Οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια γυρίζουν μπούμερανγκ τις κυρώσεις της ΕΕ - Αναλυτές

Paolinio / pixabay
Freepen.gr - Η μετάβαση στα ρούβλια για τις πληρωμές φυσικού αερίου, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ανάγκαζε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακάμψει τις δικές της κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν θέλει να διατηρήσει τη ροή του φυσικού αερίου, ανέφερε το γερμανικό Der Spiegel, επικαλούμενο ειδικούς της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Ντίσελντορφ, Jens Südekum, για να πληρώσει για τις παραδόσεις φυσικού αερίου, η Ευρώπη θα έπρεπε να αγοράσει ρούβλια από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία νωρίτερα αυτό το μήνα συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ. Το μέτρο απαγορεύει οποιεσδήποτε χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ της ρωσικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής και της ΕΕ.

«Ο Πούτιν μας αναγκάζει έμμεσα να παρακάμψουμε τις δικές μας κυρώσεις», είπε ο Südekum στο δημοσίευμα. Ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο Klaus-Jürgen Gern του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Κίελο, πρόσθεσε πως, λόγω της σημασίας του ρωσικού φυσικού αερίου για τα έθνη της ΕΕ (40% των αναγκών σε φυσικό αέριο του μπλοκ καλύπτεται από ρωσικές εισαγωγές), το προτεινόμενο μέτρο «θα ασκήσει μαζική πίεση στο δυτικό κόσμο» και ουσιαστικά «καθιστά τις κυρώσεις παράλογες».

Επιπλέον, εάν η αλλαγή συμβεί, θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία ενίσχυση του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας, του ρουβλίου, δήλωσε στη δημοσίευση ο ειδικός σε θέματα νομισμάτων Peter Bofinger.

«Εάν οι δυτικοί καταναλωτές αερίου αναγκαστούν τώρα να αγοράσουν ρούβλια για δολάρια ή ευρώ, η ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα και ως εκ τούτου η συναλλαγματική ισοτιμία του θα αυξηθεί», εξήγησε.

Παρόλο που ο μηχανισμός μετάβασης σε ρούβλια για τις πληρωμές φυσικού αερίου είναι ακόμη στα σκαριά, η ανακοίνωση και μόνο της αλλαγής έχει αφήσει σοβαρά μπερδεμένους τους εισαγωγείς της
Ρωσίας και έσυρε το ρούβλι σε υψηλό τριών εβδομάδων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Εξάλλου, στο χειρότερο σενάριο, η Ρωσία θα μπορούσε να κλείσει τις στρόφιγγες στους σωλήνες φυσικού αερίου της και, χωρίς να βρεθεί αρκετά γρήγορα μια εναλλακτική πηγή του εμπορεύματος, κάτι που αποτελεί γενικότερο φόβο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail