Show Must Go On: Συνεχίζονται οι μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη καλύπτεται από μυστικότητα, καθώς τα δύο μέρη δεν αποκαλύπτουν επίσημα τις απαντήσεις του άλλου στις προτάσεις.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Η ρωσική πλευρά παρέδωσε τις απαιτήσεις της για εγγυήσεις ασφαλείας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες διαβίβασαν τις απαντήσεις τους στις 26 Ιανουαρίου.

Δημόσια, η Μόσχα αντέδρασε απαισιόδοξα στη γραπτή πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ είπε ότι επιτρέπει να υπολογίζουμε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά μόνο σε δευτερεύοντα ζητήματα, καθώς δεν υπήρξε θετική αντίδραση από την Ουάσιγκτον για το κύριο θέμα της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την ανάπτυξη όπλων κρούσης κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Με τη σειρά του, ο Blinken διευκρίνισε πως η Δύση δεν υποκλίθηκε στην απαίτηση της Ρωσίας να σταματήσει το ΝΑΤΟ την «πολιτική ανοιχτών θυρών».

Την 1η Φεβρουαρίου, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον έλαβε την απάντηση της Μόσχας, ως συνήθως με αναφορά στους αξιωματούχους των ΗΠΑ που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να δημοσιοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, επομένως το αφήνει στη Ρωσία.

Η απάντηση δόθηκε πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τρίτη. Οι ομόλογοι πρέπει να λάβουν υπόψη τις θέσεις των δύο μερών σε ένα σύμπλεγμα.

Εν μέσω των διπλωματικών προσπαθειών, τα μέσα ενημέρωσης και οι δυτικοί αξιωματούχοι διογκώνουν συνεχώς την υστερία για την απειλή μιας στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία δεν πιστεύει ούτε το Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στα δυτικά της χώρας επέστρεψαν πρόσφατα στις μόνιμες θέσεις τους παραμένει απαρατήρητο.

Στις 29 Ιανουαρίου, οι δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας ολοκλήρωσαν προγραμματισμένο έλεγχο ετοιμότητας μάχης, ο οποίος ανακοινώθηκε επίσημα στις 25 Ιανουαρίου.

Στις εκπαιδεύσεις συμμετείχαν περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες της Πρώτης Στρατιάς Αρμάτων και περίπου 100 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τον διοικητή των στρατευμάτων, συνταγματάρχη Alexander Zhuravlev, τα καθήκοντα που αντιμετωπίζουν τα στρατεύματα έχουν ολοκληρωθεί, «οι προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες μάχης στα πεδία εκπαίδευσης συνεχίζονται».

Ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις εκπαιδεύσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν τεχνητά την κατάσταση, κλονίζοντας για άλλη μια φορά τον χώρο των πληροφοριών.

Στις 31 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέταξε την αποχώρηση των μελών της οικογένειας των εργαζομένων στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκορωσία. Τα μέτρα ελήφθησαν λόγω «ασυνήθιστης και ενοχλητικής ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία».

Συνιστάται στους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάζουν τακτικά πιθανά σχέδια αναχώρησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι ηχηρές δηλώσεις, ωστόσο, έχουν μικρή επίδραση στο έργο της πρεσβείας.

Νωρίτερα, τα ίδια μέτρα είχαν ληφθεί και στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είναι μόνο κινήσεις σε ένα λεπτό διπλωματικό παιχνίδι και δε σημαίνουν καθόλου επικείμενη κλιμάκωση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail