Υπερηχητικό «χτύπημα» από τη Συρία: Ρωσικά MiG-31K προσομοίωσαν επιθέσεις πυραύλων 10 Mach πάνω από τη Μεσόγειο

Freepen.gr - Στις 19 Φεβρουαρίου, μαχητικά κρούσης MiG- 31K της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας με βάση την αεροπορική βάση Khmeimim στην ανατολική Συρία φέρεται να πραγματοποίησαν προσομοιωμένα πλήγματα χρησιμοποιώντας υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτό έλαβε χώρα εν μέσω υψηλών εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και μια ημέρα μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Δύση ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. 

Όπως αναφέρει το militarywatchmagazine.com, συνέβη επίσης σε μια εποχή που πολλές ναυτικές ομάδες κρούσης του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο, οι οποίες υποτίθεται πως ήταν οι στόχοι των προσομοιωμένων επιθέσεων των MiG-31 που πέταξαν πάνω από τη θάλασσα. Το MiG-31K αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Συρία τον Μάιο του 2021, με πρόσθετα μαχητικά κρούσης και βομβαρδιστικά Tu-22M3 που αναπτύχθηκαν την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2022. Τα αεροσκάφη θεωρούνται τα πιο ικανά της Ρωσίας για αντιναυτικούς ρόλους μεγάλης εμβέλειας και είναι και τα δύο εξοπλισμένα με υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal.

Ο πύραυλος Kinzhal είναι εξαιρετικά ευέλικτος, πλήττει στόχους με ταχύτητες 10 Mach και έχει πολύ μεγάλο βεληνεκές 2000km - με τις παραλλαγές που μεταφέρονται από το Tu-22M3 να μπορούν να εμπλακούν με στόχους σε εμβέλεια 3000km. Οι πύραυλοι θεωρούνται ουσιαστικά αδύνατο να αναχαιτιστούν και παρέχουν ένα σημαντικό μέσο για τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία να κλείσει αποτελεσματικά τη Μεσόγειο στα εχθρικά πλοία επιφανείας χωρίς να χρειάζεται να εμπλέξει το δυτικό ναυτικό με τα δικά της πολεμικά πλοία επιφανείας.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Αυτού του είδους τα ασύμμετρα πλεονεκτήματα ήταν μια ισχυρή έμφαση στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Ρωσίας για να αντισταθμίσει τον πολύ μεγαλύτερο αριθμό του ΝΑΤΟ και τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό συλλογικής άμυνας. 

Τα μαχητικά κρούσης MiG-31K αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά σε αεροπορικές βάσεις στο Καλίνινγκραντ - το δυτικότερο έδαφος της Ρωσίας - λίγες μέρες πριν από την ανάπτυξή τους στη Συρία, με αυτή την προκεχωρημένη θέση  να τοποθετεί όλη την Ευρώπη  άνετα εντός της εμβέλειας εμπλοκής των πυραύλων Kinzhal. Το MiG-31 τέθηκε σε υπηρεσία στις Σοβιετικές Δυνάμεις Αεράμυνας την τελευταία δεκαετία του Ψυχρού Πολέμου και είναι το βαρύτερο και ταχύτερο αεροσκάφος της γενιάς του που βραβεύεται για την ικανότητά του να μεταφέρει εξαιρετικά βαριά ωφέλιμα φορτία σε μεγάλες αποστάσεις καθώς και για την πολύ μεγάλη σουίτα αισθητήρων που μπορεί να φιλοξενήσει. 

Αν και αρχικά σχεδιάστηκε ως αποκλειστικός αναχαιτιστής, το αεροσκάφος έχει προσαρμοστεί για επιθετικούς και αντιναυτικούς ρόλους ως MiG-31K, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία στα τέλη του 2017, καθώς και για αντιδορυφορικό πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail