικοι έχουν μεταφερθεί στην κατεχόμενη περιοχή από την Τουρκία (ο ακριβής αριθμός των παράνομων εποίκων δεν είναι γνωστός· η Τουρκία δεν έχει αποκαλύψει τα δεδομένα). Περισσότερα από χίλια άτομα στην Κύπρο εξακολουθούν να αγνοούνται.

Εν τω μεταξύ, ο αρχαίος πολιτισμός και η ιστορία του κατεχόμενου βορρά εξαφανίζονται για να διαδοθεί ο μύθος πως η περιοχή είναι τουρκική. Τα γεωγραφικά ονόματα έχουν τουρκοποιηθεί και πολλές χριστιανικές εκκλησίες και μοναστήρια έχουν καταστραφεί ή χρησιμοποιηθεί για ιεροσυλίες.

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που χτίστηκε στην Κερύνεια το 1860, μετατράπηκε σε "μουσείο εικόνων" το 1990, αφού οι πιστοί είχαν διαφύγει από τους Τούρκους στρατιώτες εισβολής το 1974. Σύμφωνα με έκθεση του 1994, εικόνες "εκλάπησαν από την εκκλησία". Σύμφωνα με ρεπορτάζ ειδήσεων του 2021:

"Η εκκλησία, η οποία έκλεισε για ανακαίνιση πριν από χρόνια λόγω του στραβού μιναρέ [πύργου] της, διατηρείται ερειπωμένη παρά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης. Ένας καταστηματάρχης είπε: "Εφόσον ο μιναρές του μουσείου εικόνων ήταν στραβός, θεωρήθηκε επικίνδυνος και έτσι ο μιναρές ξαναχτίστηκε. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να χτιστεί. Τον έχτισαν, και έχουν περάσει 6-7 χρόνια από τότε που τελείωσε, αλλά [το μουσείο/πρώην εκκλησία] περιμένει ακόμα ερειπωμένο».

Επί του παρόντος, η Τουρκία φαίνεται να στοχεύει την υπόλοιπη Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση της Κύπρου αντιμετωπίζει τώρα μια «παράνομη μεταναστευτική κρίση» την οποία λέει ότι ενορχηστρώνει η Τουρκία. Οι κυβερνητικές αρχές αναφέρουν πως η πλειονότητα των μεταναστών που εισέρχονται στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου διακινούνται παράνομα μέσω της τουρκοκρατούμενης βόρειας Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση πρόσθεσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει «σημαντική δημογραφική αλλαγή», «γκετοποίηση στις αστικές περιοχές» και «οξεία κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις» ως αποτέλεσμα της παράνομης μεταναστευτικής κρίσης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει στρατιωτική ναυτική βάση στη χερσόνησο της Καρπασίας στον τουρκοκρατούμενο βορρά.

Παρά τα αμέτρητα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει η Τουρκία στην Κύπρο, η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε τον ΟΗΕ επειδή έχει τις «ειρηνευτικές δυνάμεις» του εκεί.

Η Τουρκία αρνήθηκε επίσης να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σχετικά με την Κύπρο και πολλών διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει. Το 2018, για παράδειγμα, ως απάντηση σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που απαιτούσε την απελευθέρωση του Selahattin Demirtaş, πρώην συμπροέδρου του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε: «Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν είναι δεσμευτικές για εμάς».

Η Δύση, ωστόσο, παραμένει σιωπηλή -- όχι απλώς εξουσιοδοτώντας την Τουρκία να διαπράξει περαιτέρω φρικαλεότητες, αλλά επιβραβεύοντάς την. Οι ΗΠΑ "σκότωσαν" πρόσφατα, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο θα μετέφερε αέριο από τους συμμάχους των ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο, μέσω Ελλάδας, στη Δυτική Ευρώπη. Ο αγωγός EastMed θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικός υπό το πρίσμα της ικανότητας της Ρωσίας, με τον Nord Stream και άλλους αγωγούς, να εκβιάσει την ήπειρο τον χειμώνα, διακόπτοντας μεγάλο μέρος των προμηθειών φυσικού αερίου της.

Η Τουρκία θα μπορεί τώρα να συνεχίσει τα εγκλήματά της κατά των Γιαζίντι στο Ιράκ, των Κούρδων στη Συρία και των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ χωρίς επιπτώσεις.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ, πρόεδρος της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής - Δικαιοσύνη για την Κύπρο, έγραψε: "Η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία έχει γίνει τώρα η πρώτη σύγχρονη ισλαμιστική απόπειρα φονταμενταλιστών να καταλάβουν εδάφη και πόρους του δυτικού κόσμου".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail