Ερντογανικό Think Tank ζητά εγκατάλειψη της πρόσθετης αγοράς S-400 για να αποφευχθεί η περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας

Έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση προπαγανδιστικό Think Tank (δεξαμενή σκέψης) του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, αναφέρει ότι η διπλωματική και στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει επιδεινωθεί εις βάρος της Τουρκίας και πως θα ήταν καλύτερο για την Άγκυρα να εγκαταλείψει την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, προκειμένου να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία στις διμερείς σχέσεις.

Levent Kenez - nordicmonitor.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η έκθεση, η οποία αναφέρει επίσης ότι η SETA έχει παραιτηθεί από τις προηγούμενες λαϊκιστικές της απόψεις, αποτελεί έμμεση παραδοχή των λαθών που έκανε η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική.

Με τίτλο «SETA Security Radar-Turkey's Geopolitical Landscape in 2022», η έκθεση περιέχει προσδοκίες και προβλέψεις για το 2022 στην τουρκική εξωτερική και αμυντική πολιτική, καλύπτοντας εκτενώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βλέποντας την Ελλάδα ως την πέμπτη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία.

Σύμφωνα με ειδικούς της SETA, η Ελλάδα έχει βρει έναν άνετο χώρο για διπλωματία και τα αντιτουρκικά λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα λόγω των πυραύλων S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία. το 2017.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Η έκθεση αναφέρει επίσης όπωςη απομάκρυνση της Τουρκίας από το διάσημο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, η αβεβαιότητα γύρω από την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/72 και η αδυναμία εκσυγχρονισμού του γηρασμένου στόλου των F-16 έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα, έχει επενδύσει πολλά στην αεροπορία της, για να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή

«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού για το οποίο αγόρασε 18 γαλλικά προηγμένα μαχητικά Rafale με έξι επιπλέον αεροσκάφη. … Ενώ τα γαλλικά Rafales είναι τεχνολογικά ανώτερα ακόμη και από εκσυγχρονισμένα F-16, η πιθανή παράδοση F-35 στην Ελλάδα θα δημιουργήσει σημαντικό χάσμα δυνατοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά την αεροπορική δύναμη, ευνοώντας το πρώτο. Λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές επενδύσεις της Ελλάδας στην αεροπορία της, μια στρατηγική πράξη που αποσκοπεί να αναγκάσει την Τουρκία να υποχωρήσει στην αεροπορική κυριαρχία, ο εκσυγχρονισμός της αεροπορίας έχει αναδειχθεί ως σημαντική επιχειρησιακή ανάγκη για την Τουρκία», αναφέρει η έκθεση.

Ομοίως, ο Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, παραδέχτηκε επίσης το Δεκέμβριο ότι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είχε αλλάξει μετά την παροχή δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στην Αθήνα, προσθέτοντας πως η δουλειά του τουρκικού στρατού έχει γίνει πιο δύσκολη.

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για την τουρκική αεροπορία. Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι σύμφωνα με μια λευκή βίβλο μιας σελίδας που υπέβαλε στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση Ερντογάν το 2007 για να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από την ένταξη στο πρόγραμμα F-35, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-16 Block-30 θα καταστούν απαρχαιωμένα έως το 2010 ως προς τις τεχνολογικές τους δυνατότητες και το κόστος λειτουργίας τους.

Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ασκεί μια ολοένα και πιο επιθετική εξωτερική πολιτική με τη βοήθεια της αεροπορικής της υπεροχής στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, η έκθεση αναφέρει πως η Τουρκία πρέπει να εξισορροπήσει εκ νέου την αεροπορική της δύναμη, συνιστώντας την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 δεδομένου ότι είναι είναι απίθανο να συμπεριληφθεί ξανά στο πρόγραμμα F-35 προς το παρόν.

«Η κάλυψη των ολοένα και πιο πιεστικών αναγκών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και όπως δείχνει η δεκαετιών στρατιωτική εμπειρία, η παραλαβή του τελευταίου μοντέλου F-16 θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου για την Τουρκία» , αναφέρει.

Ωστόσο, δε φαίνεται να είναι εύκολο για την Τουρκία να αγοράσει νέα αεροσκάφη F-16. Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Lockheed Martin F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση του στόλου της F-16. Είναι άγνωστο εάν το αμερικανικό Κογκρέσο θα εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας, δεδομένης της οργής προς τον Ερντογάν για πολλά ζητήματα. 

Η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει τους πυραύλους S-400 και να μην αγοράσει δεύτερη παρτίδα, κάτι που θα ήταν ένα πρώτο βήμα για να σπάσει την αντίσταση της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου. Αν και η έκθεση δεν το αναφέρει ρητά, πιθανότατα για να μην εξοργίσει την τουρκική κυβέρνηση, τονίζει εμμέσως ότι αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται.

Η έκθεση αξιολογεί επίσης ως χαμηλή την πιθανότητα η Τουρκία να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400, προβλέποντας πως η Ρωσία θα ασκήσει πίεση στην Τουρκία.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις της φιλοκυβερνητικής δεξαμενής σκέψης SETA, δε φαίνεται πιθανό η Τουρκία να αγοράσει νέα αεροσκάφη F-16 στο εγγύς μέλλον.

Οι ειδικοί της SETA υποστηρίζουν επίσης ότι εάν η Τουρκία στραφεί στο γαλλο-ιταλικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ASTER 30 και εγκαταλείψει τους S-400, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τις αντιλήψεις, προσθέτοντας ότι η τριμερής συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Τουρκίας στον αμυντικό τομέα χρονολογείται από το 2017, όταν η Τουρκία υπέγραψε δήλωση προθέσεων με τις δύο χώρες για την κοινή παραγωγή συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας. Ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε λόγω της πολιτικής στάσης της Γαλλίας και της Ιταλίας έναντι της Τουρκίας υπό το φως των εξελίξεων στη Λιβύη, τη Συρία, την ανατολική Μεσόγειο και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Στην αρνητική σκιά του συνεχιζόμενου ζητήματος του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400, η ​​τριμερής αμυντική συνεργασία θα ενίσχυε εκ νέου τις πολιτικές σχέσεις της Τουρκίας με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεδομένου ότι, από τη μία πλευρά, η Τουρκία επιθυμεί να ενισχύσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας της. Από την άλλη, με τη Γαλλία και την Ιταλία να σηματοδοτούν ενδιαφέρον για ανάπτυξη σχέσεων με την Τουρκία στον αμυντικό τομέα, η πιθανή τριμερής συνεργασία φαίνεται να είναι μια καλή ευκαιρία για τα μέρη να εξομαλύνουν και ακόμη περισσότερο τις σχέσεις», σύμφωνα με την έκθεση.

 

Ο γενικός συντονιστής της SETA Burhanettin Duran (παραπάνω) ήταν ένθερμος υποστηρικτής του έργου S-400.

Η ανάλυση στην έκθεση της SETA ότι η αγορά πυραύλων S-400 δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας δείχνει επίσης μια ενδιαφέρουσα ανατροπή.

Το 2019, ο γενικός συντονιστής της SETA, Burhanettin Duran, φανατικός υποστηρικτής της κυβέρνησης, επεσήμανε πως το έργο S-400 ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία, επικρίνοντας δριμύτατα τους αντιπάλους της. Σύμφωνα με τον Duran, η αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 θα ενίσχυε το χέρι της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το έργο. Φαίνεται πως ακόμη και η SETA, το εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης Ερντογάν, πιστεύει ότι η επιλογή του Ερντογάν είναι λάθος αυτήν την στιγμή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail