Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr
Κάποιες επείγουσες διευκρινίσεις είναι προκειμένου να βοηθήσουμε τους άλλους να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει αυτήν την στιγμή. Η θεωρία ότι η Ρωσία ήθελε να καταλάβει το Κίεβο δεν ήταν πάντα παρά καθαρή εικασία. Κανένας από τους αξιωματούχους αυτής της χώρας δεν ισχυρίστηκε ποτέ δημόσια έναν τέτοιο στόχο, αλλά η προώθηση των δυνάμεών της πιο κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα διέλυσε την στρατιωτική εστίαση του αντιπάλου της και επέτρεψε στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις (RAF) να σημειώσουν γρήγορα κέρδη σε άλλα μέρη της χώρας κατά μήκος του ανατολικού και του νότιου μετώπου. Το μεγαλύτερο μέρος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (UAF) και των εθνοφασιστικών συμμάχων τους πιστεύεται ότι συγκεντρώνονται στο Ντονμπάς, το οποίο μόλις είπε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είναι το επίκεντρο της δεύτερης φάσης της σύγκρουσης.
Η στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας και αυτή του συναφούς βιομηχανικού της συγκροτήματος έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από τη RAF τον περασμένο μήνα. Το χάσμα της UAF μεταξύ της υπεράσπισης των θέσεων της στο Donbass και στο Κίεβο οδήγησε στην απώλεια μεγάλων τμημάτων της Νότιας Ουκρανίας. Το βόρειο και το ανατολικό μέτωπο ουσιαστικά χωρίζονται σε δύο ξεχωριστά από την οπτική γωνία της UAF, καθώς δεν μπορούν να τους τροφοδοτήσουν αξιόπιστα με τα περιουσιακά στοιχεία του άλλου. Η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τακτικά την εστίασή της στο Κίεβο ταυτόχρονα με τον διπλασιασμό στο μέτωπο του Ντονμπάς δε φαίνεται να ήταν μια βιαστική κίνηση ως απάντηση στη λεγόμενη «ουκρανική αντίσταση», όπως ισχυρίζονται τα Δυτικά ΜΜΕ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά ένας προσχεδιασμένος στρατηγικός ελιγμός.
Οι παρατηρητές θα πρέπει να θυμούνται ότι ένας από τους επίσημα δηλωμένους στόχους της ειδικής επιχείρησης είναι η απελευθέρωση των πρόσφατα αναγνωρισμένων Δημοκρατιών του Ντονμπάς, επομένως προκύπτει πως αυτή ήταν πάντα προτεραιότητα για τη RAF. Ωστόσο, η εστίαση τόσο πολύ σε αυτό αμέσως στην εκστρατεία θα είχε ενδεχομένως ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες για αυτούς, καθώς και απαράδεκτες απώλειες αμάχων και παράπλευρες ζημιές λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εκεί. Ως εκ τούτου, η Ρωσία φαινόταν να έχει αποφασίσει να μειώσει τις δυνατότητές τους αποσπώντας την προσοχή των υπολοίπων αντιπάλων της μέσω της ψευδούς προέλασής της στο Κίεβο, το οποίο δεν ήθελαν ποτέ να καταλάβουν εξαρχής.
Αυτό εξηγεί τη μήκους χιλιομέτρων πομπή που έστειλαν καθ' οδόν προς την ουκρανική πρωτεύουσα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η UAF έδινε προτεραιότητα στην υπεράσπιση αυτής της πόλης σε βάρος της ενίσχυσης των θέσεων τους κατά μήκος του μετώπου του Ντονμπάς. Ενώ συνέβαινε αυτό, η RAF κατέστρεψε την στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας και αυτή του συναφούς βιομηχανικού της συγκροτήματος προκειμένου να μαλακώσει τις θέσεις των αντιπάλων της στο Donbass αποσπώντας τους de facto από την υπόλοιπη χώρα πριν από την προσχεδιασμένη εστίασή τους σε αυτό το μέτωπο κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου αυτής της εκστρατείας. Αν αυτή ήταν η στρατηγική από παλιά, τότε εκτελείται σχεδόν άψογα.
Ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί το έκαναν τόσο λάθος είναι επειδή ένα από τα πιο έξυπνα στοιχεία του πολεμικού πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας ήταν να κατηχήσει το στοχευμένο κοινό του με ψευδείς προσδοκίες σχετικά με τους στρατιωτικούς στόχους της Μόσχας, προκειμένου στη συνέχεια να περιγράψει οποιαδήποτε μεταγενέστερη εξέλιξη ως κάτι τέτοιο. Αυτό ονομάζεται «απώλεια». Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, καθώς στην πραγματικότητα το Κίεβο έχει σημαντικές απώλειες σε όλο το νότιο μέτωπο καθώς και σε τμήματα του βόρειου και ανατολικού μετώπου. Αυτό το μέτωπο που αναφέρθηκε τελευταία είναι τώρα το επίκεντρο της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας και φαίνεται βέβαιο ότι θα ξεφύγει από τον έλεγχο του Κιέβου στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με τον επίσημο στόχο της Μόσχας.
Στο εξής, όσοι ειλικρινά φιλοδοξούν να κατανοήσουν τις ταχέως εξελισσόμενες και μερικές φορές ασαφείς στρατιωτικές εξελίξεις που σχετίζονται με την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει πάντα να βασίζονται σε πολλές πηγές και να χρησιμοποιούν τη διακριτική τους ευχέρεια για να αξιολογήσουν ποιες είναι πιο ακριβείς. Απλώς ακούγοντας το Κίεβο και τους δυτικούς θαμώνες του δεν αρκεί, καθώς ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν μια εναλλακτική πραγματικότητα εντελώς αποκομμένη από την πραγματική. Όσοι έχουν επηρεαστεί από αυτούς είναι πιθανώς πεπεισμένοι ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει τη σύγκρουση αφού δεν κατέλαβε το Κίεβο, παρόλο που όποιος κάλυψε αντικειμενικά αυτή την επιχείρηση θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η ουκρανική πρωτεύουσα δεν ήταν ο στόχος της.