Ο δρόμος προς την Ουκρανία ξεκίνησε με τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999

Οι υποστηρικτές του πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για νόμο, κυριαρχία ή σύνορα


Σχεδόν όλοι όσοι πέρασαν τον περασμένο μήνα ηθικολογώντας για την ιερότητα των συνόρων, την κυριαρχία των χωρών και το πόσο απαράδεκτο ήταν για τις μεγάλες δυνάμεις να «εκφοβίζουν» μικρότερους γείτονες –με τη σκέψη της Ρωσίας και της Ουκρανίας– σταμάτησαν την Πέμπτη για να τραγουδήσουν επαίνους σε μια γυναίκα που υπερασπίστηκε όλα αυτά τα πράγματα το 1999. Εκτός από την στιγμή που το ΝΑΤΟ τα έκανε στη Γιουγκοσλαβία, η Madeleine Albright ήταν προφανώς ήρωας και σύμβολο.

rt.com - Nebojsa Malic / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 24 Μαρτίου 1999, το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε αεροπορικό πόλεμο εναντίον της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, που τότε ήταν γνωστή ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Ο δημοσίως δηλωμένος στόχος της Επιχείρησης Allied Force ήταν να υποχρεώσει το Βελιγράδι να αποδεχθεί το τελεσίγραφο που δόθηκε στο γαλλικό κάστρο του Ραμπουιγιέ τον προηγούμενο μήνα: Να παραδοθεί η επαρχία του Κοσσυφοπεδίου στους «ειρηνευτές» του ΝΑΤΟ και να επιτραπεί στους Αλβανούς αυτονομιστές να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους.

Όταν τα βομβαρδιστικά απέτυχαν να το επιτύχουν αυτό μέσα σε μερικές εβδομάδες, η αφήγηση άλλαξε στο ΝΑΤΟ που ενεργούσε για να σταματήσει μια «γενοκτονία» των Αλβανών που ισχυρίστηκε ότι λάμβανε χώρα μια «γενοκτονία» των Αλβανών. Αυτή η αφήγηση πιστώθηκε επίσης στην πρώτη γυναίκα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον «ανθρωπιστικό» βομβαρδισμό, αποκαλώντας τον «Πόλεμο της Μαντλίν».

Στο τέλος, χρειάστηκαν 78 ημέρες και μια ανακωχή κατόπιν διαπραγματεύσεων για να εισέλθουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο φορώντας το φύλλο συκής μιας ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ. Αμέσως παρέδωσαν την επαρχία στους τρομοκράτες του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου», οι οποίοι προχώρησαν στο κάψιμο, τη λεηλασία, τη δολοφονία και την απέλαση περισσότερων από 200.000 μη Αλβανών. Ξεκίνησε μια πραγματική εκστρατεία τρόμου, εκφοβισμού, εθνοκάθαρσης και πογκρόμ – και τα ίδια μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν το ΝΑΤΟ επινοώντας φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών τώρα έκλεισαν τα μάτια, για τον ίδιο λόγο.

Όποια κι αν ήταν η έκβασή του, ωστόσο, ήταν ένας κακός μικρός πόλεμος, που ξεκίνησε επειδή οι ΗΠΑ ένιωσαν πως μπορούσαν. Επειδή η Ουάσιγκτον ήθελε να απαλλαγεί από τους περιορισμούς που έθετε ο ΟΗΕ στη νέα του παγκόσμια ηγεμονία, που διατυπώθηκαν μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα από τον Bill Kristol και τον σύζυγο της Victoria Nuland, Robert Kagan. Επειδή η ανερχόμενη Αμερικανική Αυτοκρατορία ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην Ανατολική Ευρώπη πως καμία διαφωνία δε θα ήταν ανεκτή και στη Ρωσία ότι δεν ήταν πλέον μια μεγάλη δύναμη που αξίζει να σεβαστεί κανείς.

Ένα νομικιστικό μυαλό θα μπορούσε να επισημάνει ότι η επίθεση παραβίασε τα άρθρα 2, 53 και 103 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ – τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού του 1949 (άρθρα 1 και 7) – καθώς και την Τελική Πράξη του Ελσίνκι του 1975 (παραβίαση της εδαφική ακεραιότητα ενός υπογράφοντος κράτους) και τη Σύμβαση της Βιέννης του 1980 για το Δίκαιο των Συνθηκών, για χρήση εξαναγκασμού για να υποχρεώσει ένα κράτος να υπογράψει μια συνθήκη.

Α, αλλά το να είσαι παγκόσμια αυτοκρατορία σημαίνει να κάνει τη δική της «τάξη βασισμένη σε κανόνες» για να αντικαταστήσει τους άβολους νόμους. Έτσι, συγκροτήθηκε μια «ανεξάρτητη επιτροπή» από cheerleaders για να κηρύξει την επιχείρηση «παράνομη αλλά νόμιμη», υποστηρίζοντας πως ήταν δικαιολογημένη επειδή «απελευθέρωσε» τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου από τη σερβική «καταπίεση».

Η πραγματική καταπίεση των μη Αλβανών καθώς τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ έμειναν αδρανή – συμπεριλαμβανομένου του φαύλου πογκρόμ του Μαρτίου 2004 – δε μετράει, προφανώς. Το σημαντικό είναι ότι ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, η Μάντλιν Ολμπράιτ και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ πήραν μνημεία, δρόμους, ακόμη και παιδιά που πήραν το όνομά τους.

Το «ανεξάρτητο» Κοσσυφοπέδιο – που ανακηρύχθηκε το 2008, σε μια κίνηση τόσο νόμιμη όσο ο πόλεμος του 1999 – δεν μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τίποτα χωρίς την άδεια του πρεσβευτή των ΗΠΑ. Ένας μεγάλος θρίαμβος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του νόμου και της τάξης και της δημοκρατίας, όλα μαζί!

Το ΝΑΤΟ δε νοιάστηκε ποτέ να σώσει ζωές Αλβανών. Αν το έκανε, δε θα είχε συνεργαστεί με τον UCK, ο οποίος σκόπευε να δολοφονήσει Αλβανούς που ήθελαν ειρήνη με τους Σέρβους. Δεν θα είχε βομβαρδίσει επανειλημμένα στήλες προσφύγων, δηλώνοντας στη συνέχεια ότι έφταιγαν οι Σέρβοι με κάποιο τρόπο και πως οι πιλότοι έριξαν τις βόμβες τους με «καλή πίστη» – κυριολεκτικά κάτι που είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Jamie Shea σε μια περίπτωση.

Είκοσι χρόνια μετά και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Έχοντας εξολοθρεύσει μια οικογένεια στην Καμπούλ από επίθεση με drone τον περασμένο Αύγουστο, οι ΗΠΑ πρόσφεραν χρηματικό ποσό, αλλά αρνήθηκαν να επιπλήξουν οποιονδήποτε εμπλεκόμενο. Το να είσαι αυτοκρατορία σημαίνει ότι δε χρειάζεται να πεις ποτέ πως λυπάσαι. Αυτή η νοοτροπία ώθησε την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Εν τω μεταξύ, η αποτυχία ανατροπής της κυβέρνησης στο Βελιγράδι μέσω πολέμου οδήγησε σε μια «έγχρωμη επανάσταση» στη Σερβία. Στη συνέχεια εξήχθη σε άλλα μέρη – συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, δύο φορές. Αυτό το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο ξεκίνησε κυριολεκτικά τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, της οποίας τα τρέχοντα γεγονότα δεν είναι παρά η τελευταία φάση.

Τον Μάρτιο του 1999, ήμουν φοιτητής στο αμερικανικό Midwest και είχα υποστεί (σχεδόν) επιτυχή πλύση εγκεφάλου για να πιστέψω τις κοινοτοπίες σχετικά με την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα, την αντικειμενικότητα, τους κανόνες και τους νόμους, και πώς οι ΗΠΑ ήταν μια «δύναμη για το καλό» του κόσμου. Στη συνέχεια, μέσα σε μια νύχτα, άνθρωποι που πίστευα ότι ήταν φίλοι μου με αποκαλούσαν τέρας και πίστεψαν κάθε κομμάτι προπαγάνδας που έβγαινε από τις οθόνες της τηλεόρασης και τις σελίδες των εφημερίδων.

Έκτοτε έκανα τη δικαιοσύνη και τη μνήμη κάτι από την αποστολή της ζωής μου, προσπαθώντας να εξηγήσω πως αντί για έναν καλό, ευγενή και ανθρωπιστικό πόλεμο, το Κοσσυφοπέδιο αντιπροσώπευε οτιδήποτε λάθος στο σύγχρονο κόσμο: «Ένα μνημείο για τη δύναμη του ψέματος, την επιτυχημένη δολοφονία του νόμου και του θριάμβου της δύναμης επί της δικαιοσύνης», όπως έγραψα το 2005, και το επαναλάμβανα κάθε χρόνο έκτοτε.

Η ανατροπή φέτος είναι ότι οι άνθρωποι που φώναζαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και την ιερότητα των συνόρων –όσον αφορά το πελατειακό καθεστώς τους στην Ουκρανία, δηλαδή– ζητωκραύγαζαν για το ΝΑΤΟ το 1999. Ακόμα και τώρα, δε θα απολογηθούν για αυτό, πολύ λιγότερο το απορρίπτουν. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν έχει να κάνει πραγματικά με το τι γίνεται, μόνο με το ποιος το κάνει σε ποιον. Ενώ καταλαβαίνω το θυμό τους καθώς ο κόσμος που στηρίζονται με τα ψέματά τους καταρρέει, δεν μπορούν να παραπονεθούν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail