Αποκαλύψεις Ναυάρχου Λυμπέρη που πρέπει να ακούσουμε όλοι: Το ροκάνισμα των ΗΠΑ στο Αιγαίο από το 1994 και τα Ιμια

 

Η κρίση στα Ιμια κατέστη ένα θέμα για το οποίο ήταν δύσκολο να μορφώσει κανείς συγκεκριμένη άποψη, ειδικά όσον αφορά τις ευθύνες. Πολλά χρόνια μετά η πλειοψηφία του κόσμου έχει καταλήξει πως η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στην τότε ελληνική κυβέρνηση. Ένας υπουργός Αμυνας που στρατιωτικοποίησε την κρίση έχοντας χάσει για λίγες ψήφους την πρωθυπουργία [και μετά εξαφανίστηκε] κι ένας γερμανόφιλος πρωθυπουργός, αλλεργικός στις Ενοπλες Δυνάμεις και κατά συνέπεια ιδανικός στόχος των ΗΠΑ να του δώσουν ένα γερό μάθημα πριν καλά καλά αναλάβει.

Του Στρατή Μαζίδη

Το 2010 ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος ε.α., Χρήστος Λυμπέρης παραβρέθηκε σε εκδήλωση στην Κατερίνη κι εκεί έδωσε πολλές απαντήσεις, όπως το γιατί δεν τοποθετήθηκε άγημα στη δεύτερη Ιμια. Αυτό όμως δε θα το καταγράψουμε εδώ, επίτηδες για να παρακολουθήσουν το βίντεο όσοι περισσότεροι γίνεται.

Με βάση τα όσα αναφέρει ο Αρχηγός, ήδη από το 1994 αρχίζει ένα πρώτο πρέσινγκ των ΗΠΑ στην ελληνική πλευρά να κάνει παραχωρήσεις ώστε να επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, ήτοι ένα συμβιβασμό υπέρ της Τουρκίας.

Ο Αρχηγός αντελήφθη από νωρίς τα μηνύματα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική ηγεσία. Αρθρογράφησε σχετικά ζητώντας οι Ελληνες να σφίξουν το ζωνάρι. Έλαβε μόνος πρωτοβουλίες και υπερασπίστηκε την κυριαρχία της χώρας για να δεχθεί μετά χτυπήματα από μερίδα του τύπου και γραφίδες που κυριαρχούν στο δημοσιογραφικό χώρο [γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τις αντιδράσεις στην κοφτή επιστολή του στον Αμερικανό ομόλογό του].

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από το 1982 προειδοποιούσε την ελληνική κυβέρνηση για επερχόμενες φουρτούνες στο Αιγαίο και ζητούσε την ανασύσταση της αμυντικής βιομηχανίας η οποία βαθμιαία θα αύξανε το βαθμό συμμετοχής της στα έργα που θα μετείχε ώστε η χώρα να καταστεί ανεξάρτητη αμυντικά.

Μια αλληλουχία γεγονότων οδήγησε στα Ιμια. Το τυχαίο γεγονός που δεν οδήγησε σε ανάφλεξη εκείνη τη νύχτα καθώς είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τις κινήσεις των Τούρκων, η σημαία που θα έπαιρνε ο αέρας και η αποφασισμένη για διπλωματική λύση πολιτική ηγεσία απέναντι στον άνθρωπο που είχε στήσει έτσι τις Ενοπλες Δυνάμεις για να έχουν το τακτικό πλεονέκτημα ζητώντας την εντολή να χτυπήσει πρώτος.

Ίσως με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1996 η κατάληξη να ήταν εντελώς διαφορετική, αν και το πιθανότερο είναι πως μάλλον δε θα φτάναμε ποτέ στην κρίση των Ιμίων. Ήταν η εποχή της μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ και της αρχής του τέλους της καταστροφής του, που τόσο εύστοχα περιέγραφε λίγους μήνες αργότερα ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης όταν το τότε κραταιό κόμμα παραδόθηκε οριστικά στον Κώστα Σημίτη.

Παρακολουθώντας το βίντεο, διαπιστώνει κανείς ένα μορφωμένο, διαβασμένο, οριοθετημένο και σεμνό αλλά τολμηρό στρατιωτικό άνδρα. Επίσης θα διαπιστώσετε πως πολλές επισημάνσεις του Αρχηγού το 2010 άρχισαν να δικαιώνονται ορισμένα χρόνια αργότερα και σήμερα τα βλέπουμε σε πλήρη εξέλιξη.

Το παρακάτω βίντεο θα έλεγα ότι είναι εθνικό καθήκον του καθενός μας να το παρακολουθήσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail