Οι αγωγοί φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία και την Ευρώπη - Infographic

@GazpromNewsEn
Το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του συνόλου του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, το οποίο φτάνει στην ήπειρο μέσω αγωγών. Το φυσικό αέριο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα πολλών ευρωπαϊκών εθνών, καθιστώντας αμφιλεγόμενο το ερώτημα τι θα συνέβαινε με τις ροές φυσικού αερίου σε περίπτωση αντιπαράθεσης των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Katharina Buchholz - statista.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι εξέχουσες διαδρομές μεταφοράς περιλαμβάνουν τον αγωγό Yamal που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία με χωρητικότητα 33 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως και τον μεγαλύτερο αγωγό North Stream στη Βαλτική Θάλασσα που μπορεί να μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. 40 δισεκατομμύρια περισσότερα κυβικά μέτρα ετησίως μπορούν να μεταφερθούν μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Economist. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που προμηθεύονται το 40% ή περισσότερο του φυσικού αερίου τους από τη Ρωσία περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία. Πολλές μικρότερες χώρες, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

Πριν ακόμη επανεμφανιστεί η συζήτηση για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, ο αγωγός Nord Stream, που καταλήγει στη Γερμανία, είχε γίνει διαβόητος. Η χωρητικότητα της διαδρομής υποτίθεται ότι θα διπλασιαστεί με την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού – Nord Stream 2. Ακόμη και πριν από την τρέχουσα κρίση, το έργο επικρίθηκε έντονα για τη δημιουργία μεγαλύτερης ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν πως η Ευρώπη είναι στην πραγματικότητα σε θέση να αντικαταστήσει έως και τα δύο τρίτα της ποσότητας φυσικού αερίου που προμηθεύει αυτήν την στιγμή η Ρωσία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω της αυξημένης χρήσης αγωγών από τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αφρική καθώς και μέσω της χρήσης εισαγόμενου και επαναεριοποιημένου LNG. Οι συζητήσεις για την τελευταία μέθοδο που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο του Κατάρ συνεχίζονται.

Η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα συνεχίζει εν τω μεταξύ να ανησυχεί τους παρατηρητές, παρόλο που η Ρωσία έχει αρνηθεί τα σχέδια εισβολής. Αφού οι ΗΠΑ έθεσαν σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για ανάπτυξη στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, 2.000 έχουν πλέον προγραμματιστεί να ταξιδέψουν στη Γερμανία και την Πολωνία, ενώ 1.000 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία θα μεταβούν στη Ρουμανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail