Και επίσημα εκτός SWIFT το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας. Ετοιμαστείτε για πείνα

Και επίσημα εκτός SWIFT το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;  Ότι τα λεφτά των Ρώσων δεν μετράνε καθόλου στις χώρες που ακολουθούν το σύστημα Swift. Τι σημαίνει για την Ελλάδα; 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

ΑΜΕΣΕΣ απώλειες 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τις απώλειες στον τουρισμό (500.000 τουρίστες από 800 δολάρια το άτομο), επιπλέον 223 εκατομμύρια δολάρια εξαγωγές (στοιχεία 2020 United Nations COMTRADE database). 

Δηλαδή ΑΜΕΣΕΣ απώλειες 623 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Αυτά για το καλημέρα σας. Μιλάμε για χρήματα τα οποία έχουμε εγγράψει στον προϋπολογισμό της χώρας και το χειρότερο είναι χρήματα που πάνε απευθείας στην αγορά (και όχι στο κράτος). 

623 εκατομμύρια δολάρια με το μεγαλύτερο μέρος της πίτας να πηγαίνει στους αγρότες και στον τουρισμό (ξενοδοχεία εστίαση, κλπ κυρίως της Βόρειας Ελλάδας). 

Αυτά για αρχή, γιατί το ζήτημα έχει τεράστιο βάθος. 

Tι σημαίνει για τη Ρωσία; Αποτελεί αιτία πολέμου; 

Στο πρώτος σκέλος η απάντηση είναι απλή. Δεν θα μπορεί να αγοράζει και δεν θα μπορεί να πουλάει τίποτα ο ιδιωτικός τομέας (οι κυρώσεις αφορούν μόνον τις τράπεζες και όχι τα κράτη) απευθείας από τις χώρες που είναι διασυνδεδεμένες με το swift. Θεωρητικά οι άμεσες απώλειες μόνον από την Ε.Ε. είναι της τάξης των 70 δις δολαρίων. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι αλλού. Η Ρωσία παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες (κοβάλτιο και παλλάδιο). Η Ρωσία μαζί με την Ουκρανία αποτελούν το 25% της παγκόσμιας αγοράς σίτου, το 20% της αγοράς καλαμποκιού και το 80% των εξαγωγών ηλιελαίου. 

Υπενθυμίζω ότι Ρωσία και Λευκορωσία είναι οι βασικές χώρες παραγωγής ποτάσας... 

Όλα αυτά στην παγκοσμιοποιημένη αγορά δεν είναι απλά νούμερα. Μεταφράζονται σε λεφτά μεσοαστικών και μικροαστικών οικογενειών. Λεφτά που θα λείψουν από αύριο το πρωί. 

Είναι αιτία πολέμου;

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Αλήθεια εσείς πως το βλέπετε μετά από αυτά τα αρχικά στοιχεία; Αν βάλετε και το βάθος (έμμεσα χρήματα που χάνει) που σημαίνει ότι τα νούμερα αυτά είναι μέχρι και δεκαπλάσια σε ετήσια βάση, τότε νομίζω η απάντηση είναι απλή. 

Ο πόλεμος σίγουρα θα κοστίζει πιο φθηνά... 

Και η Ευρώπη ΠΕΙΝΑΕΙ. Κάνει κρα για ζεστό ψωμί του φούρνου της γειτονιάς, μόνον που τώρα ο Πούτιν ελέγχει το 90% της Ευρωπαϊκής παραγωγής και με μια μικρή κίνηση προς τα νότια (Βουλγαρία) μπορεί να ελέγξει το 98%. Λίγο μένει να πούμε το ήδη πανάκριβο ψωμί ψωμάκι. 16% τσίμπισαν μόνον χθες το σιτηρά (πρώτη ύλη) στα περισσότερα ευρωπαϊκά. Και χθες δεν είχε κυρώσεις... 

Δεν το περίμενε ο Πούτιν; 

Εάν είναι το λαγωνικό που όλοι παραδέχονται τότε και πολύ άργησαν θα λέει. Συνεπώς σίγουρα έχει σχέδιο. Ίσως το παράλληλο σύστημα - αντίπαλο δέος στο swift - αν και λίγο δύσκολο εκτός και εάν χώρες όπως η Κίνα πάνε σε διπλό σύστημα συναλλαγών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail