Η ΕΕ να αποφύγει την κλιμάκωση που οδηγεί στον Τρίτο Παγκόσμιο - κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ

torstensimon / pixabay
Freepen.gr - Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Josep Borrell προειδοποίησε πως το ευρωπαϊκό μπλοκ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να «αποφύγει την κλιμάκωση του πολέμου» εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Μιλώντας στο Franceinfo την Πέμπτη, ο Μπορέλ ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη «αναμφίβολα» θα παραδώσει όπλα και αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία όσο διαρκούν οι στρατιωτικές συγκρούσεις με τη Ρωσία. Παρά την προσφορά αυτή, ήταν ξεκάθαρος πως η ΕΕ πρέπει να είναι προσεκτική για να «αποφύγει τον πόλεμο με τη Ρωσία», γιατί αυτό θα πυροδοτούσε έναν «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως «βομβαρδίζει συστηματικά πόλεις της Ουκρανίας», επικαλούμενος την απειλή δίωξης ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δηλώνοντας ότι «ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να λογοδοτήσει για αυτές τις πράξεις».
 


Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΕ έρχονται αφότου το μπλοκ επέβαλε νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία για την στρατιωτική δραστηριότητα της Μόσχας στην Ουκρανία, αποκόπτοντας τις τράπεζες της Λευκορωσίας από το δίκτυο SWIFT, πλήττοντας τον ρωσικό ναυτιλιακό τομέα και επιβάλλοντας περιορισμούς σε 160 Ρώσους νομοθέτες και επιχειρηματίες.

Ενώ η ΕΕ επιδιώκει να τιμωρήσει οικονομικά τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Μπορέλ ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την πιθανότητα ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ισχυριζόμενος ότι είναι μια «δύσκολη» απόφαση για το μπλοκ, καθώς αυτήν την στιγμή εισάγει μεγάλο μέρος του ενεργειακού εφοδιασμού της από τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail