Θα μπορούσε ο ουκρανικός στρατός να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις;

Photo: popularmechanics.com
Καθώς μια ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας γίνεται όλο και πιο πιθανή, λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων και των ουκρανικών προκλήσεων, ορισμένοι αναλυτές ήδη αναλογίζονται τα πιθανά αποτελέσματα μιας τέτοιας αναμέτρησης. Σε αυτό το σενάριο, τι πιθανότητες έχουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις;

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο ουκρανικός στρατός είναι διαβόητα ξεπερασμένος, διεφθαρμένος, χαμηλής τεχνολογίας, επικεντρωμένος στον πόλεμο χαρακωμάτων, χαμηλής ειδίκευσης και κακοπληρωμένος. Επιπλέον, στερείται πειθαρχίας και δεν είναι πολύ έμπειρος. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι έχει «σκληρύνει» τον εαυτό του από το 2014, καθώς πολεμά τις δυνάμεις των ανταρτών στο Ντονμπάς, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του Κιέβου, η συντριπτική πλειονότητα των ανταρτών είναι ντόπιοι, σε αντίθεση με τις δυτικές αναφορές για «Ρώσους κατέχοντες», και κατέχει κυρίως ελαφρά όπλα και τεθωρακισμένα σοβιετικής εποχής. 

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Επιπλέον, τα ουκρανικά βομβαρδιστικά και τα μαχητικά είναι αρκετά παλιά και θα μπορούσαν να παίξουν μόνο υποστηρικτικό ρόλο σε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Το Κίεβο διαθέτει συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος της σοβιετικής εποχής και τα περισσότερα από τα συστήματά του εξαρτώνται από τη Ρωσία για αναβαθμίσεις. Φυσικά, θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει την αεροπορία του, αλλά θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια δεκαετία και θα κόστιζε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι αλήθεια ότι ο ουκρανικός στρατός έχει τώρα μερικά Κύρια Άρματα μάχης και Ελαφρά Αντιαρματικά Όπλα (MBT LAW, γνωστά και ως NLAW). Περίπου 2.000 μονάδες από αυτά τα συστήματα αντιαρματικών πυραύλων "fire-and-forget" έχουν παρασχεθεί στο Κίεβο από το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ εκατοντάδες από αυτές παραδόθηκαν τον περασμένο μήνα, προφανώς βιαστικά.

Σύμφωνα με τον Sebastien Roblin, ένα διεθνή ειδικό σε θέματα ασφάλειας, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως πανεπιστημιακός εκπαιδευτής για το Σώμα Ειρήνης στην Κίνα και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Επίλυση Συγκρούσεων, αυτοί οι πύραυλοι μπορεί να είναι χρήσιμοι μόνο σε "απελπισμένες συνθήκες". Επιλέχθηκαν κυρίως λόγω του γεγονότος ότι είναι εύχρηστοι, επιτρέποντας έτσι στις ουκρανικές δυνάμεις να εκπαιδεύονται γρήγορα στη χρήση τους από βρετανούς αλεξιπτωτιστές. Οι MBT δε διαθέτουν τόση ακρίβεια μεγάλων αποστάσεων όπως για παράδειγμα ο αμερικανικός αντιαρματικός πύραυλος TOW (σωλήνας -εκτόξευση, οπτική παρακολούθηση, ενσύρματη καθοδήγηση).

Θα μπορούσαν φυσικά να καταστρέψουν ορισμένα ρωσικά άρματα μάχης σε ένα πλαίσιο αστικού πολέμου, αλλά, όπως υποστηρίζει ο Roblin, στο άρθρο του Forbes, το στρατιωτικό δόγμα της Μόσχας σήμερα (γνωστό ως «πόλεμος χωρίς επαφή»), εστιάζει κυρίως στην καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων από μια μεγάλη απόσταση, χρησιμοποιώντας όλα τα είδη πυροβολικού με τη βοήθεια τεχνολογίας παρακολούθησης drone. Τελικά η Μόσχα έχει μάθει πολλά από τις αστικές μάχες της Τσετσενίας της δεκαετίας του 1990. Αυτό σημαίνει ότι τα ρωσικά άρματα μάχης και το πεζικό θα έρθουν μόνο μετά από μαζικά πυρά πυροβολικού. Σε αυτήν την περίπτωση, η κυρίως απλή γεωγραφία της Ουκρανίας δε βοηθάει πολύ. Οι ρωσικές πλατφόρμες βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, με απλά λόγια, έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν ουκρανικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, ραντάρ, κέντρα διοίκησης και στήλες τεθωρακισμένων οχημάτων, για να μην αναφέρουμε ότι θα πλήξουν και καταστρέψουν πολλές μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.

Το Κίεβο διαθέτει τώρα επίσης ορισμένους πυραύλους Javelin, που παραδόθηκαν από την Ουάσιγκτον - αν και σε πολύ περιορισμένη ποσότητα (περίπου 540 βλήματα και 77 εκτοξευτές). Επίσης, δεν ταιριάζουν με την αεροπορική δύναμη της Μόσχας και θα μπορούσαν απλώς να αποτρέψουν τον ρωσικό στρατό για λίγο, καθώς είναι κυρίως όπλα ενέδρας.

Τον περασμένο μήνα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov απευθύνθηκε στην Ουάσιγκτον ζητώντας ταπεινά τους πυραύλους Patriot PAC-3. Είναι πολύ απίθανο οι ΗΠΑ να εξουσιοδοτήσουν την προμήθεια πυραύλων Patriots σε ένα μη μέλος του ΝΑΤΟ σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζει ο Ουκρανός εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας Mikhail Zhirikov. Το θέμα είναι πωςτο είδος των πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα χρειαζόταν το Κίεβο είναι εξαιρετικά δαπανηρό και πολύπλοκο και, επιπλέον, η Ουκρανία θα χρειαζόταν χρόνια για να εκπαιδεύσει σωστά τις δυνάμεις της στη χρήση τέτοιων συστημάτων και να τα ενσωματώσει πλήρως.

Από τη λεγόμενη επανάσταση του Μαϊντάν του 2014, η οικονομία της Ουκρανίας, μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και ο πρόσφατος δυτικός συναγερμός την έχει βλάψει ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι. Αυτό επίσης δε θα βοηθούσε πολύ σε μια υποθετική κατάσταση πολέμου.

Ο Samuel Charap και ο Scott Boston, δύο αναλυτές της Rand Corporation, υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια ή όπλα λάβει η Ουκρανία θα είναι απλώς άσχετα αν ληφθούν υπόψη τα ρωσικά πλεονεκτήματα στη γεωγραφία, τη δυνατότητα και την ικανότητα. Φτάνουν στο σημείο να πουν πως η καλύτερη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο θα ήταν η εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους στρατηγούς της Ουκρανίας, το Κίεβο δε θα μπορούσε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις χωρίς σημαντική δυτική στρατιωτική βοήθεια. Ωστόσο, μια τέτοια βοήθεια μπορεί να μην έρθει ποτέ. Το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όπως αναμενόταν, έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως δε θα στείλει στρατεύματα σε περίπτωση που ακολουθήσει πόλεμος. Η δυτική βοήθεια θα περιοριζόταν στην αποστολή μισθοφόρων μεταμφιεσμένων σε συμβούλους για να εκπαιδεύσουν μονάδες σαμποτάζ και τρομοκράτες.


Σε αντίθεση με τις δυτικές αφηγήσεις, η Μόσχα δεν επιθυμεί να καταλάβει την Ανατολική Ουκρανία και δεν σκόπευε ποτέ να το κάνει. Αυτό που θέλει η Μόσχα είναι πολύ απλό: θέλει το ΝΑΤΟ να σταματήσει να επεκτείνεται προς τα ρωσικά σύνορα, όπως έκανε επίμονα η Συμμαχία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και το τέλος του λεγόμενου Σιδηρούν Παραπετάσματος.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η Ανατολική Ουκρανία είναι ως επί το πλείστον φιλορωσική και πως η Ουκρανία έχει πολύ υψηλό ποσοστό διγλωσσίας και μεικτούς γάμους Ρώσων-Ουκρανών. Η ιστορία των δύο χωρών είναι αλληλένδετη. Αυτό περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες ανάπτυξης του ουκρανικού εθνικισμού εκτός περιοχών της Δυτικής Ουκρανίας.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα ενός πολέμου θα ήταν μια γρήγορα ηττημένη Ουκρανία που θα αναγκαζόταν να συμβιβαστεί με την παραχώρηση κάποιας περιορισμένης αυτονομίας στην περιοχή του Ντονμπάς αντί να πιέσει εκεί τις τρέχουσες γενοκτονικές και σοβινιστικές της πολιτικές. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η παρουσία μιας ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής στο Ντονμπάς για μερικά χρόνια θα ήταν επίσης πιθανή, εν μέσω μιας πιθανής παγωμένης σύγκρουσης στην περιοχή (που περιλαμβάνει απατεωνίστικες υπερεθνικιστικές ουκρανικές φατρίες), με περιστασιακές πράξεις δολιοφθοράς και τρομοκρατίας που διαπράττονται από ακροδεξιές ουκρανικές ομάδες οι οποίες χρηματοδοτούνται ή υποστηρίζονται από δυτικές δυνάμεις και τα δίκτυα πληρεξουσίων τους, καθώς και πιθανώς από τα δίκτυα της ίδιας της Τουρκίας (λαμβάνοντας υπόψη την υπερεθνικιστική τουρκο-ουκρανική συνεργασία).

Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε κανείς να περιμένει μια δυνητικά μακρά σύγκρουση κατά της εξέγερσης σε ένα πλαίσιο ακανόνιστου πολέμου. Αυτό θα τροφοδοτούσε περαιτέρω τη μεταναστευτική κρίση της ίδιας της Ευρώπης, με αύξηση της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και όλων των συνήθων αρνητικών οικονομικών και πολιτικών αποτελεσμάτων, επηρεάζοντας έτσι πολύ άσχημα την ΕΕ.

Συνοψίζοντας, σε περίπτωση πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, όλοι χάνουν, όπως συμβαίνει με κάθε ένοπλη σύγκρουση, αλλά κάποιοι χάνουν περισσότερα: η Ουκρανία στο σύνολό της θα υποφέρει περισσότερο, ακολουθούμενη από την Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail