Ποιο είναι το σχέδιο επιβίωσης των κυρώσεων της Ρωσίας;

geralt / pixabay
RΤ - Απόδοση Freepen.gr

Η Μόσχα λαμβάνει μέτρα για τη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας

Η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, οι οποίοι έχουν πλήξει τη Ρωσία με κυρώσεις χωρίς προηγούμενο προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία της χώρας και να πιέσουν τη Μόσχα να τερματίσει τη σύγκρουση. Μεταξύ των πολλών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα τον περασμένο μήνα, στοχοποιήθηκαν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, οι εξαγωγές ενέργειας και τα αποθέματα συναλλάγματος. Ωστόσο, οι δύσκολες στιγμές απαιτούν μέτρα άμεσης αντίδρασης και η Ρωσία έχει καταλήξει σε μερικά.

Το εθνικό σύστημα πληρωμών Mir διαδέχεται το SWIFT

Οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες έχουν αποκοπεί από το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT, πράγμα που τους απαγορεύει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί πλέον να δέχεται ηλεκτρονικές μεταφορές μέσω του Mir, του ρωσικού εναλλακτικού συστήματος πληρωμών, και να συνεργάζεται με ξένες τράπεζες και επιχειρήσεις, παρακάμπτοντας τους δυτικούς περιορισμούς. Η Mir παρέχει επίσης μια εναλλακτική λύση στη Visa και τη MasterCard, οι οποίες έχουν σταματήσει να παρέχουν υπηρεσίες διεθνών συναλλαγών σε Ρώσους πελάτες.

Εμπόριο εγχώριων νομισμάτων και νέοι εξαγωγικοί προορισμοί

Οι κυρώσεις στόχευαν επίσης τα διαθέσιμα της Ρωσίας σε ευρώ και δολάρια ΗΠΑ για να αρνηθούν στη χώρα τη δυνατότητα να πραγματοποιεί διεθνείς συναλλαγές. Ωστόσο, η Μόσχα δημιουργεί εμπορικούς μηχανισμούς για να επιτρέψει τις πληρωμές σε εθνικό νόμισμα με εξωτερικούς εμπορικούς εταίρους. Η Ρωσία και η Κίνα είχαν μηχανισμούς πληρωμής ρουβλίου-γιουάν εδώ και λίγο καιρό και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Τουρκία εξέφρασε την προθυμία της να πραγματοποιήσει συναλλαγές σε ρούβλια. Επίσης, έχει ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα εμπορικών συναλλαγών ρουβλίων-ρουπίων για εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία. Η Ινδία, η οποία μέχρι τώρα αγόραζε μόνο το 3% των εισαγωγών πετρελαίου της από τη Ρωσία, ήταν πρόθυμη να ενισχύσει τις αγορές, όπως και η Σερβία. Είναι σημάδι ότι η Ρωσία έχει εναλλακτικές για εξαγωγές εάν η Δύση συνεχίσει να απομονώνει τη χώρα.

Οι εξαγωγείς έλαβαν εντολή να ξεφορτωθούν το δολάριο

Προκειμένου να υποστηριχθεί το ρούβλι, το οποίο υπέστη απότομη πτώση έναντι των βασικών νομισμάτων αυτόν το μήνα, οι ρωσικές επιχειρήσεις που εμπορεύονται στο εξωτερικό έχουν διαταχθεί να πουλήσουν το 80% των κερδών τους σε ξένο νόμισμα και να τα μετατρέψουν σε ρούβλια. Αυτό αναμένεται να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα και να ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις στη Ρωσία αντί να τις μεταφέρει στο εξωτερικό.

Απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών για εξασφάλιση εγχώριων προμηθειών

Η Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές σιτηρών στις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) αυτή την εβδομάδα. Οι περιορισμοί καλύπτουν αποστολές σε μετασοβιετικά κράτη που μοιράζονται μια ελεύθερη τελωνειακή ζώνη με τη Ρωσία. Περιλαμβάνουν την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν. Το μέτρο στοχεύει να διατηρήσει την εγχώρια αγορά τροφίμων καλά εφοδιασμένη και τις τιμές να μην εκτιναχθούν στα ύψη.

Αύξηση επιτοκίων για την στήριξη του εθνικού νομίσματος

Με σχεδόν τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας παγωμένα και μη διαθέσιμα για να υποστηρίξουν το υποτιμημένο ρούβλι, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα αύξησε επειγόντως το βασικό επιτόκιο στα τέλη Φεβρουαρίου από 9,5 στο 20% ετησίως. Το βήμα έγινε για να αντισταθμίσει τους αυξημένους κινδύνους υποτίμησης και πληθωρισμού ή απλώς για να βοηθήσει στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και στην προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών από την υποτίμηση. Η ρυθμιστική αρχή ξεκίνησε επίσης πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων και συνέστησε στις τράπεζες να μη χρεώνουν τόκους και πρόστιμα στα δάνεια, καθώς και να επιτρέψουν την αναδιάρθρωση των πληρωμών και τις διακοπές αποπληρωμής. Οι κινήσεις συνέβαλαν στην σταθεροποίηση του ρουβλίου, το οποίο κατέγραψε έξι συνεχόμενες ημέρες κερδών έναντι του ευρώ και του δολαρίου, από την Πέμπτη.

Πληρωμές χρέους σε ρούβλια για αποφυγή χρεοκοπίας

Η Ρωσία ενέκρινε δύο πληρωμές σε ομολογιούχους συνολικού ύψους 117 εκατομμυρίων δολαρίων που λήγουν την Τετάρτη σε δολάρια ΗΠΑ. Τα χρήματα προέρχονται από δεσμευμένους λογαριασμούς της χώρας στο εξωτερικό. Τώρα εναπόκειται στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να εγκρίνουν τη μεταφορά. Εάν δεν το κάνουν, η ρωσική κυβέρνηση διέταξε την πληρωμή του χρέους σε ρούβλια με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της κεντρικής τράπεζας κατά την στιγμή της μεταφοράς. Οι δυτικοί θεσμοί επιμένουν ότι εάν το χρέος δεν πληρωθεί στο νόμισμα έκδοσης, η Ρωσία αντιμετωπίζει την πρώτη της χρεοκοπία εδώ και έναν αιώνα. Η Μόσχα επιμένει ότι η Δύση προσπαθεί να δημιουργήσει «τεχνητή χρεοκοπία», καθώς η χώρα έχει τα χρήματα για να πληρώσει τα χρέη της, στα οποία της απαγορεύεται η πρόσβαση. 

Στοχευμένη στήριξη των πολιτών

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε νέα μέτρα για τη στήριξη των Ρώσων πολιτών εν μέσω ανόδου των τιμών, της ανεργίας και των προβλημάτων εφοδιασμού που συνδέονται με κυρώσεις. Τα βήματα θα επικεντρωθούν στην προστασία των οικογενειών με παιδιά και ηλικιωμένους πολίτες. Είπε ότι η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού, των μισθών στο δημόσιο τομέα και των κοινωνικών παροχών, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, θα ληφθεί σε λίγες μέρες.

Οικονομική στήριξη για επιχειρηματίες

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε ένα προσχέδιο για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι τοπικές αρχές έχουν λάβει οδηγίες να παρέχουν σε οργανισμούς, μεμονωμένους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους πολίτες μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων και πιστώσεων.

Οι εξαγωγείς προτρέπονται να στραφούν στην εγχώρια αγορά

Ο Πρόεδρος Πούτιν προέτρεψε τους Ρώσους εξαγωγείς να μη μειώσουν την παραγωγή ως απάντηση στις κυρώσεις, αλλά να εφοδιάσουν την εγχώρια αγορά. Αυτό θα αποτρέψει την αύξηση των τιμών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης, του ντίζελ, των μετάλλων και άλλων εξαγωγικών αγαθών, είπε, προσθέτοντας ότι τα έργα υποκατάστασης εισαγωγών δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά.

Προσφέροντας στις ξένες επιχειρήσεις τρόπους παραμονής στη Ρωσία

Αντιμετωπίζοντας την πίεση των κυρώσεων, ορισμένες ξένες εταιρείες ανακοίνωσαν αυτόν το μήνα την προσωρινή απόσυρσή τους από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των IKEA, Microsoft, Volkswagen, Apple, Shell, McDonald's, H&M και άλλων. Έγιναν προτάσεις για την εθνικοποίηση αυτών των επιχειρήσεων για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Ωστόσο, στην ομιλία του την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα σεβαστεί την ιδιωτική ιδιοκτησία ξένων εταιρειών. Νωρίτερα, εξέφρασε την υποστήριξη μιας άλλης ιδέας - να εισαχθεί η εξωτερική διαχείριση, ώστε ξένες εταιρείες να μπορούν να διοικούνται από εταίρους στη Ρωσία. Το υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της διαδικασίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail