[ΓΝΩΜΗ] Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία έχει διχάσει όχι μόνο τους Χριστιανούς, αλλά και τους Μουσουλμάνους

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε από καιρό αρνηθεί τις προθέσεις να εισβάλει στη γειτονική Ουκρανία, και ως εκ τούτου προκάλεσε μεγάλο σοκ στον κόσμο όταν διέταξε τον ρωσικό στρατό να επιτεθεί στην Ουκρανία την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Πολλοί σε όλο τον κόσμο και στη Ρωσία υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο προσωπικός πόλεμος του Πούτιν για την Ουκρανία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων τον εκτιμούν πολύ επειδή προσπάθησε να αποκαταστήσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Αντιπολεμικοί ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις από την Αγία Πετρούπολη μέχρι τη Μόσχα και ακόμη και τη Σιβηρία για να διαμαρτυρηθούν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χιλιάδες από τους οποίους συνελήφθησαν από τις ρωσικές αρχές. Ο Πούτιν, ο οποίος παραμένει βαθιά επηρεασμένος από τον Ρώσο φιλόσοφο Ivan Ilyin, ο οποίος διατύπωσε τον ρωσικό πατριωτισμό βασισμένο στην προώθηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των παραδοσιακών αξιών, χρησιμοποιεί τώρα τη θρησκεία για να διεξάγει έναν πόλεμο στην Ουκρανία. Ο αγώνας του, ωστόσο, όχι μόνο διχάζει την Ορθόδοξη Εκκλησία αφού επιτίθεται σε άλλη ορθόδοξη χώρα, αλλά έχουν προκληθεί εντάσεις και μεταξύ των μουσουλμάνων πολιτών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Türkmen Terzi - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ιλίν έφυγε από τη Ρωσία το 1922 μαζί με 160 Ρώσους διανοούμενους, αφού θεωρούνταν εχθρός του Μπολσεβίκικου κράτους. Έζησε στο Βερολίνο από τα τέλη του '20 έως τις αρχές του '40 και στη συνέχεια μετακόμισε στην Ελβετία το 1943. Ο Ilyin αρνήθηκε την ύπαρξη ουκρανικού έθνους και πίστευε ότι η Ουκρανία δεν είχε το δικαίωμα να σχηματίσει κράτος, προειδοποιώντας ότι ο έλεγχος της Ουκρανίας από την Ευρώπη θα ήταν επιζήμιος για τη Ρωσία. Το Foreign Policy επικαλέστηκε το βιβλίο του Ilyin, το οποίο έλεγε ότι «η Γερμανία θα μετακινηθεί προς την Ουκρανία και τη Βαλτική, η Αγγλία θα δαγκώσει τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, η Ιαπωνία θα στοχεύσει τις ακτές της Άπω Ανατολής».

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή)
 
Φαίνεται ότι ο Πούτιν αυτή τη στιγμή λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις ιδέες του Ilyin. Δικαιολόγησε την εισβολή στην Κριμαία το 2014 λέγοντας ότι η Κριμαία είναι ιερή γη για τους Ρώσους. Ο ιστορικός ήρωας της Ρωσίας, ο πρίγκιπας Βλαντιμίρ, ηγεμόνας της Ρωσίας του Κιέβου από το 980 έως το 1015, απέρριψε τον παγανισμό, βαφτίστηκε στην Κριμαία και υιοθέτησε την Ορθοδοξία ως επίσημη κρατική θρησκεία. Οι Ουκρανοί αλλά και οι Ρώσοι διεκδικούν τον πρίγκιπα Βλαντιμίρ ως πρόγονό τους. Οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι είναι οι πραγματικοί εκπρόσωποι του Βλαντιμίρ, αλλά ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η Ρωσία είναι η πραγματική κληρονόμος του μεσαιωνικού κράτους της Ρωσίας.

Οι διαιρέσεις μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν βαθύνει από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είχε αναπτύξει μεγάλη αυτονομία, αν και για αιώνες παρέμεινε υπό την εξουσία των ηγετών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μόσχα, αλλά της χορηγήθηκε ανεξαρτησία από τη Ρωσική Εκκλησία το 2019 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, επικεφαλής της παγκόσμιας Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από τότε που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι ορθόδοξες εκκλησίες από την Αφρική έως την Ευρώπη έχουν διακόψει τους δεσμούς τους. «Η ανεξαρτησία της εκκλησίας μας είναι μέρος των φιλοευρωπαϊκών και φιλοουκρανικών πολιτικών μας», δήλωσε ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Η Κωνσταντινούπολη παρέμεινε το κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς.

Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται την προσανατολισμένη στη Μόσχα Ορθόδοξη Εκκλησία μέσω των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην Ουκρανία, αλλά οι Ουκρανικές Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν αντιταχθεί σθεναρά σε αυτήν την εισβολή.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν και οι δύο πλειοψηφικό ορθόδοξο χριστιανικό πληθυσμό, αλλά έχουν επίσης πολύ μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τον μεγάλο μουφτή της Ρωσίας, σεΐχη Rawil Gaynetdin, η μουσουλμανική κοινότητα στη Ρωσία έχει φτάσει τα 25 εκατομμύρια. Η Ουκρανία έχει σχεδόν 1 τοις εκατό μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά η χερσόνησος της Κριμαίας φιλοξενεί μουσουλμάνους Τατάρους της Κριμαίας για αιώνες, καθώς το Χανάτο της Κριμαίας κυβέρνησε τη χερσόνησο από το 1441 έως το 1783. Επί του παρόντος, το 12 τοις εκατό της Κριμαίας είναι μουσουλμάνοι παρά τη συνεχιζόμενη απέλαση Τατάρων από τη Ρωσία.

Οι Τσετσένοι Μουσουλμάνοι της Ρωσίας, διάσημοι ως πολεμιστές που υπερασπίστηκαν τους καταπιεσμένους μουσουλμάνους στο Ιράκ, τη Συρία και τη Βοσνία, εξέπληξαν τους Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο όταν ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, ο βασικός σύμμαχος του Πούτιν, ορκίστηκε να πολεμήσει εναντίον των Ουκρανών υπό τις διαταγές του Πούτιν. Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός RT της Ρωσίας μετέδωσε στις 25 Φεβρουαρίου εικόνες χιλιάδων Τσετσένων μαχητών που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Γκρόζνι για να δείξουν την προθυμία τους να προσφέρουν βοήθεια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας. Το Al Jazeera ανέφερε στις 28 Φεβρουαρίου ότι οι μαχητές Azov της Ουκρανίας, μια ακροδεξιά στρατιωτική μονάδα πεζικού που κατηγορείται ότι υποστηρίζει μια νεοναζιστική και λευκή ιδεολογία υπεροχής, διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις για να αντιμετωπίσουν τους μουσουλμάνους Τσετσένους μαχητές.

Ο Ali Viskhadzhiev, πρόεδρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Καυκάσου-Τσετσενίας που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, είπε αυτή την εβδομάδα στον Τούρκο δημοσιογράφο Kenan Taş πως υπάρχουν δύο ομάδες Τσετσένων στην Ουκρανία για να πολεμήσουν ενάντια στις δυνάμεις του Πούτιν. Ο Viskhadzhiev σχολίασε την προθυμία της Ουκρανίας να βοηθήσει τους Τσετσένους και δήλωσε ότι η υποστήριξη του Καντίροφ στον Πούτιν είναι απαράδεκτη καθώς η Ρωσία έχει σκοτώσει περισσότερους από 300.000 Τσετσένους στην κοντινή ιστορία. Ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, πρόεδρος του Μετζλίς των Τατάρων της Κριμαίας, κάλεσε επίσης τους άνδρες που πληρούν τις προϋποθέσεις για στρατιωτική θητεία και κατοικούν στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και τους ζήτησε να εγκαταλείψουν προσωρινά την Κριμαία εάν δυνατόν.

Πολλοί Τούρκοι επέκριναν την υποστήριξη του Καντίροφ στον Πούτιν καθώς το έθνος της Τσετσενίας είναι ιστορικά γνωστό για την αντίστασή του στην αυτοκρατορική Ρωσία υπό τη διοίκηση του Ιμάμ Σαμίλ, του πολιτικού, στρατιωτικού και πνευματικού ηγέτη της αντίστασης του Βορείου Καυκάσου κατά τη διάρκεια του 1800.

Είναι σαφές ότι ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία δεν είναι μια απλή στρατιωτική εισβολή αλλά έχει και θρησκευτική διάσταση. Δεδομένου ότι οι ανεξάρτητοι Ουκρανοί Ορθόδοξοι έχουν σχηματίσει ξεχωριστές εκκλησίες κατά τον περασμένο αιώνα και κέρδισαν την αναγνώριση από τον Βαρθολομαίο ως ανεξάρτητοι από τον πατριάρχη της Μόσχας, μέλη των εκκλησιών που σχετίζονται με τη Μόσχας και την Κωνσταντινούπολη στις ΗΠΑ, την Αφρική και πολλά άλλα μέρη του κόσμου έχουν απομείνει. ανίκανος να λάβουν κοινωνία στις εκκλησίες των άλλων. Όπως ο Πούτιν διέταξε τον Καντίροφ να πολεμήσει εναντίον της Ουκρανίας, τα ευρωπαϊκά κράτη και ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να κινητοποιήσουν τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς τους εναντίον του Πούτιν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail