Η Ρωσία βρήκε μια πονηρή λύση για να αποφύγει την «προεπιλεγμένη παγίδα» της Δύσης

RIA Novosti / Vladimir Trefilov
Freepen.gr - Η Ρωσία, ως απάντηση στο πάγωμα από τη Δύση πάνω από το ήμισυ των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας, ενήργησε πονηρά, επιτρέποντας σε ιδιώτες επιχειρηματίες και εταιρείες να αποπληρώσουν δάνεια σε μη φιλικές χώρες σε ρούβλια, γράφει η The Conversation.

Υπενθύμισε ότι οι νέες αντιρωσικές κυρώσεις ισχύουν άμεσα για όσους έχουν χρέη σε ξένες τράπεζες, αλλά η πτώση του ρουβλίου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μαζικής αύξησης των μη πληρωμών.

Σε αυτήν την κατάσταση, η άδεια των ρωσικών αρχών να αποπληρώσουν χρέη στο εξωτερικό σε ρούβλια καθιστά δυνατή τη μετατόπιση της διαχείρισης του εθνικού νομίσματος από την Κεντρική Τράπεζα στις διεθνείς τράπεζες.

«Έτσι, η Μόσχα τους πείθει να στηρίξουν έμμεσα τη ρωσική οικονομία για να αποφύγουν την υποτίμηση των δανείων τους», εξήγησε ο παρατηρητής.

Απάντηση στους πιστωτές

Στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα που επιτρέπει την αποπληρωμή των χρεών της Ρωσίας σε ρούβλια. Στη συνέχεια, η Κεντρική Τράπεζα διευκρίνισε: οι πιστωτές από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις θα πρέπει να λαμβάνουν πληρωμές μόνο σε ρούβλια σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τα υπόλοιπα - σε ρούβλια και εάν υπάρχει ειδική άδεια - στο νόμισμα του χρέους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail