Προσπαθεί η Πολωνία να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο ή ξεσκέπασε μαεστρικά την αναξιοπιστία των ΗΠΑ;

Οι προηγουμένως τεταμένες πολωνο-αμερικανικές σχέσεις που μαστίζονταν νωρίτερα από την ανάμιξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις του περιφερειακού εταίρου τους θεωρήθηκε ότι βελτιώθηκαν ξαφνικά μετά την κοινή τους αντίδραση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι τελευταίες κινήσεις της Βαρσοβίας εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με αυτό το συμπέρασμα. Ο επίδοξος ηγέτης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) ανακοίνωσε απροσδόκητα πως είναι έτοιμος να αναπτύξει αμέσως όλα τα τζετ MiG-29 στην αεροπορική βάση Rammstein των ΗΠΑ στη Γερμανία για χρήση από το Κίεβο κατά της Ρωσίας και ζήτησε να ακολουθήσουν όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό έγινε μόλις μια ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν δήλωσε πως έδωσε στο αντιρωσικό στρατιωτικό μπλοκ το «πράσινο φως» να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία και μια μέρα πριν από την επίσκεψη της αντιπροέδρου Χάρις στη Βαρσοβία.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Έπρεπε να ευχαριστήσει την Πολωνία καθώς φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά το Associated Press ανέφερε ότι το ταξίδι της έχει γίνει πλέον πολιτικά πιο περίπλοκο αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως η Πολωνία δεν τους ενημέρωσε για την απόφασή της. Η υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα για Πολιτικές Υποθέσεις, Νούλαντ, της ασέβειας του «EuroMaidan» είπε σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι «Εξ όσων γνωρίζω, δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση μαζί μας πως σχεδίαζαν να μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα. Οπότε νομίζω ότι ήταν μια κίνηση έκπληξη από τους Πολωνούς». Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κίρμπι είπε ότι τα τζετ που αναχωρούν από μια βάση των ΗΠΑ «στον εναέριο χώρο που αμφισβητείται με τη Ρωσία για την Ουκρανία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως αυτό καθιστά την πρόταση της Πολωνίας αβάσιμη.

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει αφού η Πολωνία φαίνεται να έχει μόλις τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Αμερικανού ανώτερου εταίρου της, παρά το γεγονός πως τοποθετείται ενεργά ως ο κορυφαίος περιφερειακός αντιρωσικός σύμμαχος του προστάτη της. Οι παρατηρητές είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν η Πολωνία προσπαθούσε να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που πιστεύεται ότι απέτρεψε οριακά η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή αν απλώς προσπαθούσε να εκθέσει την αναξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχου λόγω ανησυχιών ότι η ίδια η Αμερική από μόνη δεν κάνει αρκετά για το Κίεβο. Για να εξηγήσουμε, η πρώτη πιθανότητα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια παγκόσμια σύγκρουση αφού η Ρωσία πιθανότατα θα υπερασπιστεί τις δυνάμεις της από μια τέτοια ξένη στρατιωτική επέμβαση, ενώ η δεύτερη θα μπορούσε να είχε αναληφθεί για να δημοσιοποιήσει τις αυξανόμενες διαφορές σχετικά με την προσέγγιση αυτών των δύο στην Ουκρανία.

Αναλύοντας τα προαναφερθέντα, η Πολωνία είναι επίσημα ικανοποιημένη με όλα όσα έχουν κάνει οι ΗΠΑ για να προκαλέσουν περιφερειακά τη Ρωσία – ειδικά την ανάπτυξη από την Αμερική «αντιπυραυλικών συστημάτων» και όπλων κρούσης κοντά στα σύνορά της με σκοπό να εξουδετερώσει σταδιακά τις δυνατότητες πυρηνικής δεύτερης επίθεσης του στόχου της – αλλά μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα με την Αμερική να «ηγείται από το μέτωπο» όσον αφορά την αποστολή αεριωθούμενων αεροπλάνων στις δυνάμεις του Κιέβου αντί να «μοιράζεται το βάρος» βάζοντας την Πολωνία να θέσει την ασφάλειά της στη γραμμή να το κάνει για λογαριασμό της. Το πρωταρχικό ζήτημα είναι ότι η Ρωσία προφανώς παρακολουθεί σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ανιχνεύσει την στιγμή που ξένα αεροσκάφη θα εισέρχονται στον εναέριο χώρο της. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Πολωνία φαίνεται ότι αισθάνονται άνετα αυτήν την στιγμή διακινδυνεύοντας την πιθανή απάντηση της Ρωσίας.

Φυσικά, μια εναλλακτική θα μπορούσε να είναι να τα μεταφέρεις σε αυτή τη χώρα μέσω χερσαίων διαδρομών, ρυμουλκώντας τα σε αεροδρόμια αντί να πετάξουν μέσα, αλλά ακόμη κι αυτό θα μπορούσε πολύ πιθανό να τραβήξει την προσοχή και, επομένως, να προκαλέσει και ρωσικά αντίποινα. Βασικά, ενώ οι ΗΠΑ και η Πολωνία συμφωνούν ότι το Κίεβο χρειάζεται περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, δε θέλουν να πάρουν τον κίνδυνο να τα παραδώσουν απευθείας στις δυνάμεις του. Η Βαρσοβία μπορεί να αισθάνεται πως η Ουάσιγκτον μεταθέτει αυτό το επικίνδυνο «βάρος» στους ώμους της σπρώχνοντας την Πολωνία στη μάχη αντί να αναγκάσει αυτήν την πυρηνική υπερδύναμη να το κάνει απευθείας μόνη της, αν υποστήριζε πραγματικά αυτήν την πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι θα στείλει όλα τα MiG-29 της στην αεροπορική βάση Rammstein των ΗΠΑ στη Γερμανία, έτσι ώστε η ίδια η Αμερική να τα παραδώσει απευθείας στην Ουκρανία, αν πραγματικά το θέλει.

Οι ΗΠΑ δεν προέβλεψαν το σχέδιο δράσης της Πολωνίας επειδή θεωρούσαν συγκαταβατικά δεδομένη την υποστήριξη του κατώτερου εταίρου τους στην κοινή αντιρωσική περιφερειακή στρατηγική τους δεδομένη, πιστεύοντας αλαζονικά πως η Βαρσοβία θα βάλει το λαιμό της στη γραμμή λόγω αλληλεγγύης με το Κίεβο και την Ουάσιγκτον, ενώ η συντηρητική-εθνικιστική κυβέρνηση προφανώς δεν αισθάνεται άνετα να το κάνει, τουλάχιστον αυτήν την στιγμή. Ανακατευθύνοντας την προσοχή πίσω στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν κουράζονται να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στις αμοιβαίες αμυντικές δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ στο άρθρο 5, η Πολωνία ανέτρεψε πολύ έξυπνα την στρατιωτική-στρατηγική δυναμική ασκώντας πίεση απευθείας στις ΗΠΑ και μετριάζοντας ό,τι είχε προηγουμένως παρουσιαστεί ως μια τόσο επικίνδυνη κίνηση.

Με τη Χάρις καθ' οδόν προς την Πολωνία, οι αρχές της χώρας υποδοχής πιθανότατα κατάλαβαν ότι τώρα θα ήταν η ιδανική στιγμή για το τέχνασμα τους, προκειμένου να την παρακινήσουν να διαπραγματευτεί απευθείας τις λεπτομέρειες σχετικά με το επίσημα κοινό τους σχέδιο με τα στοιχεία του οποίου διαφέρουν ανεπίσημα. Η Πολωνία ήταν πιθανό να προβλεφθεί ότι θα ήταν η τελευταία χώρα που θα το έκανε ποτέ στις ΗΠΑ, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη επειδή η Βαρσοβία ανησυχεί ξεκάθαρα για την πίεση της Ουάσιγκτον να θέσει αυτόν τον επίδοξο περιφερειακό ηγέτη να διακινδυνεύσει τα αντίποινα της Ρωσίας εάν τέτοια αεροσκάφη εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας από το έδαφός της. Η κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή, επομένως είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί σύντομα, αλλά αρκεί να συμπεράνουμε με σιγουριά με βάση τη γνώση που μοιράζεται σε αυτήν την ανάλυση πως η Πολωνία προσπαθεί να παίξει «σκληρή μπάλα» με τους αμερικανούς θαμώνες της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail