Δυτική σιωπή για τις προκλήσεις που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ κι οδηγούν σε πόλεμο στην Ουκρανία

RΕUΤΕRS/Κacper Ρempel
Η σιωπή των δυτικών μέσων ενημέρωσης για τα αίτια της αντιπαράθεσης και την εγκληματική εμπλοκή των δικών τους κυβερνήσεων είναι συνενοχή στη δημιουργία συνθηκών για πόλεμο.

Η Ρωσία παρείχε περισσότερα στοιχεία αυτή την εβδομάδα ότι το ΝΑΤΟ και το καθεστώς του Κιέβου σχεδίαζαν μια θανατηφόρα επίθεση στο Ντονμπάς, την οποία η Ρωσία προέτρεψε με την στρατιωτική της επέμβαση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία χαρακτήρισε την παρέμβασή της ειδική στρατιωτική επιχείρηση, ενώ τα δυτικά κράτη την καταδίκασαν ως «μια απρόκλητη εισβολή» στην Ουκρανία.

Editorial - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αισθάνεται κανείς πως είναι απολύτως επιτακτικό για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης να αρνηθούν όλους τους ρωσικούς ισχυρισμούς για τους λόγους που ανέλαβαν στρατιωτική δράση. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε κάποια αναγνώριση ότι η Ρωσία έχει δίκαιη αιτία, καθώς και να καταλογίσει επαχθή ευθύνη στις δυτικές κυβερνήσεις.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, αν και αυτό διαψεύδεται και στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Μόσχα προσπάθησε επιμελώς να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της για την ασφάλεια μέσω διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ. Αλλά αυτές οι προσπάθειες απορρίπτονταν συνεχώς. Η Μόσχα αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν μια μη οντότητα της οποίας οι μακροχρόνιες ανησυχίες για την ασφάλεια ήταν ανύπαρκτες ή ήταν αποκύημα της φαντασίας της.

Οι τελευταίες πληροφορίες της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς της ενέχουν σοβαρή πολυδιάστατη απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η βαρύτητα των απειλών καθιστά αδύνατο να αγνοηθούν, γεγονός που καθιστά τη σιωπή των δυτικών μέσων ενημέρωσης ακόμη πιο καταστροφική. Η Μόσχα λέει πως οι αναλυτές ασφαλείας της επεξεργάζονται ακόμη την πλήρη έκταση των πληροφοριών και θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σε μελλοντική ημερομηνία. Αρκεί να πούμε ότι μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει εντοπίσει τρεις βασικούς τομείς όπου η εθνική της ασφάλεια απειλούνταν από το καθεστώς της Ουκρανίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αυτές οι απειλές ήταν μεγαλύτερες και πιο πιεστικές από ό,τι είχε προηγουμένως κατανοηθεί, κάτι που προήγγειλε την στρατιωτική σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία.

Πρώτον, έχουν προκύψει περισσότερες πληροφορίες πως το καθεστώς του Κιέβου σχεδίαζε να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στην αυτοαποκαλούμενη λαϊκή δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Οι στρατιωτικοί σχηματισμοί που ανατέθηκαν για την επίθεση ήταν η Εθνική Φρουρά της οποίας οι τάξεις είναι γεμάτες με νεοναζιστικές ταξιαρχίες όπως το διαβόητο τάγμα Αζόφ. Αυτές οι ταξιαρχίες έχουν εκπαιδευτεί και οπλιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Πολωνία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Το καθεστώς του Κιέβου διεξάγει έναν πόλεμο χαμηλής έντασης στους ρωσόφωνους πληθυσμούς των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ τα τελευταία οκτώ χρόνια από το πραξικόπημα το 2014 που υποστηρίχθηκε από τη CIA. Περίπου 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και έως και ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Η νέα ενισχυμένη επίθεση επρόκειτο να εξαπολυθεί αυτόν τον μήνα. Έτσι, όταν η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Δημοκρατιών του Ντονμπάς στις 21 Φεβρουαρίου και προχώρησε στην υπεράσπισή τους τρεις ημέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου, ουσιαστικά πρόλαβε μια στρατιωτική επίθεση που κατά πάσα πιθανότητα θα είχε συντονιστεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει πει πως οι στόχοι της στην Ουκρανία είναι να αποναζοποιήσει και να αποστρατιωτικοποιήσει το καθεστώς του Κιέβου. Αυτό σημαίνει αναγκαστικά μεταφορά της στρατιωτικής επιχείρησης στην ουκρανική πρωτεύουσα και τερματισμό της ως εχθρικού κέντρου ισχύος.

Δεύτερον, η απειλή να μετατραπεί η Ουκρανία σε κράτος με πυρηνικά όπλα ήταν ένα πραγματικό κρυφό έργο, όχι κάποια αδρανής απειλή, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ισχυρίζονται ότι έχουν αποδείξεις ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ γνώριζαν καλά τα σχέδια για την Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου στις 19 Φεβρουαρίου ότι η χώρα του θα μπορούσε να καταργήσει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 για την απαγόρευση τέτοιων όπλων στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, δεν ήταν απλώς μια αδράνεια ή καυχησιολογία.

Τρίτον, αποκαλύφθηκε τώρα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούσαν εργαστήρια βιοπολέμου σε δεκάδες τοποθεσίες σε όλη την Ουκρανία. Αυτό ήταν από καιρό μια ρωσική ανησυχία εδώ και πολλά χρόνια από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991. Αλλά αυτήν την εβδομάδα, οι ρωσικές αρχές μπόρεσαν να αναφέρουν έγγραφα που ανακτήθηκαν από εργαστήρια που έδειξαν ότι αυτές οι εγκαταστάσεις όντως ασχολούνταν με την παραγωγή θανατηφόρων παθογόνων ή παραγόντων βακτηριακού πολέμου. Οι εγκαταστάσεις προφανώς έλαβαν εντολή να καταστρέψουν βιαστικά δείγματα στις 24 Φεβρουαρίου. Μια τέτοια δραστηριότητα αποτελεί παραβίαση των διεθνών συνθηκών βακτηριακού πολέμου και αποτελεί απαράδεκτη απειλή για την εθνική ασφάλεια για τη Ρωσία. Το Πεντάγωνο έχει καταγράψει τη δημόσια χρηματοδότηση των εργαστηρίων. Η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδια για την Ουκρανία, Βικτόρια Νούλαντ, αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε σε ακροάσεις στο Κογκρέσο ότι τα εργαστήρια συμμετείχαν στην παραγωγή επικίνδυνων υλικών επειδή εξέφρασε φόβους πως οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να τα αποκτήσουν. Αν δεν ήταν επικίνδυνα ή παράνομα, τότε γιατί η Νούλαντ ήταν τόσο ανήσυχη;

Συνολικά, αυτοί οι τρεις θεματικοί τομείς παρέχουν εκ πρώτης όψεως στοιχεία για το γιατί η Ρωσία χρειάστηκε να ξεκινήσει την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες. Από το πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από τη CIA το 2014 εναντίον του εκλεγμένου Ουκρανού προέδρου, του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η χώρα έχει κατακλυστεί από τον εμφύλιο πόλεμο και χρησιμοποιείται ως βατήρας για να αποσταθεροποιήσει την ανατολική γείτονα Ρωσία. Αυτό φυσικά συνάδει με το βαθύ αυτοκρατορικό σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως διατυπώθηκε από ανθρώπους όπως ο Zbigniew Brzezinski για την επιδίωξη της εχθρότητάς της προς τη Ρωσία και για τη συνεχιζόμενη ψυχροπολεμική διαίρεση των γεωπολιτικών σχέσεων.

Αυτό που είναι όμως διδακτικό είναι η σχεδόν απόλυτη σιωπή των δυτικών μέσων ενημέρωσης για όλα τα παραπάνω. Προς τιμήν του, ο Τάκερ Κάρλσον στο Fox News ήταν σχεδόν μόνος μεταξύ των εταιρικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που τόλμησε να τονίσει την πολεμοχαρή διπροσωπία της κυβέρνησης Μπάιντεν και των συνεργατών της στο ΝΑΤΟ.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι ζωτικές περιστάσεις που εξηγούν την παρούσα σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν αγνοηθεί ή παραληφθεί από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Οποιαδήποτε σύντομη αναφορά στις ανησυχίες της Ρωσίας που μπορεί να μεταδοθεί γρήγορα απορρίπτεται και γελοιοποιείται ως «προπαγάνδα του Κρεμλίνου». Σίγουρα δε βοηθά το δημόσιο συμφέρον ότι τα δυτικά κράτη έχουν λάβει πρόσφατα δρακόντεια βήματα για να απαγορεύσουν τη μετάδοση των ρωσικών ειδησεογραφικών μέσων. Η υποκρισία των δυτικών ισχυρισμών για την ελευθερία του λόγου είναι εκπληκτική.

Αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο αξιοθρήνητο είναι η προσπάθεια των δυτικών κυβερνήσεων και των υπεύθυνων μέσων ενημέρωσης τους να δαιμονοποιήσουν και να ποινικοποιήσουν τη Ρωσία. Το κλίμα της ρωσοφοβίας δίνει πάτημα για βίαιες επιθέσεις σε Ρώσους πολίτες στο εξωτερικό. Ένα κατακριτέο περιστατικό ήταν η επίθεση με φορτηγό στη ρωσική πρεσβεία στην Ιρλανδία.

Η άγνοια και ο φανατισμός που καλλιεργούνται από τα υποτιθέμενα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης δανείζονται πολιτικές εχθρότητας και επιθετικότητας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Όπλα και χρηματοδότηση πολέμου διοχετεύονται στην Ουκρανία από Αμερικανούς και Ευρωπαίους φορολογούμενους υπό το πρόσχημα της «υπεράσπισης της δημοκρατίας από τη ρωσική επιθετικότητα». Υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για τους οποίους έχει ξεσπάσει η σύγκρουση στην Ουκρανία και υπάρχει βαριά ευθύνη από τις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ. Η σιωπή των δυτικών μέσων ενημέρωσης για τα αίτια της αντιπαράθεσης και την εγκληματική εμπλοκή των δικών τους κυβερνήσεων είναι συνενοχή στη δημιουργία συνθηκών για πόλεμο.

Αυτή την εβδομάδα η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε ξανά την ετοιμότητά της για διπλωματική δέσμευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Θέλει μια δέσμευση για τον τερματισμό της συστημικής απειλής του ΝΑΤΟ, τον τερματισμό της επιθετικότητας από το καθεστώς του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και την αναγνώριση της ιστορικής εδαφικής της αξίωσης στην Κριμαία. Ο ορθολογικός διάλογος μπορεί να επιλύσει τις συγκρούσεις και να εξασφαλίσει την ειρήνη. Αλλά πώς είναι εφικτός ο διάλογος όταν οι δυτικές κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης δεν αρχίζουν καν να αποδέχονται μια εναλλακτική προοπτική, πόσο μάλλον μια που θα μπορούσε να ισχύει;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail