Οι ΗΠΑ απέτυχαν να στρέψουν το Quad κατά της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν αναφέρθηκε από την Sydney Morning Herald ότι εξέφρασε την πρόθεσή του να στρέψει το Quad εναντίον της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της τέταρτης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών στη Μελβούρνη. Σύμφωνα με το outlet:

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

«Ενώ οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών αναγνώρισαν πως το Quad διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του Ινδο-Ειρηνικού, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία αμφισβητούν τις βασικές αρχές που όλοι οι εταίροι του Quad θέλουν να δουν να τηρούνται».

Η ερμηνεία τους για τα σχόλιά του ήταν ξεκάθαρη από τον τίτλο του αναφερόμενου άρθρου τους, ο οποίος λέει «Ο Μπλίνκεν λέει στους εταίρους του Quad να αντισταθούν στην Κίνα και τη Ρωσία». Αν αυτή ήταν πραγματικά η πρόθεσή του, τότε απέτυχε τελείως.

Η κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε μετά τις μακροχρόνιες συζητήσεις τους δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στη Ρωσία ή την Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν το ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και ο Αυστραλός ομόλογός του ακολούθησε σχετική ερώτηση από δημοσιεύματα, αλλά το μπλοκ σαφώς δεν «στάθηκε στο ύψος της… Ρωσίας».
 
Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Αυτό συμβαίνει επειδή η Ινδία είναι ο ειδικός και προνομιακός στρατηγικός εταίρος της Ευρασιατικής Μεγάλης Δύναμης, όπως αποδεικνύεται από την κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε στις αρχές Δεκεμβρίου μετά την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στο κράτος της Νότιας Ασίας που άλλαξε το παιχνίδι.

Με περίπου 6.300 λέξεις και 99 παραγράφους, με αποτέλεσμα να είναι περίπου 1.000 λέξεις μεγαλύτερη από την κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε από τη Ρωσία και την Κίνα μετά το ταξίδι του Προέδρου Πούτιν στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, για την οποία τα Δυτικά ΜΜΕ δεν μπορούν να σταματήσουν να μιλούν ενώ αγνοούν την Ινδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Jaishankar δεν απευθύνθηκε απευθείας στη Ρωσία ή την Ουκρανία, αλλά υπενθύμισε σε όλους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τους σχετικά με τη Μιανμάρ ότι «όπου μας αφορά, δεν ακολουθούμε μια πολιτική εθνικών κυρώσεων». Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη Μιανμάρ, αλλά και για τη Ρωσία.  

Ωστόσο, είναι σαφές ότι το θέμα και η Ουκρανία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, αλλά αυτό έγινε κατά πάσα πιθανότητα με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Γνωρίζοντας την επίσημη στάση της Ινδίας απέναντι στην κρίση, ισορροπεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μη πλευρίζοντας ή εναντίον κανενός, κάτι που συνάδει με την πολιτική της πολλαπλών δεσμεύσεων.

Το Νέο Δελχί πιθανότατα θα ένιωθε επίσης άβολα με τον Μπλίνκεν που έπληξε τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, αλλά ο Τζαϊσανκάρ μπορεί να μην είχε πει τόσα πολλά για να προχωρήσει η συζήτηση σε πιο σχετικά θέματα στα οποία συμφωνούν και τα τέσσερα μέλη του Quad.

Επομένως, δεν ήταν παρά μια κακή πολιτική φαντασία για τον Μπλίνκεν να πιστεύει ότι θα μπορούσε να στρέψει το Quad εναντίον της Ρωσίας, καθώς η Ινδία δε θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο στον αξιόπιστο στρατηγικό της εταίρο, όπως δεν θα επέτρεπε ποτέ η Ρωσία σε καμία από τις ομάδες που συμμετέχει να στραφεί εναντίον της Ινδίας.

Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτυχημένες προσπάθειες να μπει σφήνα στην σταθερή ρωσο-ινδική στρατηγική εταιρική σχέση. Οι ΗΠΑ το αντιπαθούν εξαιρετικά, καθώς η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι οι στενές σχέσεις του Νέου Δελχί με τη Μόσχα παρέχουν στο κράτος της Νότιας Ασίας τη μέγιστη στρατηγική αυτονομία.

Αυτό με τη σειρά του εμποδίζει τις ΗΠΑ να υποτάξουν την Ινδία ως τον αποκαλούμενο «κατώτερο εταίρο» τους, κάτι που προσπάθησαν επανειλημμένα να κάνουν από το καλοκαίρι του 2020 αλλά και απέτυχαν εντελώς. Το Quad στοχεύει ξεκάθαρα κατά της Κίνας ανεξάρτητα από το τι ισχυρίζεται επίσημα κάποιο από τα μέλη του, αλλά ποτέ δε θα είναι αντι-ρωσικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail