Η Ρωσία τερματίζει τις συνομιλίες για τη συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία

Valery Sharifulin/TASS
Freepen.gr - Η Μόσχα τερματίζει τις συνομιλίες για τη συνθήκη ειρήνης με το Τόκιο υπό το πρίσμα των μονομερών περιορισμών που εισήγαγε πρόσφατα η Ιαπωνία κατά της Ρωσίας για την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Υπό το πρίσμα του απροκάλυπτα εχθρικού χαρακτήρα των μονομερών περιορισμών της Ιαπωνίας κατά της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, πρέπει να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα. Στην παρούσα κατάσταση, η ρωσική πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει τις συνομιλίες για ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία, γιατί είναι αδύνατο να συζητήσουμε την υπογραφή θεμελιώδους συνθήκης στις διμερείς σχέσεις με μια χώρα που τηρεί ειλικρινά εχθρική στάση και προσπαθεί να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας μας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Δήλωσε ότι είχε ληφθεί απόφαση να τερματιστούν τα ταξίδια χωρίς θεώρηση από Ιάπωνες πολίτες βάσει συμφωνιών για ανταλλαγές χωρίς θεώρηση μεταξύ των Νήσων Κουρίλ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας του 1991 και της συμφωνίας του 1999 για απλούς ταξιδιωτικούς κανόνες για όσους Ιάπωνες επιθυμούν να επισκεφθούν τους πρώην τόπους διαμονής τους στα νησιά. 

Η Ρωσία εγκαταλείπει το διάλογο με την Ιαπωνία σχετικά με την κοινή οικονομική δραστηριότητα στις Νήσους του Νότιου Κουρίλ και εμποδίζει την παράταση του καθεστώτος της Ιαπωνίας ως εταίρου τομεακού διαλόγου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας.

«Όλη η ευθύνη για βλάβες στις διμερείς σχέσεις και στα συμφέροντα της ίδιας της Ιαπωνίας βαρύνει το Τόκιο, το οποίο συνειδητά έκανε την επιλογή του υπέρ μιας αντιρωσικής πολιτικής αντί να αναπτύξει αμοιβαία επωφελή συνεργασία και γειτονία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail