Στρατηγιστής Credit Suisse: Τα τεράστια υπεράκτια αποθέματα της Ρωσίας μπορούν να αναστατώσουν τις διεθνείς αγορές»

Maklay62 / pixabay
Freepen.gr - Οι παγκόσμιες αγορές χρήματος θα υποφέρουν εάν οι κυρώσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία στοχεύσουν τα τεράστια υπεράκτια αποθέματα της Ρωσίας, σύμφωνα με την Credit Suisse, όπως αναφέρει το Bloomberg την Πέμπτη.

Ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας λέει πως η Μόσχα έχει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα στο εξωτερικό – αρκετά για να διαταράξει τις αγορές χρήματος εάν παγώσουν τα αποθέματα ή εάν αναγκαστεί να τα μετακινήσει ξαφνικά λόγω κυρώσεων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αναφέρει ο στρατηγιστής της Credit Suisse, Zoltan Pozsar.

«Όταν αλλάζουν οι ροές, τα spread μπορεί να διαφοροποιηθούν», είπε ο Pozsar στο Bloomberg. «Εάν τα πράγματα κλιμακωθούν, είναι δύσκολο να μη δούμε άμεσο αντίκτυπο στις ανταλλαγές συναλλάγματος και στις διορθώσεις Libor σε δολάρια ΗΠΑ, δεδομένων των τεράστιων χρηματοοικονομικών πλεονασμάτων της Ρωσίας και του πού αναπτύσσονται αυτά τα πλεονάσματα».

Ο Pozsar εκτιμά πως η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και ο ιδιωτικός τομέας κατέχουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανταλλαγές συναλλάγματος και 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις σε ξένες τράπεζες – αρκετά για να μετατοπίσουν σημαντικά τις αγορές χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η Ρωσία κατέχει σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ρευστό πλούτο και ένα μεγάλο μερίδιο αυτού κατέχεται σε δολάρια ΗΠΑ, ακόμη και αφού η χώρα πούλησε όλα τα ομόλογα της το 2018. Ο Pozsar ανέλυσε δεδομένα από την Τράπεζα της Ρωσίας και τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να υπολογίσει τα νούμερα, σύμφωνα με το Bloomberg.
 
Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail