Ο Ορμπαν γείωσε τον αφόρητο Ζελένσκι: «Η Ουγγαρία είναι στο πλευρό της Ουγγαρίας»

Freepen.gr - «Η Ουγγαρία είναι στο πλευρό της Ουγγαρίας», είπε ο πρωθυπουργός της, Βίκτορ Όρμπαν, σε δήλωση το Σάββατο, απαντώντας στις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει η Βουδαπέστη να βλέπει τη σύγκρουση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Ο Όρμπαν είπε ότι, ενώ η χώρα του δεν μπορούσε να «αδιαφορήσει» για τον «ρωσο-ουκρανικό πόλεμο που διεξάγεται στη γειτονιά μας», η Ουγγαρία θα φροντίσει πρώτα τα δικά της συμφέροντα και θα διατηρήσει μια «ουγγρική άποψη». Συνέχισε τονίζοντας πως η Βουδαπέστη «θέλει να μείνει έξω από αυτόν τον πόλεμο», αλλά ότι αυτό δεν την απέκλεισε από το να βοηθήσει «όσους έχουν ανάγκη».

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στο ότι ο Ζελένσκι προέτρεψε τον Όρμπαν να επιλέξει πλευρά στη σύγκρουση. Μιλώντας στους ηγέτες της ΕΕ μέσω σύνδεσης βίντεο την Παρασκευή, ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τα κράτη της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την υποστήριξή τους, αλλά σημείωσε πως η Ουγγαρία εξακολουθεί να αρνείται να λάβει θέση. Κάλεσε τη Βουδαπέστη να «αποφασίσει μόνη της με ποιον είσαι».

Απευθυνόμενος απευθείας στον Όρμπαν, ο Ζελένσκι τον ρώτησε αν γνώριζε «τι συμβαίνει στη Μαριούπολη», αναφερόμενος στην πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι, στην οποία σημειώθηκαν σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του να εξεταστεί το αίτημα της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ και κάλεσε για άλλη μια φορά ιδιαίτερα την Ουγγαρία να μην μπλοκάρει την υποψηφιότητα.

Σε αντίθεση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που συνορεύουν με την Ουκρανία, η Ουγγαρία μέχρι στιγμής αρνείται είτε να στείλει όπλα στο Κίεβο είτε να αφήσει άλλες χώρες να μεταφέρουν τέτοιες αποστολές μέσω της επικράτειάς της.

Ο Όρμπαν υποστήριξε πως, καθώς περίπου το 85% του φυσικού αερίου του και πάνω από το 60% του πετρελαίου του εισάγεται από τη Ρωσία, δε θα ήταν προς το συμφέρον της Βουδαπέστης να ενοχλήσει τη Μόσχα.

Στην τελευταία του δήλωση, ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να γίνει σαφές στους Ρώσους πως δεν αξίζει να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει να βλάψει τον εαυτό της «περισσότερο από τους Ρώσους». Κάλεσε επίσης τις Βρυξέλλες να παράσχουν στην Ουγγαρία περισσότερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της εισροής Ουκρανών προσφύγων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail