Το Κρεμλίνο απαντά στον Μπάιντεν που αποκάλεσε τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου»

rperucho / pixabay
Freepen.gr - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να απαντά ότι τέτοιες δηλώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «απαράδεκτες και ασυγχώρητες».

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε από έναν από τους δημοσιογράφους εάν θεωρούσε τον πρόεδρο της Ρωσίας εγκληματία πολέμου. Αρχικά, ο Μπάιντεν απάντησε «όχι», αλλά στη συνέχεια ζήτησε από τον δημοσιογράφο να διευκρινίσει την ερώτηση και είπε: «Ω, νομίζω ότι είναι εγκληματίας πολέμου».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού ηγέτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο TASS πως η Μόσχα θεωρεί «απαράδεκτη και ασυγχώρητη μια τέτοια ρητορική από τον αρχηγό του κράτους, οι βόμβες του οποίου σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Ενώ οι ΗΠΑ καταδικάζουν σταθερά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δηλώσεις του Μπάιντεν την Τετάρτη σηματοδοτούν προφανώς την πρώτη φορά που ο Αμερικανός ηγέτης χρησιμοποίησε έναν όρο τόσο ισχυρό όσο ο «εγκληματίας πολέμου» για να περιγράψει τις ενέργειες του Πούτιν. Προηγουμένως, ο Λευκός Οίκος απέφευγε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον ορισμό, εξηγώντας ότι ήταν ένας συγκεκριμένος νομικός όρος.

Σε ομιλία του την Τετάρτη, ο Μπάιντεν κατηγόρησε το ρωσικό στρατό ότι βομβαρδίζει νοσοκομεία και πολυκατοικίες – κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Οι δηλώσεις του προέδρου έγιναν μια ημέρα αφότου η Γερουσία των ΗΠΑ υποστήριξε ένα ψήφισμα που κηρύσσει τον Πούτιν εγκληματία πολέμου. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε την Τρίτη πως τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι ενώθηκαν «για να πουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά του ουκρανικού λαού».

Ο Πούτιν αρνείται σταθερά τις κατηγορίες για αδιάκριτο βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι ο στρατός «εργάζεται με σύγχρονα όπλα υψηλής ακρίβειας», χτυπώντας μόνο στρατιωτικούς στόχους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail