Ο τουρκικός πληθωρισμός εκτινάσσεται στο υψηλό δύο δεκαετιών στο 48,7%

Freepen.gr - Ο ρυθμός πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε ετήσιο 48,7 τοις εκατό τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002, αφού η χαλαρή νομισματική πολιτική βοήθησε να προκαλέσει πτώση της λίρας, αυξάνοντας το κόστος διαβίωσης.

Ο ΔΤΚ ανέβηκε από 36,1 τοις εκατό το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής την Πέμπτη καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,1 τοις εκατό σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές στην Τουρκία αυξάνονται αφού η κεντρική τράπεζα, ενεργώντας κατόπιν εντολών του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μείωσε τα επιτόκια μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη αλλά και λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια. Οι μειώσεις των επιτοκίων προκάλεσαν μια έξοδο κεφαλαίων από τη λίρα, η οποία έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι.

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 45-50 τοις εκατό σε μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους και, αν αποκλείσουμε νέα κατάρρευση της λίρας, θα υποχωρήσει μόνο τους τελευταίους μήνες του 2022», ανέφερε ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics στο Λονδίνο.

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας είναι ο υψηλότερος στις μεγάλες χώρες αναδυόμενων αγορών μετά την πληγείσα από την κρίση Αργεντινή, όπου οι αυξήσεις των τιμών ανέρχονται σε 50,9% ετησίως. Η Αργεντινή υπέγραψε συμφωνία διάσωσης 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2018. Ο Ερντογάν απέκλεισε τα χρήματα του ΔΝΤ ισχυριζόμενος πως η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή.

Παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό της Τουρκίας, η επόμενη κίνηση των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι πτωτική παρά ανοδική, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» χαμηλών επιτοκίων και αδύναμης λίρας, είπε ο Tuvey.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμενόταν να επιταχυνθεί στο 46,7%, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση του Reuters ανάμεσα σε 17 οικονομολόγους. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν μεταξύ 40 έως και 52,2 τοις εκατό.

Οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 68,9% και οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών κατά 55,6%, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών παραγωγού εκτινάχθηκε στο 93,5% από 79,9% το Δεκέμβριο. Οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 10,5 τοις εκατό μηνιαία.

* πληροφορίες ahvalnews.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail