Μπορούν τα κρυπτονομίσματα να γίνουν «αντίβαρο» στον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT;

Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ρωσία θα υποστεί βαριά βλάβη, αν όχι καταστροφή, αν βγει από το SWIFT και κανένα κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να τη σώσει - Είναι έτσι

Από: bankingnews.gr

Με την δαμόκλειο σπάθη του αποκλεισμού μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT ως τιμωρία για την επέμβαση στην Ουκρανία, ένα μεγάλο ερώτημα έχει προκύψει: αν τα κρυπτονομίσματα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως «αντίβαρο» στον αποκλεισμό και να αντισταθμίσουν κομμάτι των συναλλαγών που θα χαθούν από τη ρωσική οικονομία μετά την αποσύνδεση από το SWIFT.
Οι περισσότεροι τραπεζικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ρωσία θα υποστεί βαριά βλάβη, αν όχι καταστροφή, αν βγει από το SWIFT και κανένα κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να τη σώσει κυρίως λόγω:

1ον. Της διαφοράς τάξης μεγέθους των αγορών:
 
Οι ημερήσιες τραπεζικές συναλλαγές των τραπεζών αγγίζουν τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα μόλις σε μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια.
Πράγμα που σημαίνει πως οι ρωσικές συναλλαγές που θα τεθούν εκτός SWIFT δεν μπορούν επ'ουδενί να αναπληρωθούν.

2ον. Της «αδυναμίας» της Κίνας
 
Η φίλα προσκείμενη και πολιτικά κοντά στη Ρωσία, Κίνα, δεν θα μπορεί να κάνει μαζί της συναλλαγές αφού έχει απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα.

Αξίζει να σημειωθούν δύο παράγοντες

1ον. Θα είναι πολύ δύσκολο μέσα σε μια μέρα να αποκοπούν χιλιάδες επιχειρήσεις από τους Ρώσους προμηθευτές γεωργικών, βιομηχανικών και ενεργειακών προϊόντων και αναπόφευκτα θα υπάρξουν αντιδράσεις και ίσως να αποφασίσουν να μεταβούν στα κρυπτονομίσματα.
Παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αλευροβιομηχανία που προμηθευόταν σιτάρι από τη Ρωσία αν θέλει να συνεχίσει τις συναλλαγές ο μόνος εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να ανοίξει ένα χαρτοφυλάκιο σε κρυπτονόμισμα να μετατρέψει την αξία του εμπορεύματος σε κρυπτονόμισμα και να πληρώσει τον Ρώσο προμηθευτή εφόσον και αυτός έχει δικό του «λογαριασμό» σε κρυπτονομίσματα.

2ον. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με αναλυτές, θα επιφέρει άνοδο στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων

Υπενθυμίζεται πως, σε πρόσφατη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας η πρόταση απαγόρευσης της εισόδου των κρυπτονομισμάτων στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, (ετήσιος όγκος συναλλαγών των Ρώσων σε κρυπτονομίσματα φτάνει τα 5 δισεκ. δολάρια), λόγω του τεράστιου κινδύνου για τη σταθερότητά του, προκάλεσε την παρέμβαση Putin που «συνέστησε» στην Κεντρική Τράπεζα να συζητήσουν το θέμα και να καταλήξουν σε μια κοινή άποψη με το υπουργείο Οικονομικών.
H παρέμβαση Putin εδράζεται στην πεποίθηση πως η Ρωσία «διαθέτει πλεονεκτήματα στον τομέα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων αλλά και αρκετά εξειδικευμένα στελέχη σε αυτόν»: η Ρωσία σήμερα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξορρύκτης bitcoin παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και το Καζακστάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail