Οι Πακιστανοί θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα χαλαρά σύνορα της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Map: etias.info
Πακιστανοί μετανάστες εκμεταλλεύονται τον πόλεμο στην Ουκρανία για να εισέλθουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των προσφύγων που φεύγουν. Οι European Times ανέφεραν ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης της Ουκρανίας, τα σύνορα της χώρας με τις γειτονικές χώρες της ΕΕ, δηλαδή την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, είναι πορώδη, επιτρέποντας έτσι στους μετανάστες να επωφεληθούν καθώς «σχεδιάζουν κρυφά να ζητήσουν άσυλο ή να φτάσουν ως παράνομοι μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία».

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι άμεσοι γείτονες της Ουκρανίας, ιδιαίτερα η Πολωνία, αντιμετωπίζουν ήδη μια μαζική εισροή προσφύγων από την Ουκρανία, με 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία ανησυχούν για την εισροή «ανεπιθύμητων» στοιχείων από χώρες όπως το Πακιστάν.

Σημειώθηκε ότι περίπου 130 Πακιστανοί φοιτητές εκκενώθηκαν από την Ουκρανία και βρίσκονται προσωρινά στη Ρουμανία. Παρόλο που οι περισσότεροι επέστρεψαν στην πατρίδα τους μέχρι τις 10 Μαρτίου, τρεις από αυτούς εξαφανίστηκαν από το ξενοδοχείο τους στη Ρουμανία και βρέθηκαν στη Γερμανία, φτάνοντας στη χώρα μέσω χερσαίας διαδρομής.

Το Πακιστάν πιστεύει ότι τουλάχιστον 40.000 πολίτες προσπαθούν να φτάσουν παράνομα στην Ευρώπη μέσω Ιράν και Τουρκίας. Όταν βρεθούν στην Ευρώπη, πολλοί έλκονται από θρησκευτικές ομάδες, όπως το Tablighi Jamaat που διαχειρίζεται πολλές χιλιάδες τζαμιά σε όλη την Ευρώπη. Ο Δρ. Patrick Sukhdeo εξήγησε ότι «η Tablighi Jamaat λειτουργεί με κάθε έννοια ως μυστική εταιρεία σε αυτή τη χώρα [Βρετανία], όσο και αλλού [...] Οι συνεδριάσεις της γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Δεν ξέρουμε ποιος τις παρακολουθεί. Πόσα χρήματα έχει. Δε δημοσιεύει πρακτικά ή λογαριασμούς. Δεν μιλάει για τον εαυτό της. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεισδύσεις».

Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το VOA, δεν συνδέουν άμεσα το Tablighis με την τρομοκρατία. Λένε ωστόσο ότι «οι πεποιθήσεις και οι διδασκαλίες της ομάδας ήταν ακρογωνιαίος λίθος για ορισμένα μέλη της Αλ Κάιντα και άλλων ριζοσπαστικών μουσουλμανικών ομάδων».

Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες Πακιστανοί υπήκοοι απελάθηκαν από χώρες της ΕΕ επειδή ζούσαν χωρίς έγκυρα έγγραφα και συμμετείχαν σε δραστηριότητες συμμοριών, ενώ χιλιάδες άλλοι βρίσκονται σε φυλακές σε όλη την ήπειρο για ακραία εγκλήματα όπως φόνοι και βιασμοί. Σύμφωνα με επίσημες πακιστανικές πηγές, οι περισσότερες από αυτές τις απελάσεις ήταν απροσδόκητα από μουσουλμανικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ιράν και η Τουρκία.

Για παράδειγμα, η Τουρκία απέλασε 32.300 Πακιστανούς τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2017, η Σαουδική Αραβία απέλασε περισσότερους από 40.000 Πακιστανούς εργάτες για ύποπτη συμμετοχή στην τρομοκρατία. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει αυξήσει τον έλεγχο των εργαζομένων που προέρχονται από το Πακιστάν. Από τις ΗΠΑ, περισσότεροι από 1.700 Πακιστανοί έχουν απελαθεί από το 2015. Στην Ελλάδα, 6.230 Πακιστανοί έχουν απελαθεί, ενώ χιλιάδες άλλοι αντιμετωπίζουν απέλαση. Η Γερμανία επίσης απελαύνει τακτικά αποτυχημένους αιτούντες άσυλο, κατάδικους και άλλους παράνομους μετανάστες από το Πακιστάν.

Όπως τόνισαν οι European Times, τον Οκτώβριο του 2020, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Dominique Bilde είπε πως το Πακιστάν είναι βασικός παράγοντας όσον αφορά τις «σοβαρές απειλές για την ασφάλεια» που δημιουργούνται από την πώληση διαβατηρίων και βίζας της ΕΕ σε εγκληματίες.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, η Bilde είπε: «Το Πακιστάν είναι ο ηγέτης στα πλαστά διαβατήρια και τα πλαστά έγγραφα. Έχουν λάβει πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια από το 2014. Υποστηρίζουμε ορισμένα κράτη και εκείνα υποστηρίζουν ξεκάθαρα την ισλαμιστική τρομοκρατία. Οι βίζες είναι απλώς μια επιχείρηση, έχουν αντίκτυπο στη μετανάστευση, είναι δυνατό οι βίζες της Βοσνίας να πωληθούν στο Πακιστάν όπου όλοι οι υπήκοοι αυτής της χώρας θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτοι για τρομοκρατία».

Τα σχόλιά της έγιναν στο πλαίσιο της επίθεσης στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν έξω από το πρώην γραφείο του Charlie Hebdo. Ο δράστης ήταν πολίτης του Πακιστάν που εισήλθε παράνομα στη Γαλλία και απέκτησε την υπηκοότητα παραποιώντας τα έγγραφά του.

Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της DW , «Η Επιχείρηση με τον Τρόμο - Μυστικές Υπηρεσίες και Τζιχάντ», η Διυπηρεσιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ISI) του Πακιστάν χρησιμοποίησε χρηματοδότηση από δυτικούς ομολόγους της για τη χρηματοδότηση του εγκλήματος και του τρόμου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έρευνα, η ISI χρησιμοποίησε συνδικάτα για να εκτελέσει επιχειρήσεις πτήσης τη νύχτα για να προμηθεύσει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε Πακιστανούς που ταξίδευαν προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρέχει ευκαιρίες στο Πακιστάν να ωθήσει περισσότερους παράνομους μετανάστες στις ευρωπαϊκές χώρες που ήδη ταλαιπωρούνται από τη μεταναστευτική κρίση του 2015. Υπενθυμίζεται ότι για πολλές περιόδους της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης της Συρίας, οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες που συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές ήταν στην πραγματικότητα από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν και όχι από τη Συρία.

Παρόλα αυτά, το Πακιστάν ασκεί διεθνή επιρροή μέσω της τεχνητής δημιουργίας μιας κοινότητας της διασποράς. Δεδομένου πως αυτοί οι πληθυσμοί συνήθως δεν ελέγχονται πριν τους δοθεί η διαμονή στην Ευρώπη, δε γίνεται αντιληπτό ότι είναι συνήθως αμόρφωτοι, με εξαίρεση τις διδασκαλίες του Κορανίου σε μια μαντρασέ, με αποτέλεσμα να τίθενται κατόπιν εντολής της ISI.

Με την Ουκρανία να έχει καταληφθεί από τον πόλεμο και τα σύνορα της ΕΕ να γίνονται για άλλη μια φορά χαλαρά για να χωρέσουν τη μετακίνηση εκατομμυρίων Ουκρανών σε όλη την ήπειρο, τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι τα σύνορα είναι εκμεταλλεύσιμα. Αν και μόνο τρεις Πακιστανοί φοιτητές πέρασαν παράνομα τα σύνορα της ΕΕ, είναι αναπόφευκτο πως αυτή η είδηση ​​θα διαδοθεί και θα ενθαρρύνει τους διακινητές να επινοήσουν νέες διαδρομές.

Με αυτόν τον τρόπο, ένας άλλος αντίκτυπος που δεν περίμενε η Δύση όταν ενθάρρυνε την Ουκρανία να μην επιλύσει διπλωματικά τα ζητήματά της με τη Μόσχα και να προχωρήσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι οι ευκαιρίες για παράνομους μετανάστες - συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστών και εγκληματιών, να εκμεταλλευτούν τα αδύναμα σύνορα της ΕΕ καθώς εκατομμύρια Ουκρανοί μεταφέρονται σε όλη την Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail