Θα κατηγορήσουν οι Αμερικάνοι τον Μπάιντεν για το εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία;

Η Ρωσία μπορεί να επιβιώσει από την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, πιστεύει ο Stanislav Mitrakhovich, κορυφαίος ειδικός στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ αύξησαν τις εισαγωγές αυτών των προϊόντων από τη Ρωσία, οπότε η Ρωσία θα μπορέσει να τα αναπληρώσει εύκολα. 

Anton Kulikov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κρίσιμη. Υπάρχουν άλλες, πιο σημαντικές κατευθύνσεις στην ανταλλαγή εμπορευμάτων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. 

Για παράδειγμα, η Ουάσιγκτον δεν επέβαλε περιορισμούς στις εισαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία. 

"Όσον αφορά το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, η Ρωσία δεν ήταν ποτέ ο κύριος προμηθευτής αυτών των αγαθών στην αμερικανική αγορά, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ποτέ ο κύριος αγοραστής μας. Η Ευρώπη και η Ασία έχουν μεγαλύτερη σημασία για εμάς", είπε ο Stanislav Mitrakhovich στο Economics Today.

Σύμφωνα με τον ειδικό, σημαντική ποσότητα ρωσικών προϊόντων πετρελαίου εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επιβολή κυρώσεων από τον Λευκό Οίκο κατά της Βενεζουέλας. Αυτή η χώρα ήταν προμηθεύτρια πετρελαίου βαριάς ποιότητας στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές εταιρείες έπρεπε να αναζητήσουν επειγόντως έναν αντικαταστάτη της. Όλα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Επομένως, αυτές οι εξαγωγές δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ χρησιμοποιούν βαρέα πετρέλαια για εργασίες. Οι ΗΠΑ εξάγουν εγχώριες πρώτες ύλες σχιστόλιθου και βασίζονται στις εισαγωγές για να ικανοποιήσουν τις εγχώριες ανάγκες. Το πετρέλαιο Urals της Ρωσίας φάνηκε να είναι μια εξαιρετική λύση λόγω των αποδεκτών logistics και της ποιότητας των πρώτων υλών. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν, έχοντας ανακοινώσει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είπε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ευθύνεται για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ τριπλασιάστηκαν ακόμη και πριν από την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος του φυσικού αερίου είναι ένας κοινωνικός δείκτης και μπορεί να γίνει σοβαρό πρόβλημα για την τρέχουσα κυβέρνηση, ειδικά στο πλαίσιο των φετινών εκλογών για το Κογκρέσο.  

Προφανώς, η Ουάσιγκτον προσπαθεί αυτήν την στιγμή να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές με τη βοήθεια της Βενεζουέλας ή του Ιράν. Ήταν η Βενεζουέλα που προμήθευε βαρέα πετρέλαια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παραμένει ωστόσο ασαφές εάν οι ΗΠΑ πετυχαίνουν τις συνομιλίες με αυτές τις δύο χώρες.  

Είναι ενδιαφέρον ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν προσπαθούν να προσεγγίσουν την Ουάσιγκτον, αν και μπορεί να διαπραγματευτούν μια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη συνέχεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail