Εύλογα ερωτηματικά που προκύπτουν από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

Η ίδρυση των δύο στρατιωτικών Συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, σε διαφορετικούς χρόνους, συντήρησε για πολλά χρόνια μετά τον Β΄ΠΠ την περίοδο του Ψυχρού πολέμου.

Δημήτρης Κυπριώτης 

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 ως Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και όταν ενέταξε στους κόλπους του την Δ. Γερμανία το 1954, δέχθηκε αίτημα και από την ΕΣΣΔ να ενταχθεί και εκείνη στους κόλπους του, για την ενίσχυση μιας διευρυμένης Διεθνούς Ασφάλειας, πλην όμως το αίτημα απορρίφτηκε.

Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ιδρύεται αμέσως μετά, το έτος 1955, ως αντίβαρο στο ΝΑΤΟ και έκτοτε συντηρείται ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ τους, γνωστός ως Ψυχρός Πόλεμος, που διήρκεσε μέχρι το έτος 1991 με την οριστική κατάρρευση του υπαρκτού Σοσιαλισμού, αναδεικνύοντας ως μοναδική Υπερδύναμη παγκοσμίως τις Η.Π.Α

Το έτος 1990 έγινε μια σοβαρή προσπάθεια, για τη Μείωση των Συμβατικών Εξοπλισμών στην Ευρώπη και υπογράφτηκε η γνωστή Συνθήκη CFE(Treaty on Conventional Armed Forces in Europe)μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ και αυτών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας. 

Όλοι πίστεψαν ότι με αυτήν τη Συνθήκη μπορούσε να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης, για την εγκαθίδρυση ενός νέου διεθνούς συστήματος Ασφαλείας, από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια.

Στο διάβα όμως των χρόνων, χάθηκαν οι δύο μεγάλες ευκαιρίες που δόθηκαν, για να ζήσει η Ανθρωπότητα σε μια μακρά περίοδο Ειρήνης, που πιθανόν θα είχαν αποφευχθεί πολλοί πόλεμοι, ακόμη και ο σημερινός στην Ουκρανία. 

Η μία ευκαιρία ήταν εκείνη, όταν δεν δέχθηκε το ΝΑΤΟ (Η.Π.Α) την ένταξη της Σοβιετικής Ένωσης στους κόλπους του και η δεύτερη, όταν η διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν επέφερε, αν όχι τη διάλυση του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον τη μη διεύρυνσή του, ως είχαν προφορικά δεσμευτεί οι ηγέτες του, με τα περισσότερα κράτη του πρ. Ανατολικού Συνασπισμού και ιδιαίτερα με τις προθέσεις ένταξης και της Ουκρανίας, που είχαν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος, αν δεν υπήρχαν αυτοί οι Συνασπισμοί; Και ενώ ο ένας διαλύθηκε, δεν θα ήταν πολύ ωφέλιμο για την Ανθρωπότητα να μην υπήρχε και ο έτερος;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail