[ΓΝΩΜΗ] Γιατί οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι άκαρπες

Ο κόσμος έχει αποκλίνει έντονα στη στάση του σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις δημοκρατικές χώρες να τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας, ενώ μερικά αυταρχικά καθεστώτα υπόσχονται υποστήριξη στη Ρωσία. Η Δύση έχει επιβάλει τις πιο αυστηρές οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Τουρκία, που βρίσκεται στρατηγικά ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, φιλοξένησε με επιτυχία το δεύτερο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας την περασμένη εβδομάδα εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Το φόρουμ είδε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής. Περίπου 2.500 καλεσμένοι υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων αρχηγών κρατών, μαζί με δεκάδες υπουργούς από όλο τον κόσμο, παρακολούθησαν το φόρουμ για να βρουν λύσεις σε παγκόσμιες απειλές όπως οι πόλεμοι, η πανδημία, η τρομοκρατία και οι οικονομικές κρίσεις.

Türkmen Terzi - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Buric, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petrov, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ (IKRG) Nechirvan Barzani, ο Πρόεδρος της Γουινέας-Μπισάου Umaro Embalo, ο Πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Julius Maada Bio, ο Πρόεδρος του Νίγηρα Mohamed Bazoum, ο Πρόεδρος της Λιβερίας George Manneh Weah καθώς και ο Υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής Dr. Naledi Pandor ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων.

Θέματα όπως η δημοκρατική διακυβέρνηση, η ενεργειακή ασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη, ο ρατσισμός, η καταπολέμηση των διακρίσεων, η ανάπτυξη της Αφρικής, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η παράτυπη μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ενδυνάμωση των γυναικών, η κλιματική αλλαγή και η επανεξέταση του ευρωπαϊκού τοπίου ασφάλειας ήταν μεταξύ των πολλών θεμάτων που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια των 27 συζητήσεων του φόρουμ.

Αφού χαιρέτησε όλους τους συμμετέχοντες και τους ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης της Τουρκίας στο φόρουμ, που φιλοξενήθηκε στην Αττάλεια, έναν μεσογειακό τουριστικό προορισμό διάσημο για την ιστορία και τον πολιτισμό του, ο Ερντογάν επαίνεσε την επιτυχία του φόρουμ, λέγοντας ότι από την έναρξη της κρίσης Ουκρανίας - Ρωσίας, η πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας. Αν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, συναντήθηκαν στο περιθώριο του φόρουμ για συνομιλίες, στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 10 Μαρτίου, οι συνομιλίες απέτυχαν να οδηγήσουν σε καμία πρόοδο.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο πώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ενώ η πείνα έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο κορωνοϊός. Είπε επίσης ότι τα γαλάζια νερά της Μεσογείου έγιναν νεκροταφείο για περίπου 25.000 μετανάστες και πρόσφυγες από το 2014. Ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά τα 85 εκατομμύρια παγκοσμίως και τις τελευταίες 15 ημέρες περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν προστεθεί σε αυτόν τον αριθμό.

Η ειρωνεία είναι ότι ο Ερντογάν έχει γίνει ένας από τους πλουσιότερους προέδρους στον κόσμο, καθώς οι πέντε διαβόητοι ολιγάρχες του, που χαρακτηρίζονται ως η «συμμορία των πέντε» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως που λαμβάνουν συμβάσεις δημόσιας υποδομής. Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια Τούρκοι αγωνίζονται μόνο για να τα βγάλουν πέρα ​​εν μέσω πληθωρισμού που εκτοξεύεται στα ύψη.

Ο Ερντογάν ανέφερε πώς πεθαίνουν αθώοι άμαχοι στην Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, αλλά παρέλειψε να αναφέρει το ρόλο του στην πυροδότηση των πυρκαγιών σε αυτές τις συγκρούσεις, καθώς η κυβέρνησή του επιλέγει να επιδιώξει στρατιωτικές λύσεις αντί να χρησιμοποιεί τη διπλωματία. Ο ρόλος του Ερντογάν στην προσφυγική κρίση της Συρίας στη Μεσόγειο δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η Τουρκία εμπλέκεται στη σύγκρουση στη Συρία υποστηρίζοντας τους τζιχαντιστές από το 2011, και η άμεση εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία το 2019 είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό πάνω από 300.000 ανθρώπων και έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Ο Ερντογάν υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «αν ολόκληρος ο δυτικός κόσμος είχε εκφράσει την ανησυχία του για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, θα είχαμε αντιμετωπίσει αυτήν την τρέχουσα καταστροφή της Ουκρανίας;». Αλλά ο ίδιος Ερντογάν, ο πρόεδρος μιας χώρας που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Ο Ερντογάν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον Πούτιν από το 2016 παρά τη σκληρή κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Οι επικριτές υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν είναι ο δούρειος ίππος του Πούτιν στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν μοιράστηκε επίσης τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με φωτογραφίες που προέρχονται από την Ουκρανία που απεικονίζουν το χάος και την αγωνία που υφίστανται αυτήν την στιγμή οι γονείς και τα παιδιά. Ενώ αυτά τα γραφικά προφανώς έχουν ανακατέψει κάτι βαθιά μέσα του, ο Ερντογάν δεν έδειξε ποτέ ούτε μια σταγόνα έλεος για τα αθώα μέλη της οικογένειας των επικριτών του στην Τουρκία. Το AKP του Ερντογάν συνεχίζει μέχρι σήμερα να κατηγορεί το θρησκευτικό κίνημα Γκιουλέν για ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, παρά το γεγονός ότι το κίνημα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτό και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν το αντίθετο. Το ΑΚΡ, ωστόσο, συνέχισε άγρια ​​με ένα ναζιστικού τύπου κυνήγι μαγισσών εναντίον ατόμων που συνδέονται με τον Γκιουλέν, μη φειδόμενο ακόμη και εγκύους, ηλικιωμένους, παιδιά, δασκάλους, δημοσιογράφους ή νοικοκυρές.

Ο Ερντογάν είπε σε εκατοντάδες αξιωματούχους από το Νεπάλ μέχρι τη Βουλγαρία ότι ως ηγεμόνες είναι συλλογικά υποχρεωμένοι να εγκαθιδρύσουν ειρήνη και να αποτρέψουν τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Ο Ερντογάν, ωστόσο, συνεχίζει να ενεργεί με τρόπο αντίθετο με αυτό, με τη δική του κυβέρνηση να επιδιώκει στρατιωτικά μέτρα κατά των Κούρδων στην Τουρκία καθώς και με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που εμπλέκονται σε συγκρούσεις σε πολλές περιοχές της ΜΕΝΑ (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική).

Επιπλέον, ο Ερντογάν βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία οργάνωσης ταξιδιών στην Αφρική, όπου σχεδιάζει να ξεκινήσει μια εκστρατεία για την εμπορία πολεμικών drones που παράγονται από μια τουρκική εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Selçuk Bayraktar σε κάθε γωνιά της ηπείρου , ενώ η Αφρικανική Ένωση προσπαθεί σκληρά να θέσει τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις μέσω της διπλωματίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail