Ζήτω η τρέλα στην αγορά - κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει

mohamed_hassan / pixabay
Από που να το πιάσουν και που να το αφήσουν οι επιχειρηματίες της χώρας. Έχουν φτάσει στο σημείο να βγάζουν τιμές ημέρας γιατί πολύ απλά ολόκληρη κυβέρνηση κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Άμεση αντίδραση και βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή ΚΑΜΙΑ αντίδραση για τη λειτουργία της αγοράς. 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Όσο αντι φιλελεύθερο και κομουνιστικό και αν ακούγεται εάν δεν γίνει ΧΘΕΣ ρύθμιση της αγοράς κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. 

Πραγματικά σε πανικό βρίσκονται οι επιχειρήσεις με τα λογιστήρια τους να μην μπορούν να κάνουν όχι προγραμματισμό τιμολογιακής πολιτικής εβδομάδας, αλλά ούτε διημέρου. Κάθε μέρα κάτι ανατρέπει τα δεδομένα της προηγούμενης. 

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Ανάπτυξης (ο Θεός να τον κάνει...) περί μπλαφόν στο κέρδος (και όχι στην ανώτερη τιμή πώλησης) ήρθε να βάλει ένα ακόμα ογκόλιθο στο ήδη τεράστιο πρόβλημα. Τα ερωτήματα που προκλήθηκαν είναι περισσότερα από τα προβλήματα που έρχεται να λύσει. Και ενώ έχουν περάσει 24 πολύτιμες ώρες από την αναφορά της ρύθμισης αυτής, κανείς δεν την έχει δει και κάπως έτσι δεν ξέρουν οι άνθρωποι τι να κάνουν. 

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Στις μεταφορές που τα συμβόλαια είναι τουλάχιστον τριμήνου έχουν κυριολεκτικά χάσει τη μπάλα. Τι τιμή να δώσεις όταν σε 21 μέρες η τιμή έχει ανέβει 15%; Κάπως έτσι και για να μην καταστραφούν αρκετές εταιρείες ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ τον ΕΠΙΝΑΥΛΟ καυσίμων, δλδ ένα ποσό που θα καθορίζεται λίγες ημέρες πριν την πραγματοποίηση του προσφερόμενου έργου με βάση τη διεθνή τιμή πετρελαίου. Ξέρετε όμως τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή; Η για τον πωλητή λιανικής; Ένα χάος στις τιμές.


Στα ίδια και χειρότερα οι ξενοδόχοι, με το τεράστιο κόστος στην ενέργεια. Ένα ξενοδοχείο για παράδειγμα 100 κλινών έχει δει μια αύξηση στο λογαριασμό ρεύματος που με βάση τις τελευταίες τιμές μεγαβατώρας και της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει φτάσει να πληρώνει έως και 200% επιπλέον. Πως θα ορίσει αυτός ο επιχειρηματίας τιμή στο κρεβάτι όταν πριν ένα μήνα η αύξηση ήταν στο 60% και σήμερα στο 200;;; Κάποιοι επιχειρηματίες (κυρίως μικρών οικογενειακών μονάδων) άρχισαν να τοποθετούν μετρητές κατανάλωσης ρεύματος και προσφέρουν τα δωμάτια χωρίς την τιμή κατανάλωσης ρεύματος. Ζήσαμε για να το δούμε και αυτό... 

Περιττό να σας γράψω τι έχει γίνει σε κρεοπωλεία, φούρνους, ψυγεία κλπ). Αυτοί βάλλονται από παντού. Αύξηση στο ρεύμα, αύξηση στα προϊόντα, αύξηση αύξηση αύξηση. Τι κοινό μου είπαν τρεις επιχειρηματίες σήμερα που μίλησα μαζί τους; Ότι ο Φεβρουάριος 2022 έκλεισε με πολύ καλύτερο τζίρο από το 2021 αλλά μειωμένα κέρδη. 25% πτώση στα κέρδη είναι σαν ένας μισθωτός των 1000 ευρώ να του κόψουν 250 από το μισθό.... Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. 

Την ίδια ώρα έρχεται ο πληθωρισμός να επιτείνει την κακή κατάσταση. Το 6,2 % του Ιανουαρίου κάποιοι λένε ότι θα φαντάζει παράδεισος μπροστά σε αυτόν που ακολουθεί, μόνον που θα το μάθουμε δύο μήνες μετά τι θα έχει γίνει το Μάρτιο, θα το έχουμε ζήσει με πολύ άσχημο τρόπο στο πετσί και στην τσέπη μας. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τον μήνα Ιανουάριο μειώθηκαν οι καταθέσεις και ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα δάνεια. Ο φόβος ενός νέου κύκλου κόκκινων δανείων πλανάται πάνω από χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail