Η AUKUS θα ενισχύσει τις μαχητικές ικανότητες του στόλου πυρηνικών υποβρυχίων για να αμφισβητήσει την Κίνα

Η Αυστραλία θα γίνει το δεύτερο σπίτι για τα αμερικανικά και βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια, πράγμα που σημαίνει ότι η νησιωτική χώρα θα γίνει ουσιαστικά ένας πυρηνικός σταθμός με στόχο την πρόκληση της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Με αυτόν τον τρόπο, το AUKUS - ένα τριμερές σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλεί αυξημένη αντιπαράθεση με την Κίνα.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον ανακοίνωσε στις 15 Μαρτίου ότι τα πυρηνικά πλοία της Anglo Alliance θα σταθμεύουν αρχικά στην αραιοκατοικημένη πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι υποδομές στην ανατολική ακτή είναι «απίστευτα σημαντικές για το πώς υπερασπιζόμαστε το έθνος μας». Ο Morrison ανέφερε πως η τοποθεσία για μια νέα βάση θα αποφασιστεί μετά τις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ή πριν από τις 21 Μαΐου. Σημειώνεται ότι αν και οι ανατολικές πολιτείες αντιπροσωπεύουν το 37% της συνολικής έκτασης της χώρας, φιλοξενούν πάνω από το 80% του πληθυσμού καθώς και οι πιο σημαντικές πόλεις της Αυστραλίας - Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Καμπέρα και Μπρίσμπεϊν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε μια εικονική ομιλία στο Ινστιτούτο Lowy, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να χτίσει μια νέα βάση στα ανατολικά για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του μελλοντικού στόλου πυρηνικών υποβρυχίων της Αυστραλίας με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας AUKUS. Τρεις τοποθεσίες για τη νέα ανατολική βάση εξετάζονται – το Μπρίσμπεϊν στη βορειοανατολική πολιτεία του Κουίνσλαντ και το Νιούκαστλ και το Πορτ Κέμπλα στα βόρεια και νότια του Σίδνεϊ αντίστοιχα.

«Η ικανότητα των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να βρίσκονται εδώ στη δυτική ακτή, και τελικά θα θέλαμε να τα δούμε και στην ανατολική ακτή, αποτελεί μέρος του σχεδίου μας καθώς συνεχίζουμε να προωθούμε την εταιρική σχέση AUKUS», είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν την Αυστραλία ως κατώτερο εταίρο για να ενισχύσουν τις μαχητικές ικανότητες του στόλου πυρηνικών υποβρυχίων του μπλοκ στον Ινδικό και Νότιο Ειρηνικό καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα. Με πυρηνικά πολεμικά πλοία να εδρεύουν στην Αυστραλία, ενισχύονται σημαντικά οι ικανότητες του ναυτικού στόλου των ΗΠΑ και της Βρετανίας να εκτελούν επιχειρήσεις μακριά από το σπίτι. Ωστόσο, πιθανότατα δεν πρόκειται μόνο για υποβρύχια, και μπορούμε ίσως να περιμένουμε αμερικανικά και βρετανικά αεροπλανοφόρα να εμφανιστούν επίσης στην Αυστραλία.

Γενικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Αυστραλία απαγόρευσε την είσοδο στα πυρηνικά πλοία στη βάση της. Αλλά για όσους δεν γνωρίζουν την αυστραλιανή πολιτική, το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα, παραδοσιακά το κόμμα της βρετανικής κληρονομιάς και της συντηρητικής ιδεολογίας της Αυστραλίας, καθιέρωσε με ενθουσιασμό το AUKUS ως την αρχή μιας Αγγλικής Συμμαχίας. Αυτό απέχει πολύ από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα που παραδοσιακά αντιτίθεται στη στρατιωτικοποίηση και επιδιώκει μια ισορροπία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Kevin Rudd, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Ιούνιο του 2010 και ξανά από τον Ιούνιο του 2013 έως το Σεπτέμβριο του 2013, μιλούσε άπταιστα στα Mandarin και το χρησιμοποίησε ως μοχλό για να δημιουργήσει μια κατανόηση με το Πεκίνο, ακόμη και αν υπήρχε υπήρχαν διαφορές σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η κυριαρχία του Φιλελεύθερου Κόμματος στην αυστραλιανή πολιτική για περισσότερα από 30 χρόνια, με μόνο σύντομες διαλείπουσες περιόδους ηγεσίας των Εργατικών, είδε τη χώρα να συμμετέχει στις εισβολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας και να σχηματίζει την εξαιρετικά εχθρική συμμαχία AUKUS σνομπάροντας μετά τη Γαλλία.

Για τον περιορισμό της Κίνας στην Ασία-Ειρηνικό, η Αυστραλία έχει πλέον γίνει κρίσιμη για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ μετά από 5-7 ημέρες σύγκρουσης με έναν πιθανό εχθρό χρειάζεται να αναπληρώσει πυρομαχικά για αεροσκάφη στο αεροπλανοφόρο, ενώ επισκευές και πρόσθετα καύσιμα για το αεροσκάφος πραγματοποιούνται συνήθως στο λιμάνι. Η Αυστραλία μπορεί τώρα να καλύψει αυτό το κενό, καθώς προφανώς τα βρετανικά και αμερικανικά πλοία που δραστηριοποιούνται εντός και γύρω από τη Νοτιοανατολική Ασία απέχουν πολύ από το σπίτι τους.

Αυτή η αυξημένη σημασία που δίνουν στην Αυστραλία η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχει ήδη οδηγήσει σε μεγαλύτερη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα, με τη χώρα της Ανατολικής Ασίας να διαμαρτύρεται ότι ένα αυστραλιανό αεροσκάφος παρακολούθησης πετούσε με «κακόβουλο» και «αντιεπαγγελματικό» τρόπο κοντά στα πολεμικά πλοία της τα οποία το στοχοποίησαν με όπλο λέιζερ.

Αν και η Κίνα κατηγορήθηκε ότι έθεσε σε κίνδυνο ζωές από την αυστραλιανή κυβέρνηση τον Φεβρουάριο, όταν το λέιζερ κατευθύνθηκε προς το αεροπλάνο RAAF P-8 Poseidon που παρακολουθούσε δύο πολεμικά πλοία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού-Ναυτικού (PLA-N) που έπλεαν στη Θάλασσα Arafura, το κινεζικό υπουργείο της Εθνικής Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα ένα σύντομο βίντεο κλιπ που καταγράφηκε από πολεμικό πλοίο, το οποίο δείχνει το αυστραλιανό αεροσκάφος να πετά από κοντά με «ενοχλητικό» τρόπο.

«Είναι εμφανές στο βίντεο που τραβήχτηκε από το κινεζικό πολεμικό πλοίο ότι το αυστραλιανό στρατιωτικό αεροσκάφος πραγματοποιούσε κοντινή αναγνώριση σε πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού», δήλωσε ο Ανώτερος Συνταγματάρχης Ταν Κεφέι. «Η συμπεριφορά του αυστραλιανού στρατιωτικού αεροσκάφους ήταν κακόβουλη σε πρόθεση και αντιεπαγγελματική στη λειτουργία και απειλούσε την ασφάλεια των πλοίων, των αεροσκαφών και του προσωπικού και των δύο πλευρών».

Με τους Κινέζους και τους Αυστραλούς να έχουν ήδη αψιμαχίες με τέτοιο τρόπο, η είσοδος αμερικανικών και βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων στα λιμάνια της Αυστραλίας θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της Αυστραλίας να εξοπλίσει τον στόλο της με πυρηνικά υποβρύχια υπό την AUKUS αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία σε όλη την περιοχή, ειδικά από εταίρους της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία.

Τώρα, έχει αναφερθεί ότι η Αυστραλία γίνεται στην πραγματικότητα «δεύτερο σπίτι» για τα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο πλαίσιο των αυξανόμενων αντιπαραθέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ταϊβάν, το AUKUS στην πραγματικότητα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή ενθαρρύνοντας την αυξανόμενη πυρηνοποίηση της περιοχής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail