Το Βέλγιο συνιστά στους εθελοντές να μην πάνε στην Ουκρανία - "Δε θα μπορούν απλά να φύγουν"

waldomiguez / pixabay
Freepen.gr - Το Βέλγιο συνιστά στους πολίτες του να μην πάνε στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις αυτής της χώρας ή στην ξένη λεγεώνα, τη συγκρότηση της οποίας ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμποερ. 

«Παίρνουμε ξεκάθαρη θέση. Δεν συνιστάται να φύγουν οι εθελοντές για να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις ή στη λεγεώνα των ξένων», δήλωσε ο υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι LN24. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει «ότι υπογράφει συμβόλαιο και μετά δεν μπορεί απλά να φύγει από το στρατό».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι παρά το γεγονός πως ο νόμος δεν απαγορεύει άμεσα στους εθελοντές να φύγουν για την Ουκρανία, εάν διαπράξουν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, θα λογοδοτήσουν. «Έχουμε μελετήσει αυτό το θέμα. Από σήμερα, η αποχώρηση εθελοντών από μόνη της δεν αποτελεί παραβίαση. Αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι εάν οι Βέλγοι διαπράξουν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, μπορεί να λογοδοτήσουν», είπε ο Κουίκενμποερ.

Νωρίτερα, τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 110 άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων έκαναν αίτηση στην πρεσβεία της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενταχθούν στη «λεγεώνα των ξένων». Περίπου 18 θα μπορούσαν ήδη να πάνε στα μέτωπα.

Το βελγικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε προηγουμένως ότι δύο Βέλγοι στρατιώτες πήγαν αυθαίρετα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες ως μέρος της λεγόμενης «λεγεώνας των ξένων», παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργείου Άμυνας. Ένας στρατιώτης αποσύρθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις πριν φύγει για την Ουκρανία. Ο δεύτερος έφυγε χωρίς άδεια να πολεμήσει δίχως να παραιτηθεί από το στρατό και τώρα το υπουργείο Άμυνας άνοιξε δικογραφία για λιποταξία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail