Μπορεί να αποφευχθεί η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση στο Ντονμπάς;

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή το Φεβρουάριο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky απάντησε με τη σειρά του καλώντας τη Δύση να μη δημιουργεί πανικό που βλάπτει σοβαρά την οικονομία της χώρας. Επέκρινε μάλιστα την εκκένωση του προσωπικού ορισμένων δυτικών πρεσβειών, λέγοντας ότι «η Ουκρανία δεν είναι ο Τιτανικός». Είναι μια περίεργη κατάσταση, στην οποία οι δυτικοί ηγέτες ισχυρίζονται πως η Μόσχα θα εισβάλει στη γείτονά της αύριο, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας λέει το αντίθετο.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, είναι πολύ αργά για να ζητήσουμε να μη δημιουργηθεί άλλος πανικός. Ο ίδιος ο Ζελένσκι δε βοήθησε, αφού έκανε εκρηκτικά σχόλια, φτάνοντας στο σημείο να πει τον Αύγουστο του 2021 πως οι κάτοικοι του Ντονμπάς που θεωρούν τους εαυτούς τους Ρώσους πρέπει να «πάνε στη Ρωσία», αυτό το κραυγαλέα ρωσοφοβικό σχόλιο που στην πραγματικότητα συνίσταται σε μια έκκληση για εθνοτική κάθαρση. Αυτό είναι μέρος μιας συνεπούς εκστρατείας από τις ουκρανικές αρχές στο Κίεβο για την περαιτέρω εθνικοποίηση μιας σύγκρουσης που ξεκίνησε ως πολιτική σύγκρουση για τη λεγόμενη επανάσταση του Μαϊντάν και το ριζοσπαστικό ουκρανικό εθνικισμό. Αν και ο σημερινός πρόεδρός του είναι Εβραίος, το σημερινό καθεστώς της Ουκρανίας μετά το Μαϊντάν έχει υποκινήσει τον ακραίο εθνικισμό και οι ομάδες νεοναζί γίνονται ανεκτές και βοηθούμενες από αυτό, καθώς τις υποδέχονται στο διαβόητο ακροδεξιό τάγμα Αζόφ, το οποίο ανήκει στην εθνική φρουρά της χώρας. Επιπλέον, οι πολιτικές του Κιέβου σχετικά με το Ντονμπάς έχουν χαρακτηριστεί από ουκρανικό εθνογλωσσικό σοβινισμό, την κρατική τρομοκρατία και τη γενοκτονική δολοφονία αμάχων.

Η περιοχή του Ντονμπάς στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, που ελέγχεται από δύο αυτοαποκαλούμενες αντάρτικες δημοκρατίες, είναι τώρα το επίκεντρο των εντάσεων. Τελικά, ο «ξεχασμένος πόλεμος» της Ευρώπης ήρθε στο προσκήνιο.

Παρόλο που ο Ζελένσκι καταγγέλλει τώρα την πρόκληση φόβου, οι δικές του Ένοπλες Δυνάμεις σαφώς προετοιμάζονται για επιθετικότητα. Μεταφέρουν καύσιμα και πυρομαχικά για τις προηγμένες μονάδες τους στο Ντονμπάς. Αμερικανοί μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας Forward έχουν αναφερθεί ότι έφτασαν στο Severodonetsk, στην περιοχή Luhansk και κατευθύνονται προς τις θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ουκρανοί ριζοσπάστες στρατολογούν ακροδεξιούς εθελοντές και εκπαιδεύουν ομάδες επίθεσης. Τουρκικές τρομοκρατικές και υπερεθνικιστικές ομάδες συνεργάζονται με Ουκρανούς εθνικιστές.

Μαχητές τόσο από το Λουχάνσκ (LPR) όσο και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) έχουν απαχθεί και σκοτωθεί λαθραία από ουκρανικές μονάδες δολιοφθοράς με ρυθμό ένα ανά μήνα. Στο Ντόνετσκ μια τέτοια μονάδα μαχαίρωσε πρόσφατα μέχρι θανάτου έναν μαχητή κοντά στο Staromikhailovka. Ακόμη και ένας παρατηρητής του Ρωσο-Ουκρανικού Κοινού Κέντρου Ελέγχου και Συντονισμού για την κατάπαυση του πυρός (JCCC), ο Andrei Kosyak, στοχοποιήθηκε έτσι. Το ίδιο συνέβη και με άλλους, όπως τους μαχητές Alexander Lopushnyak, Denis Filimonov και Maxim Kuzmenkov.

Ο Leonid Pasechnik, ο αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, ισχυρίστηκε πως το Κίεβο κρύβει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) - κατά τρόπο που συνιστά σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ. Παρατήρησε ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό πόλεμο για να παραβιάσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης του ΟΑΣΕ. Φτάνουν επίσης μισθοφόροι, μεταμφιεσμένοι σε «στρατιωτικούς συμβούλους» και «εκπαιδευτές». Τα ουκρανικά στρατιωτικά νοσοκομεία ετοιμάζονται να τοποθετήσουν επιπλέον κρεβάτια και προμηθεύονται αίμα με δωρεά. Όλα αυτά στέλνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα.

Στο Donbass, οι εντάσεις είναι υψηλές. Γίνονται σχέδια για την εκκένωση των κατοίκων αυτών στα χωριά της πρώτης γραμμής σε περίπτωση που ξεκινήσει ο πόλεμος. Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα επιθέσεων από το Κίεβο, οι αγωγοί αερίου και νερού έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Σύμφωνα με τον Eduard Basurin, εκπρόσωπο της πολιτοφυλακής του DPR, Αμερικανοί και Βρετανοί σύμβουλοι σε συνεργασία με ουκρανικές ειδικές δυνάμεις προετοιμάζουν μια σειρά από πράξεις δολιοφθοράς, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με χημικά, προκλήσεων και γεγονότων ψευδούς σημαίας για να υποδαυλίσουν μια σύγκρουση. Υπάρχουν πολλές αναφορές για την Ουκρανία πως αποθηκεύει τοξικές χημικές ουσίες όπως η αλλαντίαση στις πόλεις Avdeyevka και Krasny Liman του Ντόνετσκ . Κοντά στην πόλη Dokuchaevsk, οι αρχές των ανταρτών της ΛΔΔ βρήκαν μια κρύπτη που περιείχε 1,6 κιλά TNT και 20 χειροβομβίδες.

Ο Μπασουρίν δηλώνει ότι περίπου 120.000 Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στο Ντονμπάς τους τελευταίους τρεις μήνες. Την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο ανέπτυξε οκτώ πυραυλικά συστήματα Uragan και Smerch στο μέτωπο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Κιέβου διεξάγουν επίσης εντατική εκπαίδευση των στρατευμάτων τους από την ακτινοβολία, τη χημική και βιολογική προστασία (RHBZ).

Επομένως, ο κίνδυνος είναι ότι τώρα μπορεί να είναι πολύ αργά για τον Ζελένσκι να παροτρύνει κανέναν να μη «δημιουργεί πανικό». Το πρόβλημα με τις προκλήσεις και τις πολεμικές αφηγήσεις είναι ότι συχνά γίνονται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι το ΝΑΤΟ δε θα στείλει στρατεύματα σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στη γείτονά της, αλλά διαβεβαίωσε πως η Συμμαχία θα παράσχει «υποστήριξη» στο Κίεβο. Έχουμε ήδη δει τι είναι αυτό το είδος υποστήριξης: αποστολή μισθοφόρων και συμβούλων για την εκπαίδευση τρομοκρατών και σαμποτέρ. Όλοι ξέρουμε πώς τελειώνει αυτό: η δυτική εγκατάλειψη της Ουκρανίας και μια ανθρωπιστική καταστροφή με ανεπιθύμητες συνέπειες για τη Γερμανία, και στην πραγματικότητα για την Ευρώπη και την ίδια τη Δύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης επιθυμεί πραγματικά το διάλογο και περαιτέρω διπλωματία σχετικά με την τρέχουσα κρίση.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι στενότεροι εταίροι τους θέλουν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις ως μέρος της λανθασμένης πολιτικής τους «περικύκλωσης της Ρωσίας». Η πρόσφατη επίσκεψη του Μπάιντεν στη Γερμανία πρέπει να ερμηνευθεί έτσι. Με ένα διεστραμμένο τρόπο, η πρόσφατη παρατήρηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η κρίση είναι ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα» έχει πραγματικά νόημα. Εναπόκειται στους υπεύθυνους Ευρωπαίους ηγέτες να αντισταθούν σθεναρά στις εκκλήσεις του Μπάιντεν για περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail