Το Κίεβο είναι έτοιμο να εκπληρώσει τις βασικές απαιτήσεις της Μόσχας - Ρωσία

12019 / pixabay
Freepen.gr - Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία συμφώνησε κατ' αρχήν να γίνει επίσημα ουδέτερη χώρα. Η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους λόγους που η Μόσχα είπε πως ξεκίνησε την στρατιωτική εκστρατεία εναντίον τον περασμένο μήνα.

Ο Μεντίνσκι έκανε τη δήλωσή του μια ημέρα μετά τη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής των πλευρών στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Ανέφερε πως η ουκρανική ομάδα παρουσίασε ένα προσχέδιο οδικού χάρτη μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Χθες, για πρώτη φορά, η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε, όχι μόνο προφορικά αλλά και γραπτώς, ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει μια σειρά από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για την οικοδόμηση κανονικών και, ελπίζουμε, σχέσεων καλής γειτονίας με τη Ρωσία στο μέλλον.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω πως μετά το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει αυτές τις απαιτήσεις από το καθεστώς του Κιέβου, στους προστάτες του, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ και χρόνια. Η Ρωσία πρότεινε διαπραγματεύσεις, πρότεινε τη σύναψη διαφόρων ειδών συμφωνιών που θα έπρεπε να εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας και να ικανοποιηθούν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα.

 
Όλες αυτές οι απαιτήσεις είχαν αγνοηθεί για χρόνια. Και η Βορειοατλαντική Συμμαχία δημιουργεί επίσης αντιρωσικά ερείσματα στην Ουκρανία, πιο συγκεκριμένα από το ουκρανικό έδαφος, εδώ και χρόνια.

Η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της φαινόταν να είναι ένα διευθετημένο ζήτημα. Ήταν θέμα χρόνου.

Θα σημειώσω, και αυτό έχει ήδη αποδειχθεί, ότι έγιναν και προσπάθειες για τη δημιουργία βιολογικών όπλων. Επιπλέον, δημοσιοποιήθηκε και το θέμα της απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία.

Όλα αυτά τα χρόνια, το καθεστώς του Κιέβου διεξήγαγε μια ανοιχτή γενοκτονία κατά των κατοίκων του Ντονμπάς. Υπάρχουν πολλά στοιχεία για αυτό. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το Κίεβο σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ντονμπάς στο εγγύς μέλλον. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία θα έπρεπε ούτως ή άλλως να υποστηρίξει δεκάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες μας που ζουν εκεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία αναγκάστηκε να ξεκινήσει μια προληπτική ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Χθες, για πρώτη φορά σε όλα αυτά τα χρόνια, οι αρχές του Κιέβου δήλωσαν πως είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία και μετέφεραν τις διατάξεις μιας πιθανής μελλοντικής συμφωνίας, η οποία αναφέρει τα εξής:

• Η άρνηση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οριστικοποίηση του ελεύθερου καθεστώτος της Ουκρανίας.

• την παραίτηση από τα πυρηνικά όπλα.

• υποχρέωση διεξαγωγής ασκήσεων στρατευμάτων μόνο με τη συγκατάθεση των εγγυητών κρατών, στα οποία πρέπει να περιλαμβάνεται και η Ρωσία.

Δηλαδή, η Ουκρανία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει αυτές τις απαιτήσεις στις οποίες επιμένει η Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια.

Εάν εκπληρωθούν όλες αυτές οι υποχρεώσεις, η απειλή δημιουργίας προγεφυρώματος του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος θα εξαλειφθεί.

Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να συμφωνήσουμε σε αυτήν τη συνθήκη στο υψηλότερο επίπεδο.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις και το έργο μας συνεχίζονται.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η θέση της Ρωσίας όσον αφορά την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει η ίδια».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail