Συζητήσεις ΗΠΑ-Πολωνίας για μεταφορά 28 Mig-29 στην Ουκρανία κι αναπλήρωση με F-16

militarywatchmagazine.com
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Πολωνία προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στα πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν από πιλότους της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας ώστε να αντιμετωπιστεί η αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας, αναφέρει η dailymail.co.uk

Να σημειώσουμε ότι αρχικά είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς έξι πολωνικών αεροσκαφών. Ωστόσο η άμεση άρνηση της Βουλγαρίας να διαθέσει αεροσκάφη, οδήγησε και σε αναδίπλωση της Βαρσοβίας.

Πάρα ταύτα το φρέσκο δημοσίευμα του βρετανικού μέσου αλλάζει τα δεδομένα κι απομένει να επιβεβαιωθεί ή όχι στην πράξη:

Η συμφωνία θα έδινε στην Ουκρανία τα 28 πολεμικά αεροσκάφη MiG-29 της Πολωνίας, ρωσικής κατασκευής, τα οποία με τη σειρά τους θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύνολο F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Πολωνική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί και τους δύο τύπους μαχητικών αεροσκαφών στις πολεμικές της επιχειρήσεις.

Η Ουκρανία φοβάται ότι η επίθεση από αέρος μπορεί σύντομα να είναι η βασική επιλογή τακτικής από τη Ρωσία, αφού η χερσαία επίθεσή της φαίνεται να σημειώνει πολύ πιο αργή πρόοδο από ό,τι περίμενε το Κρεμλίνο.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται τώρα τις πρακτικές δυνατότητες υλοποίησης μιας τέτοιας συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου ερωτήματος για το πώς οι Ουκρανοί θα μπορούσαν φυσικά να πάρουν στα χέρια τους τα αεροπλάνα.

«Υπάρχουν μια σειρά από προκλητικά πρακτικά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του πώς θα μπορούσαν πραγματικά να μεταφερθούν τα αεροπλάνα από την Πολωνία στην Ουκρανία.

«Εργαζόμαστε επίσης για τις δυνατότητες που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε για να αναπληρώσει η Πολωνία το κενό εάν αποφάσιζε να μεταφέρει αεροπλάνα στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στους Financial Times.

Η Πολωνία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα βρέθε σε πολύ δύσκολη θέση αφού θα θεωρηθεί ότι υποστηρίζει ανοιχτά τον πόλεμο μονομερώς. Ήδη η Μόσχα την έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατικό hub μεταφοράς όπλων και μισθοφόρων.

Η πολωνική κυβέρνηση ανησυχεί πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα θεωρούσε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του Ουκρανού παραχωρήθηκαν ως άμεση κλιμάκωση ή ακόμη και παρέμβαση του ΝΑΤΟ.

Το Σάββατο, ο Πούτιν είπε ότι θα έβλεπε κάθε θέσπιση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τρίτο μέρος ως «συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση».

«Η Πολωνία δε βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία, αλλά δεν είναι μια αμερόληπτη χώρα, επειδή υποστηρίζει την Ουκρανία ως θύμα επιθετικότητας. Θεωρεί, ωστόσο, ότι όλα τα στρατιωτικά ζητήματα πρέπει να είναι απόφαση του ΝΑΤΟ στο σύνολό του», δήλωσε Πολωνός αξιωματούχος.

Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda είχε προηγουμένως παραμερίσει την ιδέα, σημειώνοντας ότι η προμήθεια των αεροπλάνων θα θεωρηθεί παρέμβαση στη σύγκρουση. 

Εκτός των άλλων τίθεται και το ερώτημα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα πολωνικά MiG-29. Η Πολωνία έχει αποφασίσει την αντικατάσταση τους με F-35 λόγω της μεγάλης ηλικίας τους και καθώς δεν είναι εκσυγχρονισμένα. Πχ δεν έχει καμία σχέση η πολωνική έκδοση με αυτά που απέκτησε πριν λίγα χρόνια η Αίγυπτος με τα βλήματα μεγάλης εμβέλειας αέρος-αέρος R-27E και R-77 .

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail