Ο πόλεμος της Ουκρανίας αποκαλύπτει τον αντιρωσικό ρατσισμό της Ευρώπης - Κυνηγώντας και "νεκρούς" Ρώσους

Collage: almendron.com
Ανεξάρτητα από τη γνώμη κάποιου για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, φαίνεται ότι η περίφημη «ανεκτική φιλελεύθερη Δύση» χρησιμοποιεί τον πόλεμο για να εκφράσει τον πιο αποκρουστικό ρωσοφοβικό ρατσισμό και την απανθρωποποίηση του ρωσικού λαού. Με τα ρωσικά στρατεύματα να ξεχύνονται στην Ουκρανία, οι δυτικοί φιλελεύθεροι το χρησιμοποίησαν ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία να ακυρώσουν τη ρωσική τέχνη, ιστορία και πολιτιστική συνεισφορά στην ανθρωπότητα. Αυτό συμβαίνει σε εξευτελιστικές διαστάσεις και έχει μια πιο επικίνδυνη διάσταση, καθώς ακόμη και απλοί Ρώσοι ιδιοκτήτες καταστημάτων στη Δυτική Ευρώπη γίνονται στόχος ρατσιστικών επιθέσεων.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία έχει ήδη αφαιρεθεί από τη διοργάνωση του τελικού ποδοσφαίρου του Champions League και του ρωσικού γκραν πρι της Formula 1 - με πολλή υποκρισία. Η Formula 1 δεν καταδίκασε τη Ρωσία, αλλά ανέφερε την «αδυναμία» διεξαγωγής του αγώνα υπό τις παρούσες συνθήκες. Φαίνεται τώρα πως η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία, όπου δεν υπάρχει «αδυναμία» για τους διοργανωτές αγώνων παρά την παράνομη κατοχή της Κύπρου, της Συρίας και του Ιράκ.

Ακολούθησε η απαγόρευση συμμετοχής σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022. Αν και η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή [IPC] ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί σε αγωνιζόμενους και από τις δύο χώρες να λάβουν μέρος, έστω και με ουδέτερο πανό, αυτό δεν ήταν ικανοποιητικό για τους Ουκρανούς αθλητές που εξέδωσαν κοινή δήλωση κατηγορώντας τα αφεντικά των Παραολυμπιακών πως «επέλεξαν την αιματοχυσία αντί της αρχής». Προφανώς για τους Ουκρανούς αθλητές, ακόμη και η ίδια η παρουσία ενός Ρώσου ή Λευκορώσου - ανεξάρτητα από την πολιτική τους θέση ή τη γνώμη τους για τον πόλεμο της Ουκρανίας, είναι αρκετή για να δικαιολογήσει παράπονα για εμφανή ρατσισμό. Παρόλα αυτά, η IPC υπέκυψε στην πίεση και ακόμη και χωρίς σημαία οι Ρώσοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τώρα.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Ωστόσο, δεν είναι μόνο στον αθλητικό χώρο όπου οι Ρώσοι υφίστανται εμπάργκο, στοχοποιούνται και περιορίζονται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιτρέπεται πλέον να συμμετέχει στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η Βασιλική Όπερα της Βρετανίας ακύρωσε μια προγραμματισμένη διαμονή από το Μπαλέτο Μπολσόι της Μόσχας, μια από τις παλαιότερες και πιο διάσημες εταιρείες μπαλέτου στον κόσμο και η Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου ζήτησε διεθνές μποϊκοτάζ του ρωσικού κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ρωσικών ταινιών στα διεθνή φεστιβάλ.

Παρόλο που η απαγόρευση συμμετοχής των Ρώσων σε αθλητικούς αγώνες και η ακύρωση των τρεχουσών γεγονότων είναι μια άμεση απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν πολύ πιο σκοτεινοί τόνοι που στοχεύουν ακόμη και στο να κηλιδώσουν και να ακυρώσουν τους «νεκρούς Ρώσους». Τι σημαίνει αυτό;

Στις 2 Μαρτίου, η Ιταλίδα δημοσιογράφος Alessandra Bocchi έγραψε στο Twitter : «Το κύριο Πανεπιστήμιο της Ιταλίας στο Μιλάνο μόλις απαγόρευσε τη διδασκαλία του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι επειδή είναι Ρώσος συγγραφέας. Ο Ντοστογιέφσκι στάλθηκε σε στρατόπεδο εργασίας της Σιβηρίας για ανάγνωση απαγορευμένων βιβλίων στην τσαρική Ρωσία. Φτάνουμε σε επίπεδα μίσους και βλακείας που πίστευα ότι δεν ήταν ποτέ δυνατά». Τη στιγμή της δημοσίευσης, σχεδόν 35.000 άτομα την είχαν κάνει retweet, μια από τις πιο viral αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ημέρας.

Το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο-Μπίκοκα ενημέρωσε τον Ιταλό συγγραφέα Πάολο Νόρι το βράδυ της Τρίτης πως το μάθημά του για τον συγγραφέα του Εγκλήματος και Τιμωρίας είχε ακυρωθεί «για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαμάχη, σε μια στιγμή υψηλής έντασης». Ο Νόρι σε ένα ζωντανό βίντεο του Instagram διάβασε το email και επέκρινε την απόφαση του πανεπιστημίου ως «γελοία», λέγοντας ότι «ακόμα και οι νεκροί Ρώσοι» αποτελούν πλέον στόχο λογοκρισίας στην Ιταλία. Μετά τη δικαιολογημένη αντίδραση, το μάθημα για τον Ντοστογιέφσκι εγκρίθηκε να συνεχιστεί όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και ο πρύτανης του πανεπιστημίου είπε πως θα συναντούσε τον Νόρι την επόμενη εβδομάδα «για μια στιγμή προβληματισμού».

Ωστόσο, δεν στοχοποιούνται μόνο αστέρες του αθλητισμού, διασκεδαστές, καλλιτέχνες και νεκροί συγγραφείς, αλλά ακόμη και Ρώσοι φοιτητές στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Τσεχία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις οποίες εκδιώχθηκαν. Η ειρωνεία είναι ότι πολλοί από αυτούς τους Ρώσους φοιτητές είναι φιλελεύθεροι και κατά του Πούτιν, αλλά τώρα απομακρύνονται από τους δυτικούς φιλελεύθερους από τη φιλελεύθερη Δύση.

Αυτό δείχνει πως η λεγόμενη ανεκτική φιλελεύθερη Δύση δεν έχει μόνο μίσος για τον Πούτιν, αλλά και για όλο τον ρωσικό λαό, τον πολιτισμό και την τέχνη. Μετά από πολλά χρόνια ομαλοποίησης της δαιμονοποίησης των Ρώσων στα μέσα ενημέρωσης, ο πόλεμος της Ουκρανίας έδωσε την τέλεια ευκαιρία στους Ρωσοφοβικούς να εκφράσουν ανοιχτά τον ρατσισμό τους γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσουν ελάχιστη αντίδραση.

Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα από τη γνώμη κάποιου για τον Πούτιν και τον πόλεμο της Ουκρανίας, αυτή η κρίση έχει αποκαλύψει το άσχημο κεφάλι του ρωσοφοβικού ρατσισμού, κάτι που κορυφώθηκε εδώ και χρόνια στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και το πολιτικό τους τοπίο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια και μετά το λεγόμενο «Russiagate».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail