Τι σημαίνει η αγορά φυσικού αερίου σε ρούβλια για τη Ρωσία και τη Δύση

anita_starzycka / pixabay
Οι εισαγωγείς προβληματίζονται από την αλλαγή, ενώ το ρούβλι εκτινάσσεται έναντι του δολαρίου και του ευρώ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την Τετάρτη στην κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση της χώρας μια εβδομάδα για να βρουν έναν τρόπο να αλλάξουν τις πληρωμές για τις εξαγωγές ρωσικού αερίου στο εθνικό νόμισμα, το ρούβλι. Η προοπτική δημιούργησε πολλές ανησυχίες μεταξύ των αγοραστών φυσικού αερίου της Ρωσίας, οι οποίοι άρχισαν να εικάζουν πώς ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτό και εάν η Ρωσία θα ακολουθούσε το μέτρο. Εδώ είναι μερικές ιδέες.

- Γιατί η μετάβαση στα ρούβλια;

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο κατά της Ρωσίας, με στόχο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Ο Πούτιν εξήγησε ότι οι παράνομες αποφάσεις ορισμένων δυτικών χωρών να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας κατέστρεψαν κάθε εμπιστοσύνη στα νομίσματά τους. Οι εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας δεν έχουν πέσει ακόμη θύματα των δυτικών περιορισμών, αλλά σχεδόν όλες οι συμβάσεις αγοράς φυσικού αερίου εκφράζονται σε ευρώ ή δολάρια ΗΠΑ, γεγονός που τις καθιστά πιθανό στόχο. Αλλά εάν η Ρωσία πληρωθεί σε ρούβλια, θα μπορούσε να αποφύγει τις κυρώσεις.

- Ποιες χώρες επηρεάζει αυτό;

Η προτεινόμενη κίνηση επηρεάζει «μη φιλικές χώρες» που επέβαλαν οικονομικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας. Αυτές περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ.

- Τι θα συμβεί εάν οι αγοραστές αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια;

Σε αυτή την περίπτωση, δε θα μπορούν να αγοράσουν ρωσικό αέριο, καθώς οποιοδήποτε άλλο νόμισμα δε θα ήταν αποδεκτό. Αυτό θα ήταν ένα πλήγμα για την Ευρώπη, η οποία προμηθεύεται περισσότερο από το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

- Πώς μπορούν να διεκπεραιωθούν οι πληρωμές σε ρούβλια;

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να πουλήσει ρούβλια σε αγοραστές φυσικού αερίου ή να αγοράσουν το νόμισμα στην ανοιχτή αγορά. Μπορεί επίσης να είναι σοφό για τις κυβερνήσεις να κρατούν ρούβλια στις κεντρικές τους τράπεζες, λένε οι αναλυτές.

- Πώς θα επηρεάσει η αλλαγή τους αγοραστές της Ρωσίας;

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς, από τη θέρμανση και το μαγείρεμα μέχρι την παροχή ενέργειας σε βιομηχανικές επιχειρήσεις. Η αγορά λιγότερου φυσικού αερίου από τη Ρωσία σημαίνει ουσιαστικά ότι πληρώνεις περισσότερα για το εμπόρευμα στην ανοιχτή αγορά. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερο κόστος για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά, αύξηση των τιμών για όλα τα καταναλωτικά αγαθά και ύφεση.

- Τι σημαίνει για το δολάριο και το ευρώ;

Η κυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Η δύναμή του προέρχεται από το ότι συνδέεται με το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων. Το ευρώ αντιμετωπίζει μια παρόμοια πρόκληση σε μικρότερο βαθμό, αλλά λιγότερη ζήτηση για το νόμισμα σημαίνει αποδυναμωμένη θέση στο παγκόσμιο καλάθι των αποθεματικών νομισμάτων.

- Τι σημαίνει για το ρούβλι;

Η αύξηση του ρόλου του ρουβλίου στο διεθνές εμπόριο θα ενίσχυε το νόμισμα, καθώς θα υποστηριζόταν από τους τεράστιους φυσικούς πόρους της Ρωσίας. Με αυτήν την υποστήριξη και λόγω της αυξημένης ζήτησης, θα μπορούσε κάποτε να γίνει ένα σημαντικό παγκόσμιο νόμισμα. Η ανακοίνωση της αλλαγής σε ρούβλι έχει ωθήσει το νόμισμα σε υψηλό τριών εβδομάδων.

- Ποιες είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις;

Στην ανακοίνωσή του, ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι το φυσικό αέριο είναι μόνο το πρώτο ρωσικό εμπόρευμα που πωλείται σε ρούβλια. «Αποφάσισα να εφαρμόσω το συντομότερο δυνατό ένα σύνολο μέτρων για την αλλαγή των πληρωμών –ναι ας ξεκινήσουμε από αυτό– για το φυσικό μας αέριο που παρέχεται στις λεγόμενες μη φιλικές χώρες στα ρωσικά ρούβλια», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η επιλογή των λέξεων του εγείρει την πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλα ρωσικά εξαγωγικά εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, των μετάλλων και των σιτηρών. Αυτό θα ενίσχυε περαιτέρω το ρούβλι και θα αποδυνάμωνε το δολάριο και το ευρώ.

* Απόδοση από το RT / Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail