Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία από τον πόλεμο εκτιμώνται σε 565 δις δολάρια

Freepen.gr - Το ουκρανικό υπουργείο Οικονομίας εκτιμά τη ζημιά που προκλήθηκε από τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας σε 564,9 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργός Οικονομίας Γιούλια Σβιρυντένκο.

"Είναι 564,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι ακριβώς το ποσό της άμεσης ζημιάς που υπέστη η Ουκρανία", έγραψε η Σβυρεντένκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα.

Η Σβιρυντένκο είπε πως ο υπολογισμός μπορεί είτε να αφορά ζημιές που προκλήθηκαν άμεσα από την καταστροφή είτε τη συνολική ζημιά από όλες τις συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, της αύξησης της ανεργίας, του ανάπηρου εμπορίου, της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης κ.λπ.

Επί του παρόντος, η ζημία που υπέστη η Ουκρανία μπορεί να εκτιμηθεί ως εξής:

Ζημιές 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκλήθηκαν στις υποδομές (περίπου 8.000 χιλιόμετρα δρόμων, δεκάδες σιδηροδρομικοί σταθμοί και αεροδρόμια έχουν καταστραφεί ή πάθει ζημιές).

Απώλεια ΑΕΠ 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Ζημιές 90,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκλήθηκαν στον άμαχο πληθυσμό (10 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα στέγασης, 200.000 αυτοκίνητα και τρόφιμα για 5 εκατομμύρια ανθρώπους).

80 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές που προκλήθηκαν σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Απώλειες 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άμεσες επενδύσεις στην ουκρανική οικονομία.

Απώλειες 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτά τα στοιχεία συνεχίζουν να αυξάνονται από μέρα σε μέρα, είπε η Svyrydenko.

«Ως εκ τούτου, παρά τα όποια εμπόδια, η Ουκρανία θα επιδιώξει την ανάκτηση των πληρωμών αποζημίωσης, τόσο μέσω δικαστικών αποφάσεων όσο και εθνικοποιώντας τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας», είπε.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail