Ποια πρωθυπουργός της Ε.Ε. δήλωσε ότι η χώρα της δε θα ενσωματώσει Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Δανία δε θα ενσωματώσει Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά θα προσφέρει προσωρινό καταφύγιο προτού τους στείλει πίσω στην Ουκρανία

Freepen.gr - Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρέντερικσεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες δε θα ενσωματωθούν στη δανική κοινωνία και θα πρέπει να επιστρέψουν για να ανοικοδομήσουν την Ουκρανία μετά τη σύγκρουση. Η δήλωσή της ήρθε μια εβδομάδα αφότου η χώρα ψήφισε ειδικό νόμο που παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες πρόσβαση στην εργασία και την εκπαίδευση.

«Το να είσαι πρόσφυγας είναι προσωρινό, επομένως πρέπει να επιστρέψεις και να βοηθήσεις στην οικοδόμηση της πατρίδας σου όταν σου δοθεί η ευκαιρία. Μας δίνει την ευκαιρία να βοηθήσουμε άλλους πρόσφυγες», δήλωσε η Φρέντερικσεν, σοσιαλδημοκράτισσα, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, σύμφωνα με το Associated Press.

Το κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε νόμο την περασμένη Πέμπτη που χορηγεί άδειες παραμονής δύο ετών σε Ουκρανούς πρόσφυγες με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμη χρόνο. Ο νόμος παρέχει επίσης στους πρόσφυγες πρόσβαση σε άδειες εργασίας, εκπαίδευση και κοινωνική πρόνοια.

Αν και η κυβέρνηση της Φρέντερικσεν είναι ένας συνασπισμός αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων, έχει ακολουθήσει τις αυστηρές αντιμεταναστευτικές πολιτικές της προηγούμενης δεξιάς κυβέρνησης. Η Φρέντερικσεν δήλωσε ότι η πολιτική της Δανίας είναι να δέχεται «μηδενικούς» αιτούντες άσυλο και η κυβέρνησή της απαίτησε πρόσφατα από τους Σύριους μετανάστες που έφτασαν κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τη δεξιά και εφαρμόστηκαν από τους Σοσιαλδημοκράτες είναι ο λεγόμενος «νόμος για τα κοσμήματα», σύμφωνα με τον οποίο κατάσχονται τα προσωπικά αντικείμεναοι των εισερχομένων μεταναστών για να καλύψουν τα έξοδα παραμονής τους στη Δανία. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στο CNN νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο νόμος αυτός δε θα εφαρμοστεί στους Ουκρανούς.

«Θα μπορούσαμε επίσης να είμαστε ειλικρινείς για το γεγονός ότι θα προτιμούσαμε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες παρά τους Σομαλούς και τους Παλαιστίνιους», έγραψε στο Facebook η πρώην υπουργός Μετανάστευσης Inger Stojberg, το κόμμα της οποίας ψήφισε το νόμο. «Κανείς δεν τολμά να το πει όπως είναι: Είναι επειδή οι Ουκρανοί μοιάζουν περισσότερο με εμάς και επειδή είναι κυρίως Χριστιανοί».

Η Δανία έχει επίσης δωρίσει αρκετές χιλιάδες αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία και επέτρεψε στους πολίτες της να αγωνιστούν εθελοντικά για τον ουκρανικό στρατό. Ο υπουργός Άμυνας Morten Bødskov έχει επίσης προσφέρει δανικά στρατεύματα σε πιθανές μελλοντικές ειρηνευτικές αποστολές στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail